Per se, *Persé of *Perse | Betekenis, Spelling & Voorbeelden

Per se betekent “absoluut”, “noodzakelijkerwijs” of “zozeer”. De enige officiële spelling is “per se”, met een spatie en zonder accent aigu.

Voorbeelden: Per se in een zin
  • Een lekke band is niet per se een geldig excuus om te laat op werk te komen.
  • Een lekke band is niet noodzakelijkerwijs een geldig excuus om te laat op werk te komen.
  • Een cadeau hoeft van mij niet per se.
  • Een cadeau hoeft van mij niet echt.
  • Patryk wil per se naar een restaurant met vegetarische gerechten.
  • Patryk wil absoluut naar een restaurant met vegetarische gerechten.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Persé of per se

Veel mensen schrijven per se in de praktijk als persé, omdat het een bijwoord is en het accentteken de uitspraak verduidelijkt. Toch is deze veelgebruikte vorm niet opgenomen in officiële woordenboeken. Per se blijft hiermee de enige juiste spelling.

Herkomst per se
Het woord komt oorspronkelijk uit het Latijn, net als mea culpa, vice versa, ad nauseam, ad hoc, a priori en de facto. De spelling “per se” komt overeen met de Latijnse spelling.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

Bronnen voor dit artikel

We raden studenten sterk aan om bronnen te gebruiken. Je kunt verwijzen naar ons artikel (APA-stijl) of je verdiepen in onderstaande bronnen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Merkus, J. (2024, 10 april). Per se, *Persé of *Perse | Betekenis, Spelling & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/per-se-of-perse/

Bronnen

Van Dale. (z.d.). Per se. In Van Dale. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/perse

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.