Wie is de eigenaar van ChatGPT?

ChatGPT is eigendom van OpenAI, het bedrijf dat de tool heeft ontwikkeld en uitgebracht. OpenAI is een bedrijf gewijd aan AI-onderzoek. Het begon als een non-profit bedrijf in 2015, maar ging in 2019 over naar for-profit. De huidige CEO is Sam Altman, die het bedrijf ook mede heeft opgericht.

In termen van wie de eigenaar is van de door ChatGPT gegenereerde content, stelt OpenAI dat ze geen auteursrecht zullen claimen op deze content. In de gebruiksvoorwaarden staat: “you can use Content for any purpose, including commercial purposes such as sale or publication.” Dit betekent dat je effectief eigenaar bent van alle inhoud die je genereert met ChatGPT en deze kunt gebruiken voor je eigen doeleinden.

Let op: Wees wel voorzichtig met het gebruik van ChatGPT-content in een academische context. De AI-richtlijnen van onderwijsinstellingen zijn nog in ontwikkeling, dus zelfs als je de inhoud “bezit”, mag je deze vaak niet indienen als eigen werk volgens je universiteit, of publiceren in een tijdschrift.