Voorbeeld APA-stijl: Interne documenten (intranet)
Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een bron binnen een (stage-)bedrijf zoals een interne memo, interne bedrijfsgegevens, een bedrijfsverslag, een richtlijn, notulen of andere bronnen van het intranet, gelden volgens de APA-stijl speciale regels.
Het komt erg vaak voor dat bepaalde lezers van je scriptie wel toegang hebben tot de bron en andere lezers niet. Loop je bijvoorbeeld stage bij een bedrijf dan zal je baas wel toegang hebben tot de bron op het intranet maar je begeleider bij je hogeschool niet.
Niet alle lezers hebben toegang tot de bron
Je kunt de bron behandelen als een normale internetbron. Je vermeldt dus de bron verkort in de tekst en volledig in de literatuurlijst. Daarnaast maak je gebruik van een voetnoot om aan te geven dat de bron afkomstig is van het intranet en mogelijk niet toegankelijk is voor de lezer.
APA-format | NaamOrganisatie. (Jaar, Dag maand). NaamBestand [TypeBestand]. Geraadpleegd van http://WebPagina |
In literatuurlijst | Ahold. (2014, 18 september). Richtlijn werknemers [Richtlijn]. Geraadpleegd van intranet.ahold.nl/nieuwsupdate/richtlijn.pdf |
In de tekst |
|
Open voorbeeld in APA Generator |
Voorbeeld voetnoot bij intranetbron
Geen link beschikbaar
Wanneer er helemaal geen link beschikbaar is voor de bron raden we aan om te kiezen voor ‘persoonlijke communicatie’. Je hoeft de bron dan niet op te nemen in de literatuurlijst.
Belangrijk intern document
Als het document wel van groot belang is voor je onderzoek zou je nog kunnen overwegen om het document aan de bijlages toe te voegen (vraag dit wel eerst aan je stagebedrijf). Je verwijst dan naar de bijlage in plaats van de de APA-bronvermelding.
4 reacties
Jurre
5 november 2020 om 17:02Hoi,
Voor mijn verslag wil ik verwijzen naar een interne bron, maar ik mag de organisatie (auteur) van de bron niet noemen van mijn stagebedrijf.
Hoe kan ik dit oplossen?
Leon Smits (Scribbr-team)
9 november 2020 om 14:14Hoi Jurre,
Dan wordt het inderdaad lastig om een bronvermelding te maken, ook volgens het persoonlijke communicatie voorbeeld.
Je kunt het bedrijf beschrijven, zonder de naam te noemen, eventueel. Maar een echte juiste bronvermelding zal het helaas niet worden.
Ik raad je aan om dit nog even met je begeleider te overleggen, zowel van je opleiding als van je stage.
Groetjes,
Leon
Aline
6 oktober 2020 om 22:38Dag,
Ik heb een bron die ik als intranetbron opgevat heb. Wanneer ik naar deze bron verwijs in de tekst, is het de bedoeling dat ik met een voetnoot aangeef dat de bron niet publiekelijk toegankelijk is. Wanneer ik weer een keer naar deze bron verwijs in de tekst, moet ik dan nogmaals een voetnoot plaatsen of is één keer voldoende?
Leon Smits (Scribbr-team)
20 oktober 2020 om 16:35Hoi Aline,
Hier is geen regel voor. Als het op dezelfde pagina is zou ik geen extra voetnoot plaatsen, op verschillende pagina's wel.
Groetjes,
Leon