Verrassing of Verassing | Betekenis, Verschil & Voorbeelden

Verrassen betekent “iemand onverwacht met iets overvallen”, meestal in positieve zin. Het kan ook “betrappen” betekenen. Verassen betekent “tot as maken” of “cremeren”.

Voorbeelden: Verrassen / verrassing in een zin Voorbeelden: Verassen / verassing in een zin
Mijn vrienden hadden als verrassing een surpriseparty georganiseerd. Een paar weken na de verassing van een lichaam kan de as worden opgehaald.
De inbrekers werden onaangenaam verrast toen de bewoner thuis bleek te zijn. Een verassing kost veel energie, vanwege het gebruik van een grote oven.
Ik hou niet van verrassingen! Bij een verassing wordt het lichaam gecremeerd.
Let op
Verassen en verassing zijn ongewone woorden die niet veel gebruikt worden. Bij verbranding van het lichaam na een overlijden spreek je in principe altijd van cremeren.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Verraste(n) of verrastte(n)?

De verleden tijd van verrassen is verrasten, met dubbel r en één t. Om de tegenwoordige tijd om te zetten in de verleden tijd voeg je een “t” toe aan het hele werkwoord. Je krijgt alleen een dubbele t als de infinitief (hele werkwoord, tegenwoordige tijd) ook al -ten heeft:

Infinitief (tegenwoordige tijd) Wel of geen t in infinitief? Verleden tijd
Verrassen geen t Verrasten
Praten wel een t Praatten
Sporten wel een t Sportten
Juichen geen t Juichten
Lachen geen t Lachten
Vluchten wel een t Vluchtten
Fietsen geen t Fietsten
Wachten wel een t Wachtten

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Bronnen voor dit artikel

We raden studenten sterk aan om bronnen te gebruiken. Je kunt verwijzen naar ons artikel (APA-stijl) of je verdiepen in onderstaande bronnen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Merkus, J. (2024, 10 april). Verrassing of Verassing | Betekenis, Verschil & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 26 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/verrassing-of-verassing/

Bronnen

Van Dale. (z.d.). Verassen. In Van Dale. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/verassen

Van Dale. (z.d.). Verrassen. In Van Dale. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/verrassen

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.