Voorbeeld APA-stijl: Rapport/Jaarverslag (online)

Gepubliceerd op door Laatste update op: 22 juli 2016

Wetenschappelijk onderzoek wordt gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Als een organisatie of de overheid een onderzoek uitvoert wordt dit gepubliceerd in een rapport. Hiervoor heeft de APA-stijl een apart format.

Rapport/Jaarverslag
APA-formatNaamOrganisatie of AuteurAchternaam, EersteInitiaal. (JaarVanPublicatie). Naam rapport. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijstHeineken. (2015). Jaaroverzicht 2014. Geraadpleegd van http://www.theheinekencompany.com/~/media/Websites/TheHEINEKENCompany/Downloads/PDF/Annual%20Report%202014/Heineken_Annual_Review14_Dutch_WEB.ashx
In de tekst
 • Uit verschillende jaarverslagen blijkt dat … (Heineken, 2015).
 • Uit het jaarverslag van Heineken (2015) blijkt dat … .
Open voorbeeld in APA Generator
Rapport/Jaarverslag
APA-formatNameOrganization or AuthorLastName, FirstInitial. (YearofPublication). Title Rapport. Retrieved from http://WebAddress
In literatuurlijstRoyal Bank of Scotland. (2015). Annual Report and Accounts 2014. Retrieved from http://investors.rbs.com/~/media/Files/R/RBS-IR/2014-reports/annual-report-2014.pdf
 In de tekst
 • Recent research suggests that … (Royal Bank of Scotland, 2015).
 • In a recent study Royal Bank of Scotland (2015) found that … .
Open voorbeeld in APA Generator
Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
18 lezers vinden dit artikel handig. 20 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

19 reacties

 1. Lisa:

  Hoe kan ik dit het beste doen als zowel de naam van de organisatie (CBS in dit geval) als de auteurs van het rapport zelf bekend zijn? Moet ik dan in de tekst zelf het CBS of de auteurs noemen? En in de literatuurlijst? 

 2. Irene:

  Gebruik ik bij een benchmark in PDF-document de bronvermelding van ‘rapport/jaarverslag?’ of moet ik dan een andere vermelding kiezen? 

 3. Inge:

  Noem je in dit geval ook de uitgever en plaats van uitgeven als deze bekend is?

 4. Renate:

  Hallo daar! Een vraagje; Het jaarverslag heb ik toegestuurd gekregen en staat verder niet online.. Hoe moet ik dat verwerken in de lit. lijst?
  Groetjes Renate

 5. Isis Stalmeier:

  Beste lezer,

  Ik heb een vraag over een gepubliceerd rapport. Althans ik denk dat het een gepubliceerd rapport is: https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0,5&q=versterking+toezicht+jeugd Hoe moet ik dit in de literatuurlijst neerzetten? Ik mag vanuit mijn studie namelijk geen rapporten gebruiken, maar wel dingen die zijn uitgegeven, dus ik wil het niet onder een ongepubliceerd rapport vermelden. Alvast bedankt, Groetjes Isis

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Isis, dit rapport is ook ‘uitgegeven’. Dat het een pdf-document is moet verder niet uitmaken. De enige manier om hiernaar te verwijzen is via de normale manier voor een rapport zoals in het voorbeeld hierboven.

 6. Melissa:

  Goedemiddag,

  Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een verslag. Ik heb online een test gedaan en de resultaten hiervan heb ik als een rapportage per mail toegestuurd gekregen. Hoe kan ik naar deze rapportage verwijzen? Het is gewoon als pdf opgestuurd, dus ik heb geen link van een website. De rapportage is natuurlijk persoonlijk, omdat het over mijn testresultaten gaat. Alvast bedankt!

 7. Mirjam:

  Hallo,

  Ik gebruik een bepaald hoofdstuk uit een groot rapport van de World Health Organization (372 pagina’s). Moet ik dan alleen naar dat hoofdstuk verwijzen of is een verwijzing naar het algehele rapport voldoende? Als er wel naar het hoofdstuk moet worden verwezen, moet je dan eerst de titel van het algehele rapport en dan vervolgens van de titel van het betreffende hoofdstuk schuingedrukt noemen?

  Ik hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,
  Mirjam

  • Arjan van Laak (Scribbr-team):

   Hoi Mirjam, bedankt voor je berichtje!

   Je kunt gebruikmaken van dit format voor hoofdstukken uit het werk:

   AchternaamAuteurHoofdstuk, A. (z.j.). TitelHoofdstuk. In A. AchternaamAuteurBoek (Red.), TitelBoek (pp. .. – ..). StadUitgever, LandUitgever: NaamUitgever.

   De titel van het complete rapport moet schuingedrukt. Ook kun je gebruikmaken van onze APA Generator op https://www.scribbr.nl/plagiaat-checker/apa-generator/

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

   Groetjes, Arjan

 8. Sebastian:

  Beste,

  Ik ben wat verdwaald in verband met een rapport dat ik wil zetten in mijn literatuurlijst. Het is een VIONA-rapport dus geen jaarverslag of dergelijk. Echt een pdf bestand met zijn eigen literatuurlijst. Het is geschreven in 2002 door 3 auteurs; Doyen, G., Lamberts, M., & Janssens, M. De titel is “diversiteitsmanagement in de praktijk”.

  Nou direct eronder staat: “Een onderzoek in opdracht van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme, in het kader van het VIONA-onderzoeksprogramma”

  Diversiteitsmanagement in de praktijk / Gerlinde Doyen, Miet Lamberts &
  Maddy Janssens. – Leuven: Katholieke Universiteit Leuven. Hoger instituut voor de arbeid / Departement Sociologie, 2002, 358 p.

  Het moet ik dit allemaal verwerken in mijn literatuurlijst? Alvast bedankt!

 9. karlijn Dorien:

  Hallo,

  Ik heb een PDF bestand als bron gebruikt. Deze heb ik als volgt vermeld in de literatuurlijst:

  Roozen, I. (2009) In gesprek met het beeld en met elkaar. Geraadpleegd op 14 juli 2017
  van: http://www. vonkc.nl/downloads/In_gesprek_met_het_beeld_en_met_elkaar.pdf

  Dit was niet goed, omdat het naar een document verwijst en niet naar een website. Graag zou ik willen weten hoe ik dit dan wel moet formuleren.

  Bedankt alvast, grtjs Karlijn

Reageer