Conclusie van je stageverslag

Bij een onderzoeksstage schrijf je een conclusie, discussie en aanbevelingen. Als je geen onderzoek hebt gedaan, schrijf je de conclusie van je stageverslag in ongeveer 300 tot 700 woorden:

 • wat je uiteindelijk van je stage hebt geleerd (de leerdoelen die je hebt behaald),
 • wat je ervan vond,
 • hoe goed je studie aansluit op je stage en eventueel het werkveld,
 • en wat voor gevolgen deze stage heeft gehad voor jouw visie op de toekomst.

Je schrijft dus een conclusie over je stage voor jezelf en om te laten zien aan je begeleider wat je ervan meeneemt in je (studie)loopbaan.

Onderdelen in je stageverslag conclusie

In een goede conclusie van je stageverslag beantwoord je de volgende vragen:

 • Wat heb je dus, in het kort, tijdens je stage geleerd (praktische en theoretische vaardigheden)?
  • Presenteer hier geen nieuwe informatie.
 • Welke leerdoelen heb je behaald en waar moet je nog aan werken?
 • Wat vond je van deze stage en waarom (in vier tot vijf zinnen)?
  • Dit kun je koppelen aan wat je geleerd hebt en/of aan hoe goed je studie aansluit op je stage en andersom.
 • Sluit je studie aan op deze stage en daarmee het werkveld?
  • Oftewel heb je jouw theoretische en praktische voorkennis tijdens je stage kunnen gebruiken?
 • Weet je na deze stage beter wat je in de toekomst wilt doen en waarom?

Voorbeeld conclusie in je stageverslag

Stage: Op de externe marketingafdeling bij een grote zorgverzekeringsmaatschappij

Tijdens mijn stage heb ik geleerd om zelfstandig marketingcampagnes te posten op social media, statistieken bij te houden voor verschillende marketinguitingen en om de uitingen te verbeteren om meer traffic te genereren. Ik heb hierbij gewerkt aan mijn communicatieve vaardigheden, schriftelijke vaardigheden, ICT-vaardigheden en heb iedere werkdag samengewerkt met de rest van het marketingteam. Zo heb ik feedback gegeven en ontvangen en samen met medewerker X gewerkt aan de nieuwe tv-spot die uitgezonden wordt vanaf november 2019.

De leerdoelen die ik behaald heb zijn: effectief en gestructureerd een marketingcampagne opzetten, statistieken uitlezen en op basis hiervan marketinguitingen verbeteren en succesvol samenwerken met collega’s om een nieuw product op te zetten. In de toekomst wil ik daarnaast in staat zijn om zelfstandig marketingcampagnes te bedenken en om campagnes zo succesvol op te zetten dat deze direct een zo groot mogelijk publiek bereiken.

Ik ben erg tevreden over de stage die ik heb gelopen bij [..], omdat ik hier veel nieuwe vaardigheden heb opgedaan, vaardigheden heb verbeterd en samengewerkt heb met vriendelijke en competente collega’s. Bovendien kon ik tijdens deze stage mijn kennis over marketing die ik heb opgedaan tijdens de vakken [..] en [..] effectief inzetten om goede resultaten te behalen met de marketingcampagnes die ik heb gepost. Ook de begeleiding verliep goed, doordat ik eens per week met [..] mijn werkzaamheden kon evalueren en nieuwe doelen opstelde.

Mijn studie marketing en management aan de Hogeschool van [..] sluit in theorie goed aan op deze stage en daarmee het werkveld. Wat betreft praktijkvaardigheden, en specifieker ICT- en samenwerkingsvaardigheden, ben ik van mening dat de opleiding extra vakken zou moeten aanbieden om studenten voldoende op hun professionele leven in de marketing voor te bereiden. Als ik geen persoonlijke voorkennis had gehad van html., WordPress en de marketingmogelijkheden van Facebook, was ik niet in staat geweest zo snel mee te draaien binnen het team.

Uiteindelijk heeft deze stage-ervaring voor mij wel bevestigd dat ik de juiste studie volg, en dat ik in de toekomst aan de slag wil als marketingmanager. Ik zou in de toekomst wel liever bij een start-up werken, zodat minder personen toestemming hoeven te geven voordat een marketinguiting gepubliceerd kan worden.

Wat vind jij van dit artikel?
Lou Benders

Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.

1 reactie

Lou Benders
Lou Benders (Scribbr-team)
8 januari 2020 om 19:19

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.