Mea Culpa | Betekenis, Definitie & Voorbeelden

Mea culpa is een Latijnse uitdrukking die “door mijn (eigen) schuld” betekent. De term stamt uit een katholiek gebed waarin schuld wordt bekend aan god, maar tegenwoordig wordt mea culpa ook in alledaagse gesprekken gebruikt om aan te geven dat iets jouw fout was.

Mea culpa kan een tussenwerpsel of uitroep zijn, maar kan ook worden gebruikt als zelfstandig naamwoord. Hierbij verwijs je naar je eigen fout als een “mea culpa”. De term wordt uitgesproken als [mee-ja koel-pa].

Voorbeelden: Mea culpa in een zin
Mea culpa! Ik heb per ongeluk je telefoon laten vallen.

De mea culpa van de politicus leek niet oprecht.

De redacteur koos voor een mea culpa toen hun beweringen onjuist bleken.

Mea culpa is een Latijnse term (net zoals ad nauseam, vice versa, a priori, de facto en ad hoc), maar wordt al honderden jaren gebruikt in het Nederlands. Daarom hoef je deze term niet te cursiveren.

Mea maxima culpa

Mea maxima culpa is een sterke vorm van mea culpa en betekent “door mijn (eigen) grote schuld”. Deze variant wordt minder vaak gebruikt dan mea culpa, en komt vooral voor in oudere klassieke teksten of gebeden.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg en voorbeelden!

 

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Veelgestelde vragen

Moet ik anderstalige woorden cursiveren?

Je mag anderstalige woorden gebruiken zonder ze te cursiveren of tussen aanhalingstekens te zetten, tenzij je denkt dat de lezer ze niet kent. In dat geval cursiveer je het woord de eerste keer, en daarna niet meer.

Woordgroepen uit het Latijn die al honderden jaren in het Nederlands worden gebruikt (zoals mea culpa, ad nauseam, vice versa, de facto, ad hoc en a priori) worden niet gecursiveerd.

Bronnen voor dit artikel

We raden studenten sterk aan om bronnen te gebruiken. Je kunt verwijzen naar ons artikel (APA-stijl) of je verdiepen in onderstaande bronnen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Merkus, J. (2024, 10 april). Mea Culpa | Betekenis, Definitie & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/definities/mea-culpa-betekenis/

Bronnen

Merriam-Webster. (z.d.). Mea Culpa. In Merriam Webster. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.merriam-webster.com/dictionary/mea-culpa

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.