Door middel van of *doormiddel van | Spelling & Voorbeelden

Door middel van betekent “met”, “door” of “middels” (ouderwets). Doormiddel van, zonder spatie tussen “door” en “middel”, is een verkeerd gespelde variant.

Voorbeelden: Door middel van in een zin
  • Ik heb de resultaten door middel van een ANOVA geanalyseerd.
  • Ik heb de resultaten met een ANOVA geanalyseerd.
  • Ik heb data verzameld door middel van interviews.
  • Ik heb data verzameld door interviews af te nemen.
  • Ik heb data verzameld met interviews.

“Middels” is ook een synoniem voor “door middel van”, maar dit woord is ouderwets en kun je daarom beter vermijden, zeker in spreektaal of informele teksten. Ook kun je de leesbaarheid van je tekst verhogen door de constructie “door middel van” af en toe te vervangen door het kortere “met” of “door”.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Veelgestelde vragen over "door middel van"

Wat is een synoniem voor door middel van?

Een synoniem voor door middel van is “met”, “door” of “middels”. Het gebruik van middels kan als ouderwets worden gezien, dus het is beter om dat synoniem te vermijden.

Voorbeelden: Synoniemen voor door middel van
  • De hypothesen zijn getoetst door middel van een experiment.
  • De hypothesen zijn getoetst met een experiment.
  • De hypothesen zijn getoetst middels een experiment. [formeel, ouderwets]
Wat is de afkorting van door middel van?

De afkorting van door middel van is d.m.v. met kleine letters die worden gescheiden door punten. In formele teksten, zoals een scriptie, is het beter om de afkorting voluit te schrijven.

Bronnen voor dit artikel

We raden studenten sterk aan om bronnen te gebruiken. Je kunt verwijzen naar ons artikel (APA-stijl) of je verdiepen in onderstaande bronnen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Merkus, J. (2024, 10 april). Door middel van of *doormiddel van | Spelling & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/door-middel-van/

Bronnen

Van Dale. (z.d.). Middel. In Van Dale. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/middel

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.