Advice or advise | Definitie, Verschil & Voorbeelden

Advice is een zelfstandig naamwoord dat “advies” betekent. Het wordt uitgesproken met een s-klank op het eind.

Advise is een werkwoord dat “adviseren” betekent. Het wordt uitgesproken met een z-klank op het eind (maar je spelt het nooit als “advize”).

De persoon die je van advies voorziet wordt in het Engels een adviser of advisor genoemd.

Voorbeelden: Advice or advise Voorbeelden: Advice or advise
It took a lot of courage to finally ask for her advice. I would advise you to buy a raincoat before you travel to Ireland.
You always give advice, even when no one asks for it. If you’re unsure of which citation style to follow, your supervisor can advise you.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Please advise of please advice?

Please advise wordt vaak gebruikt als afsluiting voor een e-mail om duidelijk te maken dat je graag input wilt voor een vraag of probleem. “Please advice” is incorrect, want “advise” is in deze zin een werkwoord en geen zelfstandig naamwoord.

Voorbeelden: Please advise
Please advise us on the tax situation in Switzerland.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

 • Familie
 • Vrienden
 • Studiegenoten
 • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Wat is het meervoud van “advice”?

“Advice” is een ontelbaar zelfstandig naamwoord (uncountable noun) in het Engels. Dit betekent dat je het niet kunt hebben over “an advice” of “multiple advices”. In plaats daarvan zeg je “a word of advice” of “two pieces of advice”. In het Nederlands kent “advies” wel het meervoud “adviezen”.

Voorbeelden: Het meervoud van advice
 • She gave me two pieces of sound advice.
 • She gave me sound advice.
 • She gave me sound advices.

Quiz: Advice or advise

Test je kennis over het verschil tussen “advice” en “advise” met onderstaande quiz. Kies voor iedere zin voor een vorm van “advice” of “advise”.

 1. The architect ______ the builders against putting a wall there.
 2. Sometimes just listening is more important than offering ______.
 3. She gave me a word of ______ based on her experience.
 4. Please ______.
 5. Please ______ me on current travel restrictions.
 1. The architect advised/advises the builders against putting a wall there.
  • Hier wordt het werkwoord “advise” gebruikt. De verleden tijd van advise is “advised”, maar de tegenwoordige tijd “advises” zou ook passen.
 1. Sometimes just listening is more important than offering advice.
  • Je verwijst hier naar het gegeven advies, niet naar het adviseren zelf. Het gaat om een zelfstandig naamwoord, dus je gebruikt “advice” met een “c”.
 1. She gave me a word of advice, based on her experience.
  • “Advice” is in het Engels een ontelbaar zelfstandig naamwoord. In deze zin wordt de uitdrukking “a word of advice” gebruikt, waarbij “advice” een zelfstandig naamwoord is. Daarom wordt het met een “c” gespeld.
 1. Please advise.
  • “Please advise” wordt vaak gebruikt om een e-mail af te sluiten. In dit geval wordt het werkwoord gebruikt, dus spel je het met een “s”.
 1. Please advise me on current travel restrictions.
  • Ook hier wordt het werkwoord bedoeld. Please advise wordt gevolgd door een direct object, namelijk “me”.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 11 maart). Advice or advise | Definitie, Verschil & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/academisch-engels/advise-or-advice/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.