Hoe maak je goede ChatGPT-prompts? | Definitie & Voorbeelden

Een ChatGPT-prompt is de tekstuele input die je levert aan ChatGPT, waarop de chatbot vervolgens antwoord geeft. Om het gewenste antwoord van ChatGPT te krijgen, is het belangrijk dat je je prompt zorgvuldig formuleert.

Volg onderstaande tips om een goede ChatGPT-prompt te formuleren:

 1. Wijs ChatGPT een rol toe
 2. Wees nauwkeurig en geef context
 3. Vermijd bias
 4. Toets en verbeter je prompts

Je prompts aan ChatGPT kunnen over veel soorten onderwerpen gaan, zoals school, studie, werk, het dagelijks leven, gezondheid, financiën, geschiedenis of politiek.

Let op
Wees je ervan bewust dat ChatGPT ook beperkingen heeft en niet helemaal betrouwbaar is. Ga daarom voorzichtig om met de antwoorden van de tool.

Wijs ChatGPT een rol toe

Door ChatGPT een rol toe te wijzen, specificeer je het soort antwoord dat je verwacht. Je kunt ChatGPT een rol toewijzen door gebruik te maken van één van de volgende zinnen:

 • Gedraag je als …
 • Wees …
 • Neem de rol van … aan

Op deze manier leg je aan het begin van je prompt helder uit wat je van ChatGPT verwacht. Hierbij kun je ook direct het doel en de intentie van je vraag uitleggen.

Voorbeeld: ChatGPT als Engels docent

 • Gedraag je als mijn Engels docent en vergroot mijn woordenschat, inclusief Engelse voorbeeldzinnen.
 • Natuurlijk! Ik help je graag om je woordenschat te vergroten. Laten we beginnen!
  1. Superfluous (bijvoeglijk naamwoord) – more than what is necessary or desired Voorbeeldzin: The extra decorations on the cake were superfluous and only made it look cluttered.

  […]

Voorbeeld: ChatGPT als yoga-instructeur

 • Wees mijn yoga-instructeur. Ik heb een jaar lang één keer per week vinyasa flow yoga gevolgd en wil nu graag yoga thuis doen om mijn flexibiliteit te vergroten. Geef me specifieke instructies en tips gebaseerd op mijn ervaring en doel om yoga thuis te beoefenen.
 • Goedendag! Ik ben blij om je te helpen als je yoga-instructeur voor je thuissyoga-sessies. Gebaseerd op je ervaring met vinyasa flow yoga en je doel om flexibiliteit te vergroten, zal ik je specifieke instructies en tips geven voor je yogapraktijk thuis.
  1. Creëer een geschikte ruimte: Kies een rustige en comfortabele ruimte in je huis waar je genoeg ruimte hebt om te bewegen. Zorg ervoor dat de omgeving schoon en opgeruimd is, zodat je je kunt concentreren zonder afleidingen.

  […]

Voorbeeld: ChatGPT als leiderschapscoach

 • Neem de rol van leiderschapscoach aan. Identificeer mijn sterke en zwakke punten als leider en geef me praktisch advies over hoe ik me kan ontwikkelen. Mijn doel is een betere leider te worden. Begin het gesprek met een vraag die me aan het denken zet over mijn leiderschapsstijl.
 • Als leiderschapscoach help ik je graag bij je doel om een betere leider te worden. Laten we beginnen met een vraag die je aan het denken zet over je leiderschapsstijl:Hoe zou je jouw huidige leiderschapsstijl omschrijven en welke impact heeft deze op je team?

  […]

Mogelijke rollen van ChatGPT

ChatGPT kan allerlei soorten rollen toegewezen krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van school, werk en het dagelijks leven. Hieronder vind je een aantal voorbeelden terug ter inspiratie:

Onderwijs Werk Dagelijks leven
Loopbaanadviseur Advocaat Persoonlijke assistent
Leraar Duits Boekredacteur Budgetplanner
Sparringspartner Eventmanager Persoonlijke stylist
Mentor Financieel adviseur of belastingadviseur Sportpsycholoog
Tutor HR-expert Mindfulness-coach
Studieadviseur Makelaar Kookleraar
Huiswerkbegeleider LinkedInprofiel-consultant Hondentrainer
Editor Personalbranding-consultant Voedingsdeskundige
Peer-reviewer Recruiter Logopedist
Python-programmeur Opvoedingsadviseur
Bedrijfsadviseur Quizmaster
Onderhandelingscoach Timemanagement-coach
Let op
ChatGPT heeft ook een aantal beperkingen en geeft niet altijd feitelijk juiste informatie. Ga dus niet klakkeloos uit van bijvoorbeeld financieel advies, maar gebruik de output meer als een leidraad om inspiratie op te doen.

