Te zijner tijd, *tezijnertijd of *ter zijner tijd | Betekenis & Spelling

Te zijner tijd is een vaste combinatie die “als het zover is”, “op een gegeven moment” of “tegen die tijd” betekent. Tezijnertijd en ter zijner tijd zijn twee foutief gespelde varianten op deze combinatie.

Voorbeeld: Te zijner tijd in een zin
  • Het bedrijf geeft te zijner tijd het statiegeld terug.
  • De babynaam maken we te zijner tijd pas bekend.
  • Romée gaf aan dat ze er te zijner tijd nog op terugkomt.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Te zijner tijd afkorting

De afkorting van “te zijner tijd” is “t.z.t.“, met kleine letters die worden gescheiden door punten. Afkortingen worden alleen zonder punten geschreven als je de afkorting niet woord voor woord uitspreekt (zoals bij “btw” of “tv”).

Hoewel de afkorting in de woordenlijst van de Taalunie staat, is het beter om deze in een scriptie uit te schrijven. Aangezien “te zijner tijd” als formeel wordt gezien, kun je ook een moderner synoniem kiezen dat de leesbaarheid verhoogt, zoals “tegen die tijd”.

*Tezijnertijd of te zijner tijd?

Te zijner tijd wordt vaak verkeerd gespeld als “tezijnertijd”. Dit komt doordat de combinatie meestal vluchtig wordt uitgesproken, waardoor de spaties in de uitspraak niet langer hoorbaar zijn.

Ook zijn er andere woordcombinaties met “te”, “ten” of “ter” waarbij de spatie in de loop der tijd is weggevallen in sommige betekenissen. Zo bestaat naast “ten einde” ook “teneinde“, en naast “te veel”, “ten minste” en “ten slotte” bestaan “teveel“, “tenminste” en “tenslotte“. In die gevallen zijn beide vormen correct, maar treedt er een betekenisverandering op als de spatie wordt weggelaten.

Bij te zijner tijd is dit dus niet het geval: tezijnertijd is een verkeerde spelling.

*Ter zijner tijd of te zijner tijd?

Te zijner tijd wordt ook vaak verkeerd gespeld als “ter zijner tijd” met “ter” in plaats van “te”. Deze vergissing wordt mogelijk veroorzaakt door de “-er” bij “zijner” die nog een oude naamvalsvorm laat zien. Echter, ter zijner tijd is geen juiste spelling.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). Te zijner tijd, *tezijnertijd of *ter zijner tijd | Betekenis & Spelling. Scribbr. Geraadpleegd op 20 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/te-zijner-tijd/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.