Afkorting de heer (dhr.) | Betekenis & Voorbeelden

De afkorting voor de heer is dhr., met een kleine letter en een punt. Je gebruikt alleen een hoofdletter “D” als de afkorting aan het begin van de zin staat.

In formele teksten wordt aangeraden om “de heer” voluit te schrijven, maar in informele teksten of zorgrapporten en -verslagen is het gebruikelijk om dhr. te gebruiken. In gesproken taal zeg je altijd voluit “de heer”, ook als het in de tekst wordt afgekort tot dhr.

Voorbeeld: Afkorting de heer
 • Dhr. Rosenberg is een van onze beste klanten.
 • Ik heb dhr. Vrolijks vanochtend zijn medicatie toegediend.

Dhr., mr. of m.

Dhr., mr. en m. zijn alle drie geschikt als aanhef voor een brief of e-mail, maar de uitgeschreven vormen “de heer” en “meneer” hebben de voorkeur. “De heer” komt formeler over dan “meneer”, en is daarmee het meest geschikt voor zakelijke correspondentie. Voor semi-informele brieven en e-mails heeft “meneer” de voorkeur.

Het is belangrijk dat je één afkorting kiest en dat je deze consequent doorvoert.

Dhr. in je scriptie

Je scriptie is een academische tekst en daarom worden afkortingen zoals “dhr.” afgeraden. In plaats daarvan is het beter om de afkorting volledig uit te schrijven.

Let op
Veel zorggerelateerde studies, zoals geneeskunde en verpleegkunde, staan het gebruik van “dhr.”, “mr.”, “m.” en “mevr.” of “mw.” wel toe of moedigen het zelfs aan. Volg in dat geval de richtlijnen van je onderwijsinstelling.

Dhr. als aanhef in een brief of e-mail

Voor de aanhef van een brief of e-mail gebruik je meestal de afkorting “dhr.” (voor “de heer”) of de uitgeschreven vorm.

Het is verstandig om deze aanhef alleen te gebruiken als je zeker weet dat iemand zich als man identificeert. Als je het niet weet, kun je een genderneutraal alternatief kiezen:

 • Beste lezer: als je niet weet aan wie je de brief of e-mail moet richten.
 • Beste voornaam: als je de lezer kent, de lezer jong is en/of als de toon informeel is.
  • Beste Roger
 • Beste voornaam achternaam: als je de lezer niet kent, de lezer op leeftijd is en/of de toon formeel is.
  • Beste Mario Bastovanovic
 • Beste initiaal. achternaam: als je de lezer niet kent, de lezer op leeftijd is en/of de toon formeel is.
  • Beste M. Bastovanovic
Tip
Dit geldt ook voor de afkorting van mevrouw (mevr. of mw.) of de afkorting van meneer (mr. of m.).

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Veelgestelde vragen over de afkorting voor "de heer"

Wat is de afkorting voor de heer en mevrouw?

De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr. en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven. Dit geldt ook voor de afkorting van de heer en de afkorting van mevrouw als ze individueel voorkomen.

Wat is de afkorting van meneer in het Engels?

De afkorting van meneer in het Engels is “Mr.” (met een hoofdletter). Deze afkorting staat voor het Engelse “Mister”. De Nederlandse afkorting is ook “mr.”, maar dan met een kleine letter.

De afkorting voor mevrouw is “Ms.”, “Miss”, of “Mrs.”, afhankelijk van de leeftijd en relatiestatus van de vrouw.

Wat is de afkorting van mevrouw in het Engels?

De afkorting van mevrouw in het Engels is Ms., Mrs. of Miss, afhankelijk van iemands leeftijd en burgerlijke staat (relatiestatus, huwelijkse staat).

 • Ms. is een neutrale optie die kan worden gebruikt voor oudere, ongetrouwde vrouwen, maar ook voor volwassen vrouwen van wie je de relatiestatus niet weet.
 • Mrs. is een vorm om getrouwde vrouwen mee aan te spreken
 • Miss is een vorm om jonge en/of ongetrouwde vrouwen mee aan te spreken

Ms. is dus de veiligste optie als de leeftijd en burgerlijke staat onbekend zijn.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 09 februari). Afkorting de heer (dhr.) | Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/dhr-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.