Insgelijks of *Eensgelijks | Betekenis, Gebruik & Voorbeelden

Insgelijks betekent “van hetzelfde” of “evenzo” en wordt meestal gebruikt als reactie op een begroeting of als je iemand hetzelfde wilt wensen. Eensgelijks is een onjuiste spelling van dit woord.

Voorbeelden: Insgelijks in een zin (elliptische zin)
  • Persoon A: Fijne vakantie!
  • Persoon B: Insgelijks!
  • Persoon A: Gelukkig nieuwjaar!
  • Persoon B: Insgelijks!

Je kunt insgelijks ook gebruiken als een bijwoordelijke bepaling, maar deze formulering is erg formeel en wordt niet vaak gebruikt:

Voorbeelden: Insgelijks in een zin (elliptische zin)
Ik wens je insgelijks fijne feestdagen!

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Veelgestelde vragen over insgelijks

Wat is insgelijks in het Engels?

De Engelse vertaling van insgelijks is likewise (formeel) of you too.

Insgelijks in het Engels
  • Veel succes! Insgelijks!
  • Good luck! Likewise!

Het gebruik van “you too” is vaak natuurlijker:

  • Good luck! You too!
Wat betekent eensgelijks?

Eensgelijks is een verkeerd gespelde variant op insgelijks, wat “van hetzelfde” of “evenzo” betekent.

Waarschijnlijk ontstaat de verwarring door het bestaan van andere termen met “eens”, zoals “eensgezind” en “eensgestemd”.

Bronnen voor dit artikel

We raden studenten sterk aan om bronnen te gebruiken. Je kunt verwijzen naar ons artikel (APA-stijl) of je verdiepen in onderstaande bronnen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Merkus, J. (2023, 24 januari). Insgelijks of *Eensgelijks | Betekenis, Gebruik & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 31 januari 2023, van https://www.scribbr.nl/taalregels-schrijftips/insgelijks-of-eensgelijks/

Bronnen

Van Dale. (z.d.). Insgelijks. In Van Dale. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/insgelijks

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie, waardoor ze heel wat scripties heeft geschreven. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.