Kan ik ChatGPT mijn paper laten schrijven?

Nee, over het algemeen is het geen goed idee om ChatGPT je paper te laten schrijven. Het wordt beschouwd als plagiaat of academische oneerlijkheid om het werk van iemand anders te presenteren als je eigen werk (zelfs als die “iemand” een AI-taalmodel is). Zelfs als je ChatGPT citeert, is het niet toegestaan, tenzij de AI-richtlijnen van je onderwijsinstelling anders vermelden. Onderwijsinstellingen kunnen AI-detectoren gebruiken om deze regels af te dwingen.

Bovendien laten de beperkingen van ChatGPT dat niet toe en is ChatGPT niet betrouwbaar als bron van informatie. Zo is ChatGPT in staat om bestaande teksten opnieuw te combineren, maar kan de tool niet echt nieuwe kennis genereren. Ook mist de tool specialistische kennis van academische onderwerpen. Daarom is het niet mogelijk om originele onderzoeksresultaten te verkrijgen, en kan de geproduceerde tekst feitelijke fouten bevatten.

Toch kun je ChatGPT meestal nog wel op andere manieren gebruiken voor opdrachten, bijvoorbeeld als bron van inspiratie en feedback voor het schrijven van je essay.