Voorbeeld APA-stijl: Interview (6de editie) | Format

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 6de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 7 vind je elders

Als je naar interviews verwijst volgens de APA-stijl, kun je dit op twee manieren doen. Welke manier je moet kiezen, hangt ervan af of je zelf het interview hebt gehouden of dat je verwijst naar het interview van iemand anders.

  1. Heb je zelf het interview gehouden, dan kun je verwijzen naar de bijlagen of je kiest voor ‘persoonlijke communicatie’.
  2. Gebruik je het interview van iemand anders, dan volg je de ‘normale’ regels voor het verwijzen naar een bron.

Ik heb zelf het interview gehouden

De interviews staan in de bijlagen

Verwijs naar de bijlagen waarin het interview staat waarnaar je wilt verwijzen.

Voorbeeld: Verwijzen naar interview in de bijlagen

Volgens geïnterviewde X (Bijlage 1) is …

Zo bleek uit een interview met Y dat … (Bijlage 1).

De interviews staan niet in de bijlagen

Door ‘persoonlijke communicatie’ te vermelden, geef je aan dat de documenten, oftewel je getranscribeerde interviews, niet voor derden beschikbaar zijn. Ook als je het gesprek of interview niet hebt uitgewerkt op papier gebruik je de toevoeging ‘persoonlijke communicatie’.

Persoonlijke communicatie
APA-format Niet opnemen in literatuurlijst
In literatuurlijst Niet opnemen in literatuurlijst
In de tekst
  • Uit een interview met de afdelingsleider bleek dat … (P. Bankers, persoonlijke communicatie, 3 maart 2015).
  • Volgens P. Bankers (persoonlijke communicatie, 3 maart 2015) kan het probleem worden opgelost door …
Persoonlijke communicatie
APA-format Niet opnemen in literatuurlijst
In literatuurlijst Niet opnemen in literatuurlijst
In de tekst
  • In a conversation with the floor manager … (P. Bankers, personal communication, March 3, 2015).
  • P. Bankers (personal communication, March 3, 2015) suggested that the problem could be solved by …

Alles over hoe je het interview in je scriptie gebruikt

Ik gebruik het interview van iemand anders

Het komt wel eens voor dat je informatie uit een interview wilt gebruiken dat door iemand anders is afgenomen, bijvoorbeeld een interview met politici in een online artikel.

Het interview staat in een magazine of online artikel

In dit geval volg je de normale regels die gelden voor het parafraseren of citeren uit een online artikel. De auteur is de schrijver van het artikel (dus de interviewer). In de bronvermelding komt de geïnterviewde niet terug.

Dit kan een beetje gek zijn, omdat het in de bronvermelding dan niet duidelijk is dat je een persoon parafraseert die is geïnterviewd door de auteur. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk.

Voorbeeld interview in een krant

Peter Hoekstra is onderzoeksjournalist voor de Telegraaf. Hij heeft Casper Hoeben geïnterviewd. Casper is verkozen tot beste docent van 2016. Peter Hoekstra heeft hierover een artikel geschreven op telegraaf.nl.

Voorbeeld verwijzen naar interview van iemand anders

Scholieren zien het liefste een rolmodel als docent: “Het is mijn ervaring dat de jongens uit de klas tegen mij opkijken en veel respect voor mij hebben, omdat ik profvoetballer ben geweest” (Hoekstra, 2016, par. 2).

In dit voorbeeld zie je dat het nu onduidelijk is dat Casper Hoeben dit heeft gezegd en niet Peter Hoekstra. Dit kun je op de volgende manier oplossen.

Voorbeeld verwijzen naar interview van iemand anders

Scholieren zien het liefste een rolmodel als docent. Zo vertelde Casper Hoeben in het artikel van de Telegraaf: “Het is mijn ervaring dat de jongens uit de klas tegen mij opkijken en veel respect voor mij hebben, omdat ik profvoetballer ben geweest” (Hoekstra, 2016, par. 2).

Omdat je nu het citaat inleidt met de naam van de geïnterviewde is het duidelijk van wie dit citaat is.

Interview in online krant
APA-format AuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel. Geraadpleegd van http://Webpagina
In literatuurlijst Hoekstra, P. (2017, 1 maart). Docent van het jaar 2016. Geraadpleegd van http://www.telegraaf.nl/docent-van-het-jaar-2016
In de tekst
  • Zo vertelde Casper Hoeben in het artikel van de Telegraaf: “Het is mijn ervaring dat de jongens uit de klas tegen mij opkijken en veel respect voor mij hebben, omdat ik profvoetballer ben geweest” (Hoekstra, 2016, par. 2)

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2021, 08 april). Voorbeeld APA-stijl: Interview (6de editie) | Format. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/6de-editie/gearchiveerd-interview/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.