Tabel, grafiek of figuur overnemen uit andere bron volgens de APA-stijl

Gepubliceerd op door Laatste update op: 25 april 2017

Bij het gebruik van tabellen in je scriptie zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bronvermelding wanneer je een tabel in zijn geheel overneemt uit een andere bron?

De APA-stijl beschouwt het overnemen van een tabel, figuur of grafiek als een citaat. Daarnaast moet je in een Noot aangeven van welke bron de tabel, figuur of grafiek afkomstig is.

Een tabel, grafiek of figuur overnemen is een citaat

Wanneer een bestaande tabel, grafiek of figuur wordt overgenomen, eventueel met aanpassingen, dan wordt het een afbeelding. Deze afbeelding geldt volgens de APA-stijl als een citaat.

Zodra je een tabel overneemt hoef je geen rekening te houden met stijlregels voor tabellen volgens de APA-stijl. Overigens worden deze stijlregels ook vaak niet in scripties toegepast. De APA-stijl wordt vooral gebruikt voor de regels omtrent de bronvermelding.

Voorbeeld: verwijzen naar overgenomen tabel in de tekst
De resultaten in Tabel 1 (Ajzen, 1991, p. 179), laten zien dat…

Zoals je kunt zien voeg je dus de auteur, het jaartal en het paginanummer van de bron toe. Net zoals je dat doet bij ‘normale’ citaten. In de literatuurlijst moet je naar de volledige bron verwijzen.

Voorbeeld: verwijzen naar overgenomen tabel in de literatuurlijst
Ajzen, I. (1991). The Theory of Planned Behavior. Organizational Behavior and Human Processes, 50(2), 179.

Noten

Als je een tabel, grafiek of figuur hebt overgenomen uit een andere bron, ben je verplicht dit in de Noot aan te geven.

Bij de APA-stijl schrijf je ‘Herdrukt van’ of ‘Aangepast van’ (‘Reprinted from’ of ‘Adapted from’) met daarachter de titel van het boek of artikel gevolgd door de volledige bron.

Type overname van tabel, grafiek of figuurBeschrijving in Noot
Eén-op-één kopie“Herdrukt van” (“Reprinted from”)
Gedeeltelijke kopie met aanpassingen“Aangepast van” (“Adapted from”)

Voorbeeld van Noot in tabel

tabel-noot-journal-apa

Extra informatie toevoegen aan noot

Daarnaast kun je in de Noot van de tabel informatie vermelden die de data in je tabel verduidelijkt. Zo kun je hier bijvoorbeeld aangeven welke p-waardes je hebt aangehouden, kun je bepaalde afkortingen die je hebt gebruikt uitleggen en kun je bijzonderheden voor een bepaalde rij of kolom aangeven.

Tabel, grafiek of figuur uit een internetbron

APA-formatNoot. Herdukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, EersteInitiaal., (Jaar, Dag maand). Geraadpleegd van http://WebPagina
Als Noot bij tabelNoot. Herdrukt van “Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren?”, door Wynia, S. 2015, 27 juli. Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/8/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566
In literatuurlijstWynia, S. (2015, 27 juli). Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren? Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/7/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566

Tabel, grafiek of figuur uit een journal

APA-formatNoot. Herdukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, EersteInitiaal., Jaar, Naamjournal, Volume, p. Paginanummer.
Als Noot bij tabelNoot. Herdukt van “The Theory of Planned Behavior”, door Ajzen, I., 1991, Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50(2), p. 179.
In literatuurlijstAjzen, I. (1991). The Theory of Planned Behavior. Organizational Behavior and Human Processes, 50(2), 179.

Tabel, grafiek of figuur uit een boek

APA-formatNoot. Herdukt van “Titelboek”, door AuteurAchternaam, EersteInitiaal., Jaar, p. Paginanummer, Stad, Staat/LandNaamUitgever.
Als Noot bij tabelNoot. Herdrukt van “The Harvard Medical School Guide To Men’s Health”, door Simon, H.B., 2002, p. 107, New York, NY: Free Press.
In literatuurlijstSimon, H.B. (2002). The Harvard Medical School Guide To Men’s Health. New York, NY: Free Press.

