Sommige of sommigen? | Verschil & Voorbeelden

Je gebruikt sommigen als het (1) zelfstandig gebruikt wordt en (2) naar personen verwijst. In alle andere gevallen gebruik je de vorm sommige.

Sommige(n) is zelfstandig als het niet gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord en je geen aanvulling kunt maken met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde of de vorige zin.

Je gebruikt dus alleen de vorm sommigen (met n) als aan beide voorwaarden wordt voldaan.

Voorbeeldzin Sommige of sommigen Uitleg
Sommige(n) producten zijn nu al uitverkocht. Sommige producten zijn nu al uitverkocht. Sommige wordt gevolgd door een znw* en is niet zelfstandig gebruikt. Ook verwijst het niet naar personen.
Sommige(n) wilden liever niet mee naar het teamuitje. Sommigen wilden liever niet mee naar het teamuitje. Sommigen wordt niet gevolgd door een znw en het verwijst naar personen. Het is dus zelfstandig gebruikt.
De meeste vrienden gingen naar huis, maar sommige(n) bleven voor het feest. De meeste vrienden gingen naar huis, maar sommige bleven voor het feest. Sommige wordt niet gevolgd door een znw, maar het kan worden aangevuld met het znw “vrienden”. Hoewel het naar personen verwijst, is het dus niet zelfstandig gebruikt.

*znw betekent zelfstandig naamwoord.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Sommige(n) van de …

Bij een constructie als “sommige(n) van de jongens” mag je zowel “sommige” als “sommigen” schrijven, mits:

 • er na “van de” een zelfstandig naamwoord wordt gebruikt dat in het meervoud staat;
 • er naar personen wordt verwezen.

Als het zelfstandig naamwoord na “van de” in het enkelvoud staat of een persoonlijk voornaamwoord is, is alleen “sommigen” correct.

Voorbeeldzin Sommige of sommigen Uitleg
Sommige(n) van de medewerkers gaan staken. Sommige of sommigen van de medewerkers gaan staken “Medewerkers” is meervoud en verwijst naar personen, dus sommige en sommigen zijn allebei juist.
Sommige(n) van het team gaan staken. Sommigen van het team gaan staken. “Team” verwijst naar personen, maar het is geen meervoud, dus alleen “sommigen” is correct.
Ik vind sommige(n) van de honden erg slim. Ik vind sommige van de honden erg slim. “Honden” is meervoud, maar het verwijst niet naar personen, dus alleen “sommige” is correct.

Vergelijkbare woorden

Het verschil tussen sommige en sommigen geldt ook voor soortgelijke woorden, zoals:

Voorbeelden: Vorm zonder -n Voorbeelden: Vorm met -n
Enkele vrienden willen lasergamen, maar de meeste willen bowlen. Ik wil lasergamen, maar de meesten willen bowlen.
David vond het moeilijk om de klas te vertellen dat vele studenten waren gezakt. David vond het moeilijk om de klas te vertellen dat velen waren gezakt.
Beide kinderen hebben aan hun moeders verjaardag gedacht. Sofie en Jake hebben beiden aan hun moeders verjaardag gedacht.

Oefening: Sommige of sommigen?

Test je kennis over sommige en sommigen met deze quiz. Vul “sommige” of “sommigen” in op de stippellijn.

 1. Kay zei tegen _______ collega’s dat hij een nieuwe baan heeft.
 2. Met _______ valt niet te praten.
 3. Rik vertelde aan _______ dat hij _______ honden eng vindt.
 4.  _______ dingen kun je beter voor jezelf houden.
 5. _______ vinden het moeilijk om met Sam samen te werken.
 1. Kay zei tegen sommige collega’s dat hij een nieuwe baan heeft.
  • Sommige verwijst naar personen, maar het woord wordt gevolgd door een zelfstandig naamwoord en is dus niet zelfstandig gebruikt. Daarom voeg je geen -n toe.
 1. Met sommigen valt niet te praten.
  • Sommigen verwijst naar personen en het is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.
 1. Rik vertelde aan sommigen dat hij sommige honden eng vindt.
  • De eerste “sommigen” verwijst naar personen en is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.
  • De tweede “sommige” verwijst niet naar een persoon en is niet zelfstandig gebruikt, want het wordt gevolgd door het zelfstandig naamwoord “honden”. Daarom voeg je geen -n toe.
 1.  Sommige dingen kun je beter voor jezelf houden.
  • Sommige verwijst niet naar een persoon en is niet zelfstandig gebruikt (want het wordt gevolgd door het zelfstandig naamwoord “dingen”). Daarom voeg je geen -n toe.
 1. Sommigen vinden het moeilijk om met Sam samen te werken.
  • Sommigen verwijst naar personen en het is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Veelgestelde vragen over sommige of sommigen

Is het “sommige van jullie” of “sommigen van jullie”?

In de constructie “sommige(n) van” gebruik je “sommigen” als het gevolgd wordt door een persoonlijk voornaamwoord of een enkelvoudig zelfstandig naamwoord. Jullie is een persoonlijk voornaamwoord, dus “sommigen van jullie” is correct.

 • Sommige van jullie moeten je nog aanmelden.
 • Sommigen van jullie moeten je nog aanmelden.
Tip
Bekijk ons uitgebreide artikel over het gebruik van sommige of sommigen.
Is het “sommige mensen” of “sommigen mensen”?

De juiste vorm is sommige mensen.

Het is moeilijk om te bepalen of je sommige of sommigen moet gebruiken. Je gebruikt sommigen met -n alleen als het woord zelfstandig gebruikt is en naar personen verwijst.

In dit geval staat na “sommige” nog het zelfstandig naamwoord “mensen”, dus het is niet zelfstandig gebruikt. Daarom is de vorm zonder -n, sommige, correct.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 10 april). Sommige of sommigen? | Verschil & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/sommige-of-sommigen/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.