Voorbeeld APA-stijl: Foto, afbeelding of illustratie

Gepubliceerd op door Laatste update op: 9 mei 2016

Als je in je scriptie, volgens de APA-stijl, verwijst naar een foto, afbeelding of illustratie dien je deze in de bronnenlijst op te nemen zoals je dat ook zou doen met een andere internetbron. Achter de titel zet je nog tussen blokhaken dat het om een foto of illustratie gaat.

Wanneer de naam van de maker ontbreekt kijk je of de foto/illustratie op de website van een organisatie staat. Als dat zo is mag je aannemen dat de organisatie de maker is. De naam van de organisatie zet je dan op de plek van de auteur.

Bekijk de volgende voorbeelden voor als je gegevens mist:

Foto, afbeelding of illustratie
APA-formatFotograafNaam, EersteInitiaal. (Jaar, dag maand). TitelFoto [Foto/Illustratie]. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijstStanmeyer, J. (2014, 26 februari). World Press Photo 2014 [Foto]. Geraadpleegd van http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2014/contemporary-issues/john-stanmeyer
In de tekst
 • Bovenstaande foto (Stanmeyer, 2014) illustreert goed hoe door belichting .. .
Open voorbeeld in APA Generator
Foto, afbeelding of illustratie
APA-formatPhotographerName, FirstInitial. (Year, Month Day). TitlePhoto [Photograph/Illustration]. Retrieved from http://WebAddress
In literatuurlijstStanmeyer, J. (2014, February 26). World Press Photo 2014 [Photograph]. Retrieved from http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2014/contemporary-issues/john-stanmeyer
In de tekst
 • The picture above (Stanmeyer, 2014) shows playful exposure of … .
Open voorbeeld in APA Generator
Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
31 lezers vinden dit artikel handig. 36 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

34 reacties

 1. Duncan:

  Beste Koen,

  Geldt de verwijzing ook als ik de illustratie bewerk, zodat het kleurgebruik en lettertypes beter aansluit bij de rest van mijn scriptie?

  Ik hoor het graag!

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Duncun, ja dan geldt deze verwijzing ook. Je zou ter verduidelijking wel nog in een voetnoot kunnen aangeven dat de vormgeving is aangepast maar dat is niet verplicht.

 2. Petra van Cauteren:

  Als ik een moodboard maak met diverse beelden hoe pas ik dan de APA toe? Is dit dan een nieuw, origineel beeld of moet ik onder het moodboard alle bronnen vermelden?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Petra, je zal dan alle bronnen moeten vermelden, zodat er geen onduidelijkheid onstaat over het feit dat je gebruik hebt gemaakt van deze bronnen.

 3. Suzan:

  Als ik een foto van een website op de titelpagina van mijn scriptie plaats, mag dat? Hoe zit het dan qua bronvermelding?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Suzan, daarvoor gelden dezelfde regels als die we hierboven hebben beschreven. Je kunt een * plaatsen achter de afbeelding en daar in het klein de auteur en het jaartal achter plaatsen.

 4. Denice:

  Beste

  Wat moet ik vermelden, indien ik foto’s van een powerpoint (die een contactpersoon waarmee ik een interview heb gehad mij heeft doorgestuurd via mail) wil gebruiken in mijn tekst ?

  Ik hoor het graag.

 5. Eelke:

  Beste,

  Ik heb van mijn scriptiedocent een screenshot gekregen om toe te voegen ter verduidelijking van de tekst. Hoe moet ik naar deze afbeelding verwijzen? Hij staat wel op dropbox maar dan heb je ook een wachtwoord etc. nodig.

  Groeten, Eelke

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Eelke, als deze afbeelding niet toegankelijk is voor derden spreek je van ‘persoonlijke communicatie‘.

   • Eelke:

    Bedankt voor de snelle reactie! Dan zet de de bronvermelding op die manier neer. Is het voldoende als ik boven de afbeelding: Afbeelding 1 zet met daaronder schuingedrukt de titel van de afbeelding? Zoals je ook een tabel in de tekst weergeeft, of moet er er iets anders boven staan. Of helemaal niks? Ze wil de afbeelding wel in de lopende tekst hebben. Ik kan nergens vinden hoe je dat neerzet.
    Groeten

 6. Thijs:

  Beste,

  Wat voor regels gelden er als ik als auteur zelf de foto’s heb genomen?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Thijs, daar gelden dezelfde regels voor :-).

