Voorbeeld APA-stijl: Interne documenten en intranet (6de editie)

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 6de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 7 vind je elders

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een bron binnen een (stage-)bedrijf zoals een interne memo, interne bedrijfsgegevens, een bedrijfsverslag, een richtlijn, notulen of andere bronnen van het intranet, gelden volgens de APA-stijl speciale regels.

Het komt erg vaak voor dat bepaalde lezers van je scriptie wel toegang hebben tot de bron en andere lezers niet. Loop je bijvoorbeeld stage bij een bedrijf, dan zal je baas wel toegang hebben tot de bron op het intranet, maar je begeleider bij je hogeschool niet.

Niet alle lezers hebben toegang tot de bron

Je kunt de bron behandelen als een normale internetbron. Je vermeldt de bron dus verkort in de tekst en volledig in de literatuurlijst. Daarnaast maak je gebruik van een voetnoot om aan te geven dat de bron afkomstig is van het intranet en mogelijk niet toegankelijk is voor de lezer.

 Interne documenten (en de lezer heeft toegang tot deze documenten)
APA-format NaamOrganisatie. (Jaar, Dag maand). NaamBestand [TypeBestand]. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijst Ahold. (2014, 18 september). Richtlijn werknemers [Richtlijn]. Geraadpleegd van intranet.ahold.nl/nieuwsupdate/richtlijn.pdf
In de tekst
  • Uit interne documenten blijkt dat … (Ahold, 2014)1.
  • Uit interne documenten van Ahold (2014)1 blijkt dat … .
Voorbeeld voetnoot bij intranetbron

Intranetbron APA voetnoot

Wanneer er helemaal geen link beschikbaar is voor de bron raden we aan om te kiezen voor “persoonlijke communicatie“. Je hoeft de bron dan niet op te nemen in de literatuurlijst.

Belangrijk intern document

Als het document wel van groot belang is voor je onderzoek zou je nog kunnen overwegen om het document toe te voegen aan de bijlagen (vraag dit wel eerst aan je stagebedrijf). Je verwijst dan naar de bijlage in plaats van de de APA-bronvermelding.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Driessen, K. (2021, 28 april). Voorbeeld APA-stijl: Interne documenten en intranet (6de editie). Scribbr. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/6de-editie/gearchiveerd-intranet/

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.