Mevrouw afkorting (mevr. / mw.) | Verschil & Voorbeelden

De afkorting voor mevrouw is mevr. of mw. In een formele tekst wordt aangeraden om “mevrouw” voluit te schrijven, maar in informele teksten of zorgrapporten en -verslagen is het gebruikelijk om een van beide afkortingen te gebruiken.

De afkortingen mevr. en mw. komen alleen voor in geschreven taal. In gesproken taal zeg je altijd voluit “mevrouw”, ook als het in de tekst wordt afgekort.

Voorbeeld: Afkorting mevrouw
 • Let er s.v.p. op dat mevr. Vermaas twee keer medicatie krijgt toegediend.
 • Ik heb mw. Lolita gevraagd als tweede lezer voor je scriptie.

Mw. of mevr.?

Mw. en mevr. zijn allebei correcte afkortingen voor “mevrouw”. Het maakt dus niet uit welke afkorting je gebruikt, maar het is wel belangrijk dat je consistent bent en steeds dezelfde vorm kiest.

Mej. of mw.?

Mej. is de afkorting voor “mejuffrouw”. Dit is een term die vroeger gebruikt werd voor ongetrouwde en/of jonge vrouwen. Tegenwoordig wordt deze vorm nagenoeg niet meer gebruikt en is het beter om voor “mevrouw” te kiezen.

Als iemand erg jong is, kun je er ook voor kiezen om diegene bij de voornaam aan te spreken.

Mw. of mevr. in je scriptie

Je scriptie is een formele tekst en daarom wordt het afgeraden om afkortingen zoals “mevr.” of “mw.” te laten staan. In plaats daarvan is het beter om de afkorting volledig uit te schrijven.

Let op
Veel zorggerelateerde studies, zoals geneeskunde en verpleegkunde, staan het gebruik van “mw.” en “mevr.” wel toe of moedigen het zelfs aan. Volg in dat geval altijd de richtlijnen van je onderwijsinstelling.

Mw. of mevr. als aanhef in een brief of e-mail

Het is verstandig om mw. of mevr. (of de uitgeschreven vorm) alleen als aanhef te gebruiken als je zeker weet dat iemand zich als vrouw identificeert. Als je niet zeker bent, kun je beter voor een genderneutraal alternatief gaan, zodat je geen aannames hoeft te doen:

 • Beste lezer: als je niet weet aan wie de brief specifiek gericht is.
 • Beste voornaam: als je de lezer kent, als de lezer jong is en/of als het een informele brief is.
  • Beste Fatima
 • Beste voornaam achternaam: als je de lezer niet kent, als de lezer op leeftijd is en/of als het een formelere brief is.
  • Beste Janita Trouwloon
 • Beste initiaal. achternaam: als je de lezer niet kent, als de lezer op leeftijd is en/of als het een formelere brief is.
  • Beste J. Trouwloon
Tip
Dit geldt ook voor de afkorting van meneer (m. of mr.) of de afkorting van de heer (dhr.).

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Veelgestelde vragen over de afkorting voor mevrouw

Wat is de afkorting van mevrouw in het Engels?

De afkorting van mevrouw in het Engels is Ms., Mrs. of Miss, afhankelijk van iemands leeftijd en burgerlijke staat (relatiestatus, huwelijkse staat).

 • Ms. is een neutrale optie die kan worden gebruikt voor oudere, ongetrouwde vrouwen, maar ook voor volwassen vrouwen van wie je de relatiestatus niet weet.
 • Mrs. is een vorm om getrouwde vrouwen mee aan te spreken
 • Miss is een vorm om jonge en/of ongetrouwde vrouwen mee aan te spreken

Ms. is dus de veiligste optie als de leeftijd en burgerlijke staat onbekend zijn.

Wat is de afkorting voor de heer en mevrouw?

De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr. en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven. Dit geldt ook voor de afkorting van de heer en de afkorting van mevrouw als ze individueel voorkomen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 09 februari). Mevrouw afkorting (mevr. / mw.) | Verschil & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/afkorting-mevrouw/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.