Vice Versa | Betekenis, Vertaling & Voorbeelden

Vice versa is een bijwoord uit het Latijn dat “omgekeerd”, “andersom”, “heen en terug” of “over en weer” kan betekenen. Je kunt het letterlijk vertalen met “nadat de beurt is omgedraaid”.

Je gebruikt vice versa om aan te geven dat iets ook waar is als je de volgorde omdraait. In de zin “we moeten onze buren respecteren, en vice versa” wordt aangegeven dat de buren gerespecteerd moeten worden, maar dat zij ook respect moeten tonen.

Voorbeelden: Vice versa in een zin
Sam heeft een hekel aan haar collega, en vice versa.

Als ik ontspannen ben, heb ik zin om te sporten en vice versa.

We kunnen naar de bioscoop gaan en dan gaan eten, of vice versa.

Alle katten zijn dieren, maar niet vice versa.

We gingen van Nijmegen naar Amsterdam vice versa.

Vice versa wordt uitgesproken als [vie-ze ver-zaa] met de klemtoon op [ver]. In veel gevallen wordt het afgekort tot v.v. De term is afkomstig uit het Latijn (net als ad nauseam, mea culpa, ad hoc, de facto en a priori) en wordt al honderden jaren gebruikt in het Nederlands. Daarom hoef je dit leenwoord niet te cursiveren.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg en voorbeelden!

 

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Veelgestelde vragen over vice versa

Wat betekent vice versa in het Nederlands?

Vice versa komt uit het Latijn en betekent “omgekeerd”, “andersom”, “heen en terug” of “over en weer”. Je kunt het letterlijk vertalen met “nadat de beurt is omgedraaid”.

Voorbeelden van vice versa in een zin
 • Je kunt eerst je huiswerk maken en dan schoonmaken, of vice versa.
  • Je kunt eerst je huiswerk maken en dan schoonmaken, of andersom.
 • Harm respecteert zijn vriendin en vice versa.
  • Harm respecteert zijn vriendin, en omgekeerd ook.
Wat is de afkorting van vice versa?

Vice versa is een bijwoord uit het Latijn dat “omgekeerd”, “heen en terug” of “over en weer” kan betekenen. De afkorting voor vice versa is v.v.

 • Wil je eerst zwemmen en dan eten of v.v.?
 • We gaan van Arnhem naar Zwolle v.v.

In formele of academische teksten is het beter om deze afkorting niet te gebruiken en vice versa voluit te schrijven.

Mag je en gebruiken voor vice versa?

Vice versa en “en vice versa” zijn allebei goed. In het Nederlands voeg je bijna altijd het woordje “en” of “of” toe voorafgaand aan vice versa.

Of/en vice versa in een zin
 • Ik vind Tegan aardig, en vice versa.
 • Wil je eerst eten en dan naar de bioscoop, of vice versa?
 • Zoë gaat van Nijmegen naar Zeeland, en vice versa.
Moet ik anderstalige woorden cursiveren?

Je mag anderstalige woorden gebruiken zonder ze te cursiveren of tussen aanhalingstekens te zetten, tenzij je denkt dat de lezer ze niet kent. In dat geval cursiveer je het woord de eerste keer, en daarna niet meer.

Woordgroepen uit het Latijn die al honderden jaren in het Nederlands worden gebruikt (zoals mea culpa, ad nauseam, vice versa, de facto, ad hoc en a priori) worden niet gecursiveerd.

Bronnen voor dit artikel

We raden studenten sterk aan om bronnen te gebruiken. Je kunt verwijzen naar ons artikel (APA-stijl) of je verdiepen in onderstaande bronnen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Merkus, J. (2024, 10 april). Vice Versa | Betekenis, Vertaling & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/definities/vice-versa-betekenis/

Bronnen

Van Dale. (z.d.). Vice versa. In Van Dale. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/vice-versa

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.