Andere of anderen? | Uitleg, Voorbeelden & Quiz

Je gebruikt anderen als het (1) zelfstandig gebruikt wordt en (2) naar personen verwijst. In alle andere gevallen gebruik je de vorm andere.

Andere(n) is zelfstandig als het niet gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord en je geen aanvulling kunt maken met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde of de vorige zin.

Je gebruikt dus alleen de vorm anderen (met n) als aan beide voorwaarden voldaan wordt.

Voorbeeldzin Andere of anderen Uitleg
De andere(n) projecten starten in januari. De andere projecten starten in januari. Andere wordt gevolgd door een znw* en is niet zelfstandig gebruikt. Ook verwijst het niet naar personen.
Willen andere(n) nog iets kwijt over dit onderwerp? Willen anderen nog iets kwijt over dit onderwerp? Anderen wordt niet gevolgd door een znw en het verwijst naar personen. Het is dus zelfstandig gebruikt.
Sommige collega’s gingen naar huis, maar andere(n) bleven voor het diner. Sommige collega’s gingen naar huis, maar andere bleven voor het diner. Andere wordt niet gevolgd door een znw, maar het kan worden aangevuld met het znw “collega’s”. Hoewel het naar personen verwijst, is het dus niet zelfstandig gebruikt.

*znw betekent zelfstandig naamwoord.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Onder andere of onder anderen?

Voor onder andere of onder anderen geldt dat je onder anderen gebruikt als het naar personen verwijst en onder andere als het naar dieren of zaken verwijst.

Voorbeelden: Onder andere in een zin Voorbeelden: Onder anderen een zin
Ik heb onder andere een jas en broek gekocht. Rami heeft onder anderen afgesproken met Brad.
Ik heb vier huisdieren, onder andere een hond. Thom gaat onder anderen om met Rinus.
Ik heb onder andere moeite met je visie op het klimaatbeleid. Ik heb cadeautjes gekocht voor mijn vrienden, onder anderen Meghan en Laura.

Vergelijkbare woorden

Het verschil tussen andere en anderen geldt ook voor soortgelijke woorden, zoals:

Voorbeelden: Vorm zonder -n Voorbeelden: Vorm met -n
Sommige vrienden willen naar Kreta, maar de meeste willen naar Kos. Ik wil naar Kreta, maar de meesten willen naar Kos.
David vond het moeilijk om de klas te vertellen dat alle studenten waren gezakt. David vond het moeilijk om de klas te vertellen dat geen van allen het tentamen had gehaald.
Beide kandidaten waren door naar de volgende ronde. Sezin en Olivia zijn beiden door naar de volgende ronde.

Oefening: Andere of anderen?

Test je kennis over andere en anderen met deze quiz. Vul “andere” of “anderen” in op de stippellijn.

 1. Zei Guido tegen _______ collega’s dat hij de baan heeft afgewezen?
 2. Ik begrijp je punt, maar ik wil onder _______ met Adi praten voordat ik mijn akkoord geef.
 3. Wouter vertelde aan _______ dat hij door een _______ man was aangevallen.
 4. Clemens wilde de _______ in zijn team niet teleurstellen.
 5. Ik vind deze reclame leuker dan de _______.
 1. Zei Guido tegen andere collega’s dat hij de baan heeft afgewezen?
  • Andere verwijst naar personen, maar het woord wordt gevolgd door een zelfstandig naamwoord en is dus niet zelfstandig gebruikt. Daarom voeg je geen -n toe.
 1. Ik begrijp je punt, maar ik wil onder anderen met Adi praten voordat ik mijn akkoord geef.
  • Anderen verwijst naar personen en het is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.
 1. Wouter vertelde aan anderen dat hij door een andere man was aangevallen.
  • De eerste “anderen” verwijst naar personen en is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.
  • De tweede “andere” verwijst wel naar een persoon, maar is niet zelfstandig gebruikt, want het wordt gevolgd door het zelfstandig naamwoord “man”. Daarom voeg je geen -n toe.
 1. Clemens wilde de anderen in zijn team niet teleurstellen.
  • Anderen verwijst naar personen en is zelfstandig gebruikt (niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord en kan niet worden aangevuld). Daarom voeg je de -n toe.
 1. Ik vind deze reclame leuker dan de andere.
  • Andere verwijst niet naar een persoon en is niet zelfstandig gebruikt (want je kunt “reclame” aanvullen). Daarom voeg je geen -n toe.

 

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). Andere of anderen? | Uitleg, Voorbeelden & Quiz. Scribbr. Geraadpleegd op 20 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/anderen-of-andere/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.