Verwijzingen naar tijdschriftartikelen volgens de Leidraad

Bij het verwijzen naar tijdschriftartikelen volgens de Leidraad voor juridische auteurs (hierna Leidraad) maak je gebruik van de verkorte schrijfwijze in de voetnoot en de volledige gegevens in de literatuurlijst. Net als bij een boek herhaal je in de literatuurlijst eerst de verkorte schrijfwijze (dikgedrukt).

Korte verwijzing naar tijdschriftartikel in de voetnoot

Bij een korte verwijzing naar een tijdschriftartikel vermeld je naast de auteur en het jaartal ook de (afgekorte) titel van het tijdschrift schuingedrukt.

De afgekorte titel kun je vaak terugvinden bij de ‘citeerwijze’. Zie bijvoorbeeld de citeerwijze van het tijdschrift Delikt en Delinkwent.

Je voegt hieraan het publicatienummer of paginanummer en afleveringsnummer op. Je hebt dan dus twee keuzes. Of je schrijft het paginanummer en afleveringsnummer op, of je schrijft het publicatienummer op. Voor de volledigheid kun je aan het publicatienummer ook nog een paragraafnummer toevoegen.

Publicatienummer: Voorbeeld verkorte verwijzing tijdschriftartikel

1Subelack, EB 2013/40, par. 3.

Paginanummer: Voorbeeld korte verwijzing naar tijdschriftartikel

2Subelack, EB 2013, afl. 5, p. 87-91.

Om het nog iets lastiger te maken. Wanneer een tijdschrift het gehele jaar de paginanummers van het tijdschrift doortelt, is een afleveringsnummer niet nodig.

Voorbeeld verkorte verwijzing tijdschriftartikel zonder afleveringsnummer (paginanummers van tijdschrift tellen door)

3Spaken, DD 1999, p. 468-478.

Tijdschriftartikel in de literatuurlijst

Je herhaalt eerst de verkorte verwijzing dikgedrukt (zonder punt). Hieronder schrijf je de volledige gegevens van de bron op.

Je mag in de literatuurlijst ook de afgekorte titel tonen, mits je in je scriptie ook een afkortingenlijst plaatst met daarin het tijdschrift opgenomen. Gebruik je een onbekend tijdschrift voor de lezers van je scriptie dan schrijft de Leidraad voor dat je altijd de volledige schrijfwijze hanteert in de literatuurlijst.

Voorbeeld bron tijdschriftartikel in de literatuurlijst

Subelack, EB 2013/40, par. 3
T.M. Subelack, ‘De uitkering van schadevergoeding: verknochtheid en zaaksvervanging’, EB 2013/40, afl. 5, p. 87-91.

Uitleg: Voorletter(s) Auteur, Achternaam Auteurs, ‘Titel artikel. Subtitel artikel’, Afkorting tijdschrift jaartal/publicatienummer, afleveringsnummer, paginanummer.

Ook bij het vermelden van het publicatienummer vermeld je in de literatuurlijst het afleveringsnummer en de paginanummers. Dit is dus niet het geval bij de verkorte verwijzing, waarbij je alleen het publicatienummer hoeft op te schrijven.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Artikelen van Engelstalige journals

Bij artikelen uit internationale journals wordt ook een jaargangnummer vermeld (volume). Dit nummer schrijf je voor het jaartal tussen haakjes. Het issuenummer is hetzelfde als het afleveringsnummer.

Voorbeeld korte verwijzing voetnoot van artikel uit journal

Arthurs & Bunting, Journal of Law and Society (41) 2014, afl. 4, p. 488.

Voorbeeld artikel uit journal in de literatuurlijst

Arthurs & Bunting, Journal of Law and Society (41) 2014, afl. 4, p. 488
H. Arthurs & A. Bunting, ‘Socio-legal Scholarship in Canada: A Review of the Field’, Journal of Law and Society (41) 2014, afl. 4, p. 488.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

6 reacties

Ay
15 januari 2020 om 22:17

Hallo,

Hoe moet je verkort verwijzen naar een krantenartikel volgens de Leidraad?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
17 januari 2020 om 11:22

Hoi Ay,

Een krantenartikel wordt hetzelfde behandeld als een tijdschriftartikel. Je kunt dus dezelfde regels aanhouden.
Mocht het een "anoniem" krantenartikel zijn, dus zonder dat de auteur vermeld is, laat je het artikel weg uit de literatuurlijst en gebruik je enkel een voetnoot met de krant en de datum:
1. NRC 26 augustus 2016.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Isabel
23 mei 2018 om 13:34

Goedemorgen,

Ik maak gebruik van een tijdschriftartikel uit een juridisch vaktijdschrift. Echter staat bij het artikel geen auteur vermeld. Hoe dien ik dit te verwijzen in de voetnoot en vervolgens in de literatuurlijst? Dezelfde opbouw aanhouden maar dan zonder vermelding van de auteur?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
25 mei 2018 om 23:08

Beste Isabel,
Dat klopt inderdaad helemaal! Je kunt de auteur in dat geval weglaten.
Groetjes,
Arjan

Beantwoorden

Cynthia
12 mei 2017 om 00:56

Hallo,
Ik heb een artikel dat in een bijlage van het NRC Handelsblad staat (''Opinie & Debat''). Deze bijlage heeft een eigen paginanummering (begint weer bij p.1). Hoe kan ik dit bij de voetnoten het beste verwijzen volgens de Leidraad?
Alvast enorm bedankt!!

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
17 mei 2017 om 20:09

Beste Cynthia,
Je kunt gewoon verwijzen naar de paginanummering van de bijlage.
Succes!
Wouter

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.