Tabel, grafiek of figuur overnemen uit andere bron volgens de APA-stijl

Bij het gebruik van tabellen in je scriptie zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bronvermelding wanneer je een tabel in zijn geheel overneemt uit een andere bron?

De APA-stijl beschouwt het overnemen van een tabel, figuur of grafiek als een citaat. Daarnaast moet je in een Noot aangeven van welke bron de tabel, figuur of grafiek afkomstig is.

Een tabel, grafiek of figuur overnemen is een citaat

Wanneer een bestaande tabel, grafiek of figuur wordt overgenomen, eventueel met aanpassingen, dan wordt het een afbeelding. Deze afbeelding geldt volgens de APA-stijl als een citaat.

Zodra je een tabel overneemt hoef je geen rekening te houden met stijlregels voor tabellen volgens de APA-stijl. Overigens worden deze stijlregels ook vaak niet in scripties toegepast. De APA-stijl wordt vooral gebruikt voor de regels omtrent de bronvermelding.

Voorbeeld: verwijzen naar overgenomen tabel in de tekst

De resultaten in Tabel 1 (Ajzen, 1991, p. 179), laten zien dat…

Zoals je kunt zien voeg je dus de auteur, het jaartal en het paginanummer van de bron toe. Net zoals je dat doet bij ‘normale’ citaten. In de literatuurlijst moet je naar de volledige bron verwijzen.

Voorbeeld: verwijzen naar overgenomen tabel in de literatuurlijst

Ajzen, I. (1991). The Theory of Planned Behavior. Organizational Behavior and Human Processes, 50(2), 179.

Noten

Als je een tabel, grafiek of figuur hebt overgenomen uit een andere bron, ben je verplicht dit in de Noot aan te geven.

Bij de APA-stijl schrijf je ‘Herdrukt van’ of ‘Aangepast van’ (‘Reprinted from’ of ‘Adapted from’) met daarachter de titel van het boek of artikel gevolgd door de volledige bron.

Type overname van tabel, grafiek of figuurBeschrijving in Noot
Eén-op-één kopie“Herdrukt van” (“Reprinted from”)
Gedeeltelijke kopie met aanpassingen“Aangepast van” (“Adapted from”)

Voorbeeld van Noot in tabel

tabel-noot-journal-apa

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Extra informatie toevoegen aan noot

Daarnaast kun je in de Noot van de tabel informatie vermelden die de data in je tabel verduidelijkt. Zo kun je hier bijvoorbeeld aangeven welke p-waardes je hebt aangehouden, kun je bepaalde afkortingen die je hebt gebruikt uitleggen en kun je bijzonderheden voor een bepaalde rij of kolom aangeven.

Tabel, grafiek of figuur uit een internetbron

APA-formatNoot. Herdukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, Initialen., (Jaar, Dag maand). Geraadpleegd van http://WebPagina
Als Noot bij tabelNoot. Herdrukt van “Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren?”, door Wynia, S. 2015, 27 juli. Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/8/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566
In literatuurlijstWynia, S. (2015, 27 juli). Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren? Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/7/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566

Tabel, grafiek of figuur uit een journal

APA-formatNoot. Herdukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, Initialen., Jaar, Naamjournal, Volume, p. Paginanummer.
Als Noot bij tabelNoot. Herdukt van “The Theory of Planned Behavior”, door Ajzen, I., 1991, Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50(2), p. 179.
In literatuurlijstAjzen, I. (1991). The Theory of Planned Behavior. Organizational Behavior and Human Processes, 50(2), 179.

Tabel, grafiek of figuur uit een boek

APA-formatNoot. Herdukt van “Titelboek”, door AuteurAchternaam, Initialen., Jaar, p. Paginanummer, Stad, Staat/LandNaamUitgever.
Als Noot bij tabelNoot. Herdrukt van “The Harvard Medical School Guide To Men’s Health”, door Simon, H. B., 2002, p. 107, New York, NY: Free Press.
In literatuurlijstSimon, H. B. (2002). The Harvard Medical School Guide To Men’s Health. New York, NY: Free Press.

APA geeft aan dat wanneer een tabel wordt overgenomen ook de eigenaar van het auteursrecht dient te worden genoemd.

Dit is voornamelijk van belang wanneer je van plan de tekst te publiceren. Is dat het geval, dan wordt er aangeraden om wel het auteursrecht (copyright permission) te vermelden.

APA-formatNoot. Herdukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, Initialen., Jaar, Naamjournal, Volume, p. Paginanummer. Copyright Jaar door NaamUitgever.

Tabel met Auteursrecht

tabel-noot-journal-auteursrecht-apa

Wat vind jij van dit artikel?
Tim Swaen

Tim heeft de bacheloropleiding Psychologie afgerond en is bezig met zijn master Sociologie. Tim zit zelf momenteel in het scriptieschrijfproces en schrijft artikelen over de vragen waarmee hij zelf zat maar geen goed antwoord over kon vinden.

14 reacties

Wannes
6 juli 2019 om 20:19

Hallo!