   • Thijs:

    Hoi Bas,

    Hoe verwijs ik hier dan naar volgens de APA stijl? Bestand is is immers niet op een website gepubliceerd. 

    • Bas Swaen (Scribbr-team):

     Hoi Thijs, in dit geval zou ik het webadres-veld weglaten.

     • Jopke:

      Dit gaat niet in de apa-generator :(

     • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

      Hallo,

      Heb je al op het groene vraagteken geklikt? Daar kun je kiezen voor de optie ‘Foto, afbeelding of illustratie’ en zelf nieuwe gegevens invoeren voor je eigen bron. Om het voorbeeld in de generator te kunnen zien, moet je eerst op ‘Genereer bronvermelding’ klikken. Heb je meer vragen waar ik bij kan helpen, dan spreek ik je graag via de chat!

      Groetjes, Anna

 7. Julie:

  Hi
  Ik heb in mijn eindwerk screenshots staan van een website die alleen toegankelijk is voor het bedrijf waar ik stage doe. Mijn eindwerk gaat over die site dus de screenshots zijn ter verduidelijking omdat niemand de site kan bezoeken. Wat zijn hier de regels? Is dit dan ook persoonlijk communicatie?

 8. Karen:

  Hallo,
  ik zit een beetje vast bij de bronvermelding bij een afbeelding die ik zelf heb samengesteld. Ik heb voor deze afbeelding 5 verschillende bronnen gebruikt, maar als ik het goed begrijp, moet je onder de prent verwijzen naar de bron. Maar als ik dit doe dan is de bron bijna half mijn pagina en dit oogt dan toch niet mooi. Kan ik ook hierbij een * gebruiken zoals je enkele reacties geleden hebt gezegd en de bronnen dan daarbij vermelden?

  Alvast bedankt.

 9. Joyce:

  Hallo,
  Als ik in een doorlopende tekst naar een afbeelding verwijs, klopt het volgende dan?
  ‘ De GGZ is georganiseerd volgens het ‘echelon model’ (afbeelding 1).

  Alvast bedankt!

 10. Marian:

  Beste Koen,

  Als je zelf een illustratie hebt gemaakt, bijvoorbeeld voor de voorkant van je scriptie, hoe dien je dit dan te vermelden? Hoe neem je het op in je literatuurlijst?

 11. Danique:

  Hallo,
  Ik wil graag het Klaver-6-model van Kouwenhoven et al. in mijn scriptie gebruiken van deze website: http://www.2reflect.nl/klaver-6-model/ . Hoe moet je een APA-verwijzing doen van de illustratie van Kouwenhoven die je van een website haalt?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Danique, komt dit figuur van van Kouwenhoven af of is het gemaakt door deze website? Op basis daarvan moet je je keuze maken. Succes

 12. JvB:

  Hoe zit het nu eigenlijk met het toepassen van afbeeldingen afkomstig van Flickr?

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo,

   In principe kun je deze bron net als de voorbeelden op deze pagina weergeven. Is sprake van een afbeelding onder een Creative Commons Licentie, dan kun je ervoor kiezen om die er nog achter te zetten, maar dit is niet noodzakelijk.

   Groetjes, Anna

 13. Louise:

  Beste,

  Ik ben een beetje verward inzake het invoegen van afbeeldingen in je scriptie. Ik voeg bijvoorbeeld ook afbeeldingen toe waar ik niet naar verwijs in mijn tekst. Hoort hier een voetnoot bij? Maak ik een aparte soort bibliografie voor mijn afbeeldingen? Dien je ook aan te geven waar je de afbeelding hebt gehaald of is het voldoende ze te benoemen..

  • Wouter (Scribbr-team):

   Beste Louise,
   – Alle afbeeldingen dienen voorzien te worden van een bijschrift en bronvermelding. Deze bronvermeldingen kunnen gewoon in de normale literatuurlijst. Je hoeft geen onderscheid te maken tussen verschillende soorten bronnen.
   – Je kunt ervoor kiezen om deze op te nemen in een aparte afbeeldingenlijst.
   Succes!
   Wouter

Reageer