Wees nauwkeurig en geef context

Hoe nauwkeuriger je vragen zijn en hoe meer context je prompts bevatten, hoe beter ChatGPT begrijpt wat voor soort antwoord je zoekt.

Voorbeeld: ChatGPT als Engels docent

 • Gedraag je als mijn Engels docent en geef me 20 Engelse oefeningen over ”I/my, you/your, he/his, she/her, we/our, they/theirs”. Pas de oefeningen aan aan mijn niveau. Ik zit in de brugklas vmbo-t/havo gemengd.
 • Natuurlijk, hier zijn 20 Engelse oefeningen over persoonlijke voornaamwoorden (‘I/my, you/your, he/his, she/her, we/our, they/theirs’) die passen bij jouw niveau in de brugklas vmbo-t/havo gemengd:
  1. Vul de ontbrekende persoonlijke voornaamwoorden in:
   a. __ am a student.
   b. __ name is Lisa.
   c. This is __ book.
   d. __ live in a big house.
   e. __ are going to the park.

  […]

Onnauwkeurige vs nauwkeurige prompts

Fout Goed
Leer me woordenschat. Leer me 20 nieuwe woorden om mijn woordenschat te vergroten over onderwerp X.
Wat is de definitie van geluk? Wat zijn de definities van geluk in de westerse filosofie? Leg uit voor een eerstejaars student filosofie.
Leg fotosynthese uit. Ik werk in een kleuterschool. De kinderen zijn tussen de 4 en 6 jaar oud. Ik wil de kinderen uitleg geven over fotosynthese. Geef een korte uitleg met voorbeeld zodat het begrijpelijk is voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar.
Gedraag je als mijn schrijfcoach. Gedraag je als mijn schrijfcoach. Begin met een voorbeeldtekst te vragen om mijn sterke en zwakke punten als schrijver te beoordelen. Ontwerp vervolgens een schrijftraining op mijn maat waarmee ik mijn sterke punten kan ontwikkelen en mijn zwakke punten kan verbeteren. Deel deze schrijftraining op in meerdere opdrachten over nieuwsartikelen.

Nuttige formuleringen voor je prompts

Onderstaande formuleringen kunnen nuttig zijn om je prompts te verbeteren en nauwkeuriger te maken:

 • Ik wil dat je me alleen vragen stelt / Ik wil dat je geen vragen stelt.
 • Je antwoord mag niet meer dan [50] woorden lang zijn.
 • Stel me een vervolgvraag aan het einde van elk antwoord.
 • Blijf me vragen stellen totdat je alle informatie hebt die je nodigt hebt om me een gepersonaliseerde reactie te geven.
 • Antwoord in [drie] zinnen.
 • Stel me vragen om erachter te komen wat voor soort [leider] ik ben en mijn sterke en zwakke punten in kaart te brengen. Deel daarna je inzichten en maak een plan om mijn sterke punten te ontwikkelen en mijn zwakke punten te verbeteren.
 • Geef een uitleg met voorbeeld en zorg ervoor dat deze uitleg begrijpelijk is voor [jongeren van 12-16 jaar].
 • Geef me invuloefeningen over [de Engelse taal]. Als ik het goede antwoord geef, ga je verder. Als ik het verkeerde antwoord geef, geef je niet het goede antwoord maar geef je een hint en moet ik de vraag opnieuw beantwoorden.
 • Als ik [X] zeg, zeg jij [Y].

  Vermijd bias

  Bias is een vertekening in iemands denken of gedrag, ook wel vooringenomenheid genoemd. Bias ontstaat door voorkeuren, vooroordelen en sociale invloeden.

  Zorg ervoor dat je prompts geen bias bevatten. Anders is het mogelijk dat ChatGPT deze vooringenomenheid in het antwoord weergeeft.

  Voorbeeld: Prompt met bias

  • Leg in 5 zinnen uit waarom biologisch voedsel sterk overschat wordt en voordelen biedt ten opzichte van conventioneel voedsel.
  • Biologisch voedsel wordt vaak sterk overschat en biedt geen significante voordelen ten opzichte van conventioneel voedsel. Hier zijn vijf redenen waarom:
   1. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt: Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat biologisch voedsel voedingswaardig superieur is aan conventioneel voedsel. Verschillende studies hebben aangetoond dat er minimale verschillen zijn in voedingsstoffengehaltes tussen biologische en conventionele producten. Het idee dat biologisch voedsel automatisch gezonder is, berust vaak op perceptie en marketing, niet op solide wetenschap.[…]

  In het bovenstaande voorbeeld noemt ChatGPT enkel argumenten tegen het verbouwen en eten van biologisch voedsel. Hierdoor ontstaat het risico van confirmation bias, waarbij je (on)bewust op zoek gaat naar informatie die je eigen mening bevestigt.