Klein vraagje: wanneer je een grafiek neemt uit een artikel met meerdere auteurs (6 namelijk), hoef je dan 'et al.' toevoegen in de noot bij de auteur?

Bedankt voor het antwoord!

Beantwoorden

Jasper
9 april 2019 om 13:00

Als ik een figuur vertaal of bijsnij, telt dit dan als een aangepaste figuur? Alvast bedankt

Beantwoorden

Mirugia Bodeutsch
14 juli 2017 om 18:25

Wat moet ik doen op het moment dat ik zelf een afbeelding heb gemaakt van een tabel in mijn eigen excel-bestand. In dit bestand heb ik mijn onderzoeksresultaten vastgelegd voor een duidelijk overzicht. Ik wil graag weten wat ik moet opschrijven in de noot.

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
24 juli 2017 om 10:44

Hallo Mirugia,

Als je deze tabel zelf gemaakt hebt uit je eigen verzamelde data, dat is het niet nodig om hier een bronvermelding bij te zetten. Ik raad je wel aan de regels voor tabellen van je opleiding nog eens na te kijken, om ervoor te zorgen dat deze volgens de regels is opgemaakt.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

pim
3 januari 2017 om 12:19

Ik wil een model uit een Nederlandse bron overnemen in een Engels geschreven thesis. Hoe pak ik dit aan? Moet ik hem vertalen? Of in het Nederlands erin zetten en verwijzen?

Groetjes Pim

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 januari 2017 om 13:00

Hoi Pim, je kunt het vertalen. De APA-stijl schrijft dan wel voor dat je in de bronverwijzing in de literatuurlijst ook nog de originele titel plaatst zoals in dit voorbeeld.

Beantwoorden

laura
2 januari 2017 om 16:07

Hi,

Ik en 2 klasgenoten werken bij dezelfde organisatie en hebben alle drie dezelfde gegevens nodig voor een schoolopdracht. Nu heb ik voorgesteld om de gegevens te verzamelen en heb ik zelf deze gegevens in een cirkeldiagram gezet en dit is nog nooit eerder gepubliceerd. Ik begrijp vanuit de bovenstaande reacties dat ik geen bronvermelding hoef neer te zetten. Echter willen mijn twee klasgenoten de gegevens ook hebben. Als ik hun mijn cirkeldiagram toe stuur hoe moeten hun de bron dan vermelden? Moeten hun dan naar mij verwijzen?

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
3 januari 2017 om 10:33

Hallo Laura,

Daar heb je inderdaad gelijk in. Je klasgenoten zouden naar jouw werk moeten verwijzen. Zij moeten kijken naar wat voor soort tekst jij publiceert, hoe ze hiernaar moeten verwijzen. Kijk maar eens bij het voorbeeld van verwijzen naar een scriptie.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Jennifer Jansen
19 december 2016 om 17:15

Ik verwijs meerdere malen naar hetzelfde figuur.
Moet ik elke keer de bron bij de verwijzing in tekst plaatsen?
Daarnaast verwijs ik ook naar het artikel zelf in de tekst, en heb ik dus de normale referentie ook in de referentielijst staan. Komt deze dan dubbel in de referentie lijst? De referentie heeft geen Volumenummer, maakt dat uit? Wat moet je doen als ik ( in 1 keer ) naar 2 figuren uit hetzelfde artikel wil verwijzen ( verschillende pagina) ? Bedankt

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 december 2016 om 13:24

Hoi Jennifer, 1. Zie hier een compleet artikel over het verwijzen naar een bron meerdere keren in een paragraaf. 2. Iedere bron komt maar eenmaal in de literatuurlijst. Deze keer kun je de normale referentie toevoegen. 3. Als de bron geen volumenummer heeft dan is het waarschijnlijk geen artikel uit een journal. Een artikel uit een journal heeft altijd een volumenummer. 4. Ja, je voegt het paginanummer toe waar de figuur staat. Succes!

Beantwoorden

Jenny
29 oktober 2016 om 08:30

Ik heb een tabel gemaakt waarbij elke regel uit een andere bron afkomstig is. Op welke manier moet ik verwijzen naar deze bronnen? Dankje!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 oktober 2016 om 14:23

Hoi Jenny, achter elke regel in de tabel zet je tussen haken de bron. In de literatuurlijst vermeld je alle bronnen. Succes!

Beantwoorden

Patrick Luchies
22 augustus 2016 om 16:46

Wat moet ik doen op het moment dat ik zelf een afbeelding heb gemaakt, of een scherm afdruk heb genomen van een (gratis) applicatie.

Ik loop nu bijvoorbeeld een installatie proces door, en probeer duidelijkheid te geven aan de hand van screenshots.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 augustus 2016 om 11:19

Hoi Patrick, als je zelf een afbeelding hebt gemaakt en die heb je niet eerder ergens gepubliceerd dan hoeft daar geen bronvermelding bij. Als je een schermafdruk neemt van software dan kun je voor de software-oplossing van APA gaan. Succes

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.