Bronvermelding met Word

Een uitvoerige bronvermelding is een belangrijk onderdeel bij het schrijven van je scriptie.

Door hogescholen en universiteiten worden er specifieke eisen gesteld aan de bronvermelding. De bronvermelding moet vaak volgens een bepaalde referentiestijl worden ingericht.

Het op een consequente wijze opnemen van alle bronnen kan dus een helse klus zijn. Microsoft Word heeft een standaardfunctie waarmee je eenvoudig bronnen kunt beheren en een bronvermelding automatisch kunt aanmaken.

De functie bronvermelding

In Word hoef je maar eenmaal de bron in te voeren en de literatuurlijst kun je automatisch genereren. Je kunt kiezen uit meerdere referentiestijlen met als belangrijkste de APA-richtlijn. Ook het vermelden van de bronnen in de hoofdtekst in je document is mogelijk via een simpele klik. Voor een beknopte handleiding van de functie bronvermelding in Word zie het volgende artikel: Handleiding bronvermelding in Word.

Handleiding bekijken

Voor- en nadelen van de functie

Wij hebben de functie uitvoerig getest en hebben daarbij gebruikgemaakt van de APA-richtlijn. Hieronder sommen we de voordelen en nadelen op.

Voordelen:

  • Bronnen eenvoudig invoeren en beheren.
  • Automatisch genereren van literatuurlijst.
  • De functie is erg gebruiksvriendelijk.
  • APA-stijl wordt automatisch gegenereerd.
  • Zit standaard in Microsoft Word. Het installeren van een plug-in is dus niet nodig.

Nadelen:

  • De verplichte invulvelden bij het invoeren van bronnen zijn voor sommige type bronnen niet volledig. Hierdoor moet je af en toe handmatig bronnen aanpassen. Bijvoorbeeld bij het toevoegen van een bepaalde druk van een boek.
  • Het invoegen van bronnen in de hoofdtekst werkt handig, maar af en toe niet volgens de APA-stijl. Voorbeeld: zodra je meer dan één keer verwijst naar dezelfde bron komen er volgens de APA-richtlijnen bij meer dan drie auteurs ‘et al’ te staan. Dit gebeurt bij de functie niet automatisch.
Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Conclusie

De functie is gebruiksvriendelijk en het beheren van de bronnen en genereren van de literatuurlijst scheelt veel tijd. De toepassing van de APA-stijl schiet op sommige punten te kort, waardoor je af en toe toch nog handmatig bronnen moet aanpassen.

Alternatieven die je kunt gebruiken zijn de Scribbr APA Generator of het programma Mendeley. De Scribbr APA Generator is erg eenvoudig in het gebruik en je kunt er zo mee aan de slag. Grondige kennis van de APA-stijl is niet vereist. Mendeley is veel uitgebreider maar vereist wel kennis van de regels van de APA-stijl.

Naar APA Generator

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2021, 30 maart). Bronvermelding met Word. Scribbr. Geraadpleegd op 30 mei 2023, van https://www.scribbr.nl/bronvermelding/bronvermelding-met-word/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

2 reacties

Marloes
19 mei 2020 om 09:58

Ik heb al een literatuurlijst aangemaakt in mijn document in Word. Ik kom er net achter dat enkele verwijzingen niet kloppen. Kan ik mijn huidige literatuurlijst van Word uploaden in de APA genarator van Scribbr en hierin verder werken? of moet ik alles opnieuw toevoegen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 18:38

Hoi Marloes,

Helaas kunnen we geen data uit Word importeren in de APA generator.
Ik raad je aan om je bronnenlijst van Word te veranderen in statische tekst (zodat je het kan bewerken zonder de bronvermelding instellingen) en voor de bronnen die aangepast moeten worden de APA Generator te gebruiken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.