  Voorbeeld: Prompt zonder bias

  • Beschrijf de voor- en nadelen van biologisch voedsel in vergelijking met conventioneel voedsel.
  • Biologisch voedsel heeft zowel voor- als nadelen in vergelijking met conventioneel voedsel. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten:Voordelen van biologisch voedsel:[…]Nadelen van biologisch voedsel:[…]

  In dit voorbeeld somt ChatGPT zowel voor- als nadelen op. Dit helpt je een evenwichtige mening te vormen over het onderwerp.

  Toets en verbeter je prompts

  Toets je prompts verschillende keren in ChatGPT en probeer ze beetje bij beetje te verbeteren. Vaak duurt het een aantal keer voordat ChatGPT zich gedraagt zoals je wilt.

  Tijdens het toetsen is het belangrijk dat je rekening houdt met het expliciet toewijzen van een rol aan ChatGPT, nauwkeurig te zijn, voldoende context te geven en bias te vermijden.

  Let op
  Hoewel ChatGPT kan helpen met het leren van een taal, het oefenen van gesprekken of het bedenken van onderwerpen voor je essay, raden wij sterk af ChatGPT te gebruiken om je opdrachten voor je te maken.

  Volgens de AI-richtlijnen van de meeste onderwijsinstellingen wordt dit beschouwd als plagiaat, omdat je niet je eigen, originele werk inlevert. Controleer altijd de richtlijnen van je opleiding voordat je ChatGPT gebruikt.

  Andere interessante artikelen

  Op zoek naar meer informatie over ChatGPT, AI tools, retoriek en onderzoeksbias? Bekijk onze artikelen met uitleg en voorbeelden!

  Veelgestelde vragen over ChatGPT-prompts

  Wat zijn ChatGPT-prompts?

  ChatGPT-prompts zijn teksten die je invoert in de chat van ChatGPT. ChatGPT analyseert de prompts die je invoert en creëert een passend antwoord.

  Hoe beter de prompts is geformuleerd, hoe beter het antwoord van ChatGPT over het algemeen zal zijn.

  Wat maakt een goede ChatGPT-prompt?

  Een goede ChatGPT-prompt:

  • bevat een toewijzing van een rol aan ChatGPT die uitlegt welk gedrag verwacht wordt;
  • is nauwkeurig geformuleerd en bevat voldoende context;
  • is vrij van bias en
  • is getest en verbeterd.

   

  Hoe formuleer ik goede prompts voor ChatGPT?

  Om goede prompts voor ChatGPT te formuleren, moet je zo precies mogelijk uitleggen wat je van ChatGPT verwacht.

  De volgende voorbeeldzinnen voor in je prompts kunnen je daarbij helpen:

  • Gedraag je als mijn [Engels docent] en geef me [20 Engelse oefeningen over onderwerp X]. Pas de oefeningen aan aan mijn niveau. Ik ben een [vierdejaars havo-leerling op de middelbare school].
  • Ik wil dat je me alleen vragen stelt / Ik wil dat je geen vragen stelt.
  • Je antwoord mag niet meer dan [50] woorden lang zijn.
  • Stel me een vervolgvraag aan het einde van elk antwoord.
  • Blijf me vragen stellen totdat je alle informatie hebt die je nodigt hebt om me een gepersonaliseerde reactie te geven.
  • Antwoord in [drie] zinnen.
  • Stel me vragen om erachter te komen wat voor soort [leider] ik ben en mijn sterke en zwakke punten in kaart te brengen. Deel daarna je inzichten en maak een plan om mijn sterke punten te ontwikkelen en mijn zwakke punten te verbeteren.
  • Geef een uitleg met voorbeeld en zorg ervoor dat deze uitleg begrijpelijk is voor [jongeren van 12-16 jaar].
  • Geef me invuloefeningen over [de Engelse taal]. Als ik het goede antwoord geef, ga je verder. Als ik het verkeerde antwoord geef, geef je niet het goede antwoord maar geef je een hint en moet ik het opnieuw beantwoorden.
  • Als ik [X] zeg, zeg jij [Y].

  Citeer dit Scribbr-artikel

  Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

  Scharwächter, V. (2023, 31 mei). Hoe maak je goede ChatGPT-prompts? | Definitie & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/ai-tools-gebruiken/hoe-maak-je-goede-chatgpt-prompts/

  Wat vind jij van dit artikel?
  Veronique Scharwächter

  Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.