APA geeft aan dat wanneer een tabel wordt overgenomen ook de eigenaar van het auteursrecht dient te worden genoemd.

Dit is voornamelijk van belang wanneer je van plan de tekst te publiceren. Is dat het geval, dan wordt er aangeraden om wel het auteursrecht (copyright permission) te vermelden.

APA-formatNoot. Herdukt van “TitelArtikel”, door AuteurAchternaam, EersteInitiaal., Jaar, Naamjournal, Volume, p. Paginanummer. Copyright Jaar door NaamUitgever.

Tabel met Auteursrecht

tabel-noot-journal-auteursrecht-apa

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
17 lezers vinden dit artikel handig. 21 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Tim Swaen

Tim heeft de bacheloropleiding Psychologie afgerond en is bezig met zijn master Sociologie. Tim zit zelf momenteel in het scriptieschrijfproces en schrijft artikelen over de vragen waarmee hij zelf zat maar geen goed antwoord over kon vinden.

12 reacties

 1. Patrick Luchies:

  Wat moet ik doen op het moment dat ik zelf een afbeelding heb gemaakt, of een scherm afdruk heb genomen van een (gratis) applicatie.

  Ik loop nu bijvoorbeeld een installatie proces door, en probeer duidelijkheid te geven aan de hand van screenshots.

 2. Jenny:

  Ik heb een tabel gemaakt waarbij elke regel uit een andere bron afkomstig is. Op welke manier moet ik verwijzen naar deze bronnen? Dankje!

 3. Jennifer Jansen:

  Ik verwijs meerdere malen naar hetzelfde figuur.
  Moet ik elke keer de bron bij de verwijzing in tekst plaatsen?
  Daarnaast verwijs ik ook naar het artikel zelf in de tekst, en heb ik dus de normale referentie ook in de referentielijst staan. Komt deze dan dubbel in de referentie lijst? De referentie heeft geen Volumenummer, maakt dat uit? Wat moet je doen als ik ( in 1 keer ) naar 2 figuren uit hetzelfde artikel wil verwijzen ( verschillende pagina) ? Bedankt

 4. laura:

  Hi,

  Ik en 2 klasgenoten werken bij dezelfde organisatie en hebben alle drie dezelfde gegevens nodig voor een schoolopdracht. Nu heb ik voorgesteld om de gegevens te verzamelen en heb ik zelf deze gegevens in een cirkeldiagram gezet en dit is nog nooit eerder gepubliceerd. Ik begrijp vanuit de bovenstaande reacties dat ik geen bronvermelding hoef neer te zetten. Echter willen mijn twee klasgenoten de gegevens ook hebben. Als ik hun mijn cirkeldiagram toe stuur hoe moeten hun de bron dan vermelden? Moeten hun dan naar mij verwijzen?

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo Laura,

   Daar heb je inderdaad gelijk in. Je klasgenoten zouden naar jouw werk moeten verwijzen. Zij moeten kijken naar wat voor soort tekst jij publiceert, hoe ze hiernaar moeten verwijzen. Kijk maar eens bij het voorbeeld van verwijzen naar een scriptie.

   Groetjes, Anna

 5. pim:

  Ik wil een model uit een Nederlandse bron overnemen in een Engels geschreven thesis. Hoe pak ik dit aan? Moet ik hem vertalen? Of in het Nederlands erin zetten en verwijzen?

  Groetjes Pim

 6. Mirugia Bodeutsch:

  Wat moet ik doen op het moment dat ik zelf een afbeelding heb gemaakt van een tabel in mijn eigen excel-bestand. In dit bestand heb ik mijn onderzoeksresultaten vastgelegd voor een duidelijk overzicht. Ik wil graag weten wat ik moet opschrijven in de noot.

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo Mirugia,

   Als je deze tabel zelf gemaakt hebt uit je eigen verzamelde data, dat is het niet nodig om hier een bronvermelding bij te zetten. Ik raad je wel aan de regels voor tabellen van je opleiding nog eens na te kijken, om ervoor te zorgen dat deze volgens de regels is opgemaakt.

   Groetjes, Anna

Reageer