Meeste of meesten? | Verschil, Voorbeelden & Quiz

Je gebruikt meesten als het (1) naar personen verwijst en (2) zelfstandig wordt gebruikt. In alle andere gevallen gebruik je de vorm meeste, zonder n.

Meeste(n) is zelfstandig als het niet gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord en je geen aanvulling kunt maken met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde of de vorige zin.

Je gebruikt dus alleen de vorm meesten (met n) als aan beide voorwaarden wordt voldaan.

Voorbeeldzin Meeste of meesten Uitleg
De meeste(n) producten zijn nu al uitverkocht. De meeste producten zijn nu al uitverkocht. Meeste wordt gevolgd door een znw* en is niet zelfstandig gebruikt. Ook verwijst het niet naar personen.
De meeste(n) stemden voor de bouw van het speeltuintje. De meesten stemden voor de bouw van het speeltuintje. Meesten wordt niet gevolgd door een znw en het verwijst naar personen. Het is dus zelfstandig gebruikt.
Sommige kinderen sprongen in het zwembad, maar de meeste(n) wilden niet. Sommige kinderen sprongen in het zwembad, maar de meeste wilden niet. Meeste wordt niet gevolgd door een znw, maar het kan worden aangevuld met het znw “kinderen”. Hoewel het naar personen verwijst, is het dus niet zelfstandig gebruikt.

*znw betekent zelfstandig naamwoord.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

De meeste(n) van de …

Bij een constructie als “de meeste(n) van de collega’s” mag je zowel “meeste” als “meesten” schrijven, mits:

 • er na “van de” een zelfstandig naamwoord wordt gebruikt dat in het meervoud staat;
 • er naar personen wordt verwezen.

Als het zelfstandig naamwoord na “van de” in het enkelvoud staat of een persoonlijk voornaamwoord is, is alleen “meesten” correct.

Voorbeeldzin Sommige of sommigen Uitleg
De meeste(n) van de medewerkers komen naar het bedrijfsuitje. De meeste of meesten van de medewerkers komen naar het bedrijfsuitje. “Medewerkers” is meervoud en verwijst naar personen, dus meeste en meesten zijn allebei juist.
De meeste(n) van het team willen lasergamen. De meesten van het team willen lasergamen. “Team” verwijst naar personen, maar het is geen meervoud, dus alleen “meesten” is correct.
Samir vindt de meeste(n) van de vogels interessant. Samir vindt de meeste van de vogels interessant. “Vogels” is meervoud, maar het verwijst niet naar personen, dus alleen “meeste” is correct.

Vergelijkbare woorden

Het verschil tussen sommige en sommigen geldt ook voor soortgelijke woorden, zoals:

Voorbeelden: Vorm zonder -n Voorbeelden: Vorm met -n
Sommige klasgenoten willen uit eten, maar andere willen bowlen. Ik wil uit eten, maar de anderen willen bowlen.
De manager vond het moeilijk om te vertellen dat alle medewerkers worden ontslagen. De manager vond het moeilijk om te vertellen dat ze allen worden ontslagen.
Beide broers zijn bereid hun zusje te helpen met haar huiswerk. Siem en Kas zijn beiden bereid hun zusje te helpen met haar huiswerk.

Oefening: Meeste of meesten?

Test je kennis over meeste en meesten met deze quiz. Vul “meeste” of “meesten” in op de stippellijn.

 1. Dirk zei tegen de _______ studenten dat ze geslaagd waren.
 2. De _______ durven niet over hun gevoelens te praten.
 3. Onderzoek wijst uit dat kinderen de _______ insecten eng vinden.
 4. De _______ scripties duren 3 tot 6 maanden.
 5. Volgens de _______ is de nieuwe docent erg aardig.
 1. Dirk zei tegen de meeste studenten dat ze geslaagd waren.
  • Meeste verwijst naar personen, maar het woord wordt gevolgd door een zelfstandig naamwoord en is dus niet zelfstandig gebruikt. Daarom voeg je geen -n toe.
 1. De meesten durven niet over hun gevoelens te praten.
  • Meesten verwijst naar personen en het is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.
 1. Onderzoek wijst uit dat kinderen de meeste insecten eng vinden.
  • Meeste verwijst niet naar een persoon en is niet zelfstandig gebruikt, want het wordt gevolgd door het zelfstandig naamwoord “insecten”. Daarom voeg je geen -n toe.
 1. De meeste scripties duren 3 tot 6 maanden.
  • Meeste verwijst niet naar een persoon en is niet zelfstandig gebruikt (want het wordt gevolgd door het zelfstandig naamwoord “scripties”). Daarom voeg je geen -n toe.
 1. Volgens de meesten is de nieuwe docent erg aardig.
  • Meesten verwijst naar personen en het is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Veelgestelde vragen over meeste of meesten

Is het de meeste of meesten van jullie?

In de constructie “de meeste(n) van” gebruik je “meesten” als het gevolgd wordt door een persoonlijk voornaamwoord of een enkelvoudig zelfstandig naamwoord. Jullie is een persoonlijk voornaamwoord, dus “ de meesten van jullie” is correct.

 • De meeste van jullie moeten je nog aanmelden.
 • De meesten van jullie moeten je nog aanmelden.
Tip
Bekijk ons uitgebreide artikel over het gebruik van meeste of meesten.
Is het de meeste of meesten van ons?

In de constructie “de meeste(n) van” gebruik je “meesten” als het gevolgd wordt door een persoonlijk voornaamwoord of een enkelvoudig zelfstandig naamwoord. Ons is een persoonlijk voornaamwoord, dus “de meesten van ons” is correct.

 • Sommige van ons hebben het tentamen niet gehaald.
 • Sommigen van ons hebben het tentamen niet gehaald.
Tip
Bekijk ons uitgebreide artikel over het gebruik van meeste of meesten.
Is het de meeste of meesten van u?

In de constructie “de meeste(n) van” gebruik je “meesten” als het gevolgd wordt door een persoonlijk voornaamwoord of een enkelvoudig zelfstandig naamwoord. U is een persoonlijk voornaamwoord, dus “ de meesten van u” is correct.

 • Ik heb, net zoals de meeste van u, nog geen update ontvangen.
 • Ik heb, net zoals de meesten van u, nog geen update ontvangen.
Tip
Bekijk ons uitgebreide artikel over het gebruik van meeste of meesten.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 10 april). Meeste of meesten? | Verschil, Voorbeelden & Quiz. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/meeste-of-meesten/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.