Verwijzingen naar tijdschriftartikelen volgens de Leidraad

Bij het verwijzen naar tijdschriftartikelen volgens de Leidraad voor juridische auteurs (hierna Leidraad) maak je gebruik van de verkorte schrijfwijze in de voetnoot en de volledige gegevens in de literatuurlijst. Net als bij een boek herhaal je in de literatuurlijst eerst de verkorte schrijfwijze (dikgedrukt).

Korte verwijzing naar tijdschriftartikel in de voetnoot

Bij een korte verwijzing naar een tijdschriftartikel vermeld je naast de auteur en het jaartal ook de (afgekorte) titel van het tijdschrift schuingedrukt.

De afgekorte titel kun je vaak terugvinden bij de ‘citeerwijze’. Zie bijvoorbeeld de citeerwijze van het tijdschrift Delikt en Delinkwent.

Je voegt hieraan het publicatienummer of paginanummer en afleveringsnummer op. Je hebt dan dus twee keuzes. Of je schrijft het paginanummer en afleveringsnummer op, of je schrijft het publicatienummer op. Voor de volledigheid kun je aan het publicatienummer ook nog een paragraafnummer toevoegen.

Publicatienummer: Voorbeeld verkorte verwijzing tijdschriftartikel

1Subelack, EB 2013/40, par. 3.

Paginanummer: Voorbeeld korte verwijzing naar tijdschriftartikel

2Subelack, EB 2013, afl. 5, p. 87-91.

Om het nog iets lastiger te maken. Wanneer een tijdschrift het gehele jaar de paginanummers van het tijdschrift doortelt, is een afleveringsnummer niet nodig.

Voorbeeld verkorte verwijzing tijdschriftartikel zonder afleveringsnummer (paginanummers van tijdschrift tellen door)

3Spaken, DD 1999, p. 468-478.

Tijdschriftartikel in de literatuurlijst

Je herhaalt eerst de verkorte verwijzing dikgedrukt (zonder punt). Hieronder schrijf je de volledige gegevens van de bron op.

Je mag in de literatuurlijst ook de afgekorte titel tonen, mits je in je scriptie ook een afkortingenlijst plaatst met daarin het tijdschrift opgenomen. Gebruik je een onbekend tijdschrift voor de lezers van je scriptie dan schrijft de Leidraad voor dat je altijd de volledige schrijfwijze hanteert in de literatuurlijst.

Voorbeeld bron tijdschriftartikel in de literatuurlijst

Subelack, EB 2013/40, par. 3
T.M. Subelack, ‘De uitkering van schadevergoeding: verknochtheid en zaaksvervanging’, EB 2013/40, afl. 5, p. 87-91.

Uitleg: Voorletter(s) Auteur, Achternaam Auteurs, ‘Titel artikel. Subtitel artikel’, Afkorting tijdschrift jaartal/publicatienummer, afleveringsnummer, paginanummer.

Ook bij het vermelden van het publicatienummer vermeld je in de literatuurlijst het afleveringsnummer en de paginanummers. Dit is dus niet het geval bij de verkorte verwijzing, waarbij je alleen het publicatienummer hoeft op te schrijven.

Artikelen van Engelstalige journals

Bij artikelen uit internationale journals wordt ook een jaargangnummer vermeld (volume). Dit nummer schrijf je voor het jaartal tussen haakjes. Het issuenummer is hetzelfde als het afleveringsnummer.

Voorbeeld korte verwijzing voetnoot van artikel uit journal

Arthurs & Bunting, Journal of Law and Society (41) 2014, afl. 4, p. 488.

Voorbeeld artikel uit journal in de literatuurlijst

Arthurs & Bunting, Journal of Law and Society (41) 2014, afl. 4, p. 488
H. Arthurs & A. Bunting, ‘Socio-legal Scholarship in Canada: A Review of the Field’, Journal of Law and Society (41) 2014, afl. 4, p. 488.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel

2 reacties

Cynthia
12 mei 2017 00:56

Hallo,
Ik heb een artikel dat in een bijlage van het NRC Handelsblad staat (''Opinie & Debat''). Deze bijlage heeft een eigen paginanummering (begint weer bij p.1). Hoe kan ik dit bij de voetnoten het beste verwijzen volgens de Leidraad?
Alvast enorm bedankt!!

Beantwoorden

Wouter
Wouter (Scribbr-team)
17 mei 2017 20:09

Beste Cynthia,
Je kunt gewoon verwijzen naar de paginanummering van de bijlage.
Succes!
Wouter

Beantwoorden

Reageer