Tabel, grafiek of figuur overnemen uit andere bron volgens de APA-stijl

Bij het gebruik van tabellen in je scriptie zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bronvermelding wanneer je een tabel in zijn geheel overneemt uit een andere bron?

De APA-stijl beschouwt het overnemen van een tabel, figuur of grafiek als een citaat. Daarnaast moet je in een Noot aangeven van welke bron de tabel, figuur of grafiek afkomstig is.

Een tabel, grafiek of figuur overnemen is een citaat

Wanneer een bestaande tabel, grafiek of figuur wordt overgenomen, eventueel met aanpassingen, dan wordt het een afbeelding. Deze afbeelding geldt volgens de APA-stijl als een citaat.

Zodra je een tabel overneemt hoef je geen rekening te houden met stijlregels voor tabellen volgens de APA-stijl. Overigens worden deze stijlregels ook vaak niet in scripties toegepast. De APA-stijl wordt vooral gebruikt voor de regels omtrent de bronvermelding.

Voorbeeld: verwijzen naar overgenomen tabel in de tekst

De resultaten in Tabel 1 (Ajzen, 1991, p. 179), laten zien dat…

Zoals je kunt zien voeg je dus de auteur, het jaartal en het paginanummer van de bron toe. Net zoals je dat doet bij ‘normale’ citaten. In de literatuurlijst moet je naar de volledige bron verwijzen.

Voorbeeld: verwijzen naar overgenomen tabel in de literatuurlijst

Ajzen, I. (1991). The Theory of Planned Behavior. Organizational Behavior and Human Processes, 50(2), 179.

Noten

Als je een tabel, grafiek of figuur hebt overgenomen uit een andere bron, ben je verplicht dit in de Noot aan te geven.

Bij de APA-stijl schrijf je ‘Herdrukt van’ of ‘Aangepast van’ (‘Reprinted from’ of ‘Adapted from’) met daarachter de titel van het boek of artikel gevolgd door de volledige bron.

Type overname van tabel, grafiek of figuur Beschrijving in Noot
Eén-op-één kopie “Herdrukt van” (“Reprinted from”)
Gedeeltelijke kopie met aanpassingen “Aangepast van” (“Adapted from”)

Voorbeeld van Noot in tabel

tabel-noot-journal-apa

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Extra informatie toevoegen aan noot

Daarnaast kun je in de Noot van de tabel informatie vermelden die de data in je tabel verduidelijkt. Zo kun je hier bijvoorbeeld aangeven welke p-waardes je hebt aangehouden, kun je bepaalde afkortingen die je hebt gebruikt uitleggen en kun je bijzonderheden voor een bepaalde rij of kolom aangeven.

Tabel, grafiek of figuur uit een internetbron

APA-format Noot. Herdrukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, Initialen., (Jaar, Dag maand). Geraadpleegd van http://WebPagina
Als Noot bij tabel Noot. Herdrukt van “Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren?”, door Wynia, S. 2015, 27 juli. Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/8/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566
In literatuurlijst Wynia, S. (2015, 27 juli). Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren? Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/7/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566

Tabel, grafiek of figuur uit een journal

APA-format Noot. Herdrukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, Initialen., Jaar, Naamjournal, Volume, p. Paginanummer.
Als Noot bij tabel Noot. Herdrukt van “The Theory of Planned Behavior”, door Ajzen, I., 1991, Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50(2), p. 179.
In literatuurlijst Ajzen, I. (1991). The Theory of Planned Behavior. Organizational Behavior and Human Processes, 50(2), 179.

Tabel, grafiek of figuur uit een boek

APA-format Noot. Herdrukt van “Titelboek”, door AuteurAchternaam, Initialen., Jaar, p. Paginanummer, Stad, Staat/LandNaamUitgever.
Als Noot bij tabel Noot. Herdrukt van “The Harvard Medical School Guide To Men’s Health”, door Simon, H. B., 2002, p. 107, New York, NY: Free Press.
In literatuurlijst Simon, H. B. (2002). The Harvard Medical School Guide To Men’s Health. New York, NY: Free Press.

APA geeft aan dat wanneer een tabel wordt overgenomen ook de eigenaar van het auteursrecht dient te worden genoemd.

Dit is voornamelijk van belang wanneer je van plan de tekst te publiceren. Is dat het geval, dan wordt er aangeraden om wel het auteursrecht (copyright permission) te vermelden.

APA-format Noot. Herdrukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, Initialen., Jaar, Naamjournal, Volume, p. Paginanummer. Copyright Jaar door NaamUitgever.

Tabel met Auteursrecht

tabel-noot-journal-auteursrecht-apa

Wat vind jij van dit artikel?
Tim Swaen

Tim heeft de bacheloropleiding Psychologie afgerond en is bezig met zijn master Sociologie. Tim zit zelf momenteel in het scriptieschrijfproces en schrijft artikelen over de vragen waarmee hij zelf zat maar geen goed antwoord over kon vinden.

