Nota bene | Betekenis, Afkorting & Voorbeelden

Nota bene is een term uit het Latijn die “let op” of “vestig hier je aandacht op” betekent. De term kan worden gebruikt in de lopende tekst om erop te wijzen dat iets bijzonder is.

Nota bene wordt ook gebruikt om een laatste alinea in te leiden waarin iets belangrijks wordt gezegd, maar in dat geval wordt bijna altijd de afkorting NB gebruikt (met hoofdletters, zonder punt).

Voorbeeld: Nota bene
  • Ik heb je nota bene nog verteld dat ik geïnteresseerd was in de bank!
  • Is hij gevallen? Ik had hem nota bene nog gewaarschuwd voor die steile helling!

Andere voorbeelden van termen uit het Latijn die al honderden jaren in het Nederlands worden gebruikt, zijn vice versa, mea culpa, de facto en ad nauseam. Je hoeft deze termen niet te cursiveren als je ze gebruikt, omdat ze zijn ingeburgerd.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg en voorbeelden!

 

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 10 april). Nota bene | Betekenis, Afkorting & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/definities/nota-bene/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.