16 reacties

Rianne
18 juni 2020 om 13:55

Hoi! Ik heb de kernwaarden van een bedrijf overgenomen en in een cyclus grafiek gezet via Word om het een ''mooie'' uitstraling te geven. Is het dan het beste om in de tekst te vertellen dat de kernwaarden zelf van website x komen maar dat de grafiek zelf gemaakt is?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
18 juni 2020 om 15:06

Hoi Rianne,

Ja, dat is in orde!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Isabella
9 juni 2020 om 14:43

Bij het gebruik van tabellen in je scriptie is* er een aantal dingen waar je op moet letten. Aantal is enkelvoud :)

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
9 juni 2020 om 16:44

Hoi Isabella,

Scherp! Dank voor je opmerking. "Aantal" is inderdaad enkelvoud, maar zowel het gebruik van enkelvoud als meervoud is in deze situatie toegestaan.
In dit specifieke geval ligt de nadruk meer op "dingen" dan op "aantal", dus kiezen we voor het meervoud!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Wendy
5 juni 2020 om 22:54

Ik heb zelf een afbeelding gemaakt waar een verzameling post-its met steekwoorden op staan. Dit is opbrengst vanuit mijn respondenten (focusgroepinterview).

Eigenlijk citeer ik mijn respondenten letterlijk...maar wel allemaal tegelijk. Hoe vermeld ik dit groepscitaat?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
6 juni 2020 om 19:24

Hoi Wendy,

Ik raad je aan om in de beschrijving van de afbeelding te vermelden dat dit een verzameling van antwoorden uit je focusgroep is.
Het is dan niet nodig om een enorme verwijzing te schrijven, dit kun je dan in de begeleidende tekst doen, als je bijvoorbeeld bepaalde antwoorden uitlicht.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Stef
5 juni 2020 om 18:50

Hallo, stel ik neem een figuur uit een artikel over in mijn scriptie. Dit artikel ('1') heeft deze figuur gemaakt op basis van de gegevens van een rapport ('2'). Dit rapport ('2') bevat verder niet deze figuur, alleen maar cijfers en tabellen. De auteur van artikel ('1') heeft deze figuur zelf gemaakt.

Welke bronvermelding moet ik bij deze figuur plaatsen? (alleen de bronvermelding naar artikel '1' en/of de bronvermelding naar rapport '2') ?

Alvast bedankt.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
6 juni 2020 om 19:27

Hoi Stef,

Je bronvermelding gaat naar het artikel (1). Als de lezer jouw bron gaat bekijken zal hij/zij zien waar de data vandaan komt.
Als je denkt dat het waardevol is kun je in je tekst wel toelichten waar de data vandaan komt.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Mirjam Snel
28 september 2020 om 22:45

Hallo Leon,

Ik gebruik een model (weergegeven in een tabel) uit Artikel 1. Een andere auteur heeft deze tabel heeft aangepast voor een PowerPoint. Ik gebruik de aangepaste versie.

Ik vind het logisch om te verwijzen naar de powerpoint, maar met de vermelding dat het om een bewerkte versie gaat van het model van de auteur van artikel 1. Maar hoe doe je dan in APA?

Groeten,
Mirjam

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
30 september 2020 om 17:39

Hoi Mirjam,

Goede vraag. Je moet in eerste instantie gewoon verwijzen naar de originele auteur. In een noot bij de tabel kun je dan toevoegen dat je een bewerkte versie van de auteur van de Powerpoint gebruikt hebt.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Koen
29 februari 2020 om 16:27

Als ik een foto maak van een figuur uit een boek en deze foto als figuur opneem, mag ik die dan conform bovenstaande wijze voor figuren opnemen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
9 maart 2020 om 13:56

Hoi Koen,

Ja, dat kan. Ik raad je echter aan om (als het kan) een digitale versie van de figuur te vinden, of deze na te maken. Dat staat een stuk mooier dan een foto uit een boek!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Maurits
20 februari 2020 om 17:49

Beste,

Moet je bij de vermelding van figuren ook onder de figuren zelf een verkorte bronvermelding toevoegen? Dus als je een plaatje van internet hebt gebruikt, mag je dan onder het plaatje gewoon alleen de tekst toevoegen die jij wilt of moet je ook bronvermelding daaronder plaatsen?

MVG, Maurits

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
21 februari 2020 om 10:44

Hoi Maurits,

Goede vraag! Je plaatst in het onderschrift van de figuur ook de bronvermelding.
Op dezelfde manier als in de tekst, dus aan het einde van de zin, maar voor de punt!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Anke
10 februari 2020 om 13:19

Hallo, ik heb een figuur overgenomen van een bron (website en artikel). Moet ik daar ook een noot onder plaatsen of geldt dit enkel bij tabellen die worden overgenomen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 februari 2020 om 14:33

Hoi Anke,

Voor een figuur geldt hetzelfde! Je moet hier ook de bron bij plaatsen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.