Populaire (freelance) bijbanen voor naast je studie of stage

Een bijbaan naast je studie of stage is voor veel studenten de normaalste zaak van de wereld. Je kunt wat extra geld verdienen om je studie te betalen of om juist je studentenleven te financieren. Lees hieronder de populaire bijbanen voor studenten naast hun studie of stage.

Populaire bijbanen voor studenten

Er zijn verschillende soorten bijbanen met allemaal voor- en nadelen. Wij hebben een aantal populaire bijbanen op een rijtje gezet met wat handige tips!

Oppassen

Lijkt oppassen jou wel wat? De enige voorwaarde is dat je goed met kinderen moet kunnen omgaan. Wanneer ze ‘s avonds op bed liggen heb jij de tijd om nog een paar uurtjes te studeren.

Werken in een magazijn

Dit is relatief eenvoudig werk, maar het verdient goed en je kunt vaak in de avonduren aan de slag, waardoor je overdag tijd hebt om in de boeken te duiken. Daarnaast is het vaak gezellig met collega’s.

Werken in de horeca

Je kunt aan de slag in de bediening, als bartender, afwasser maar ook als host(ess) op een gaaf evenement. Het werk is vaak in de avonduren, zodat je overdag tijd hebt om je te richten op je studie. Vergeet ook de fooi niet die je krijgt als je goed je best doet!

Promotiewerk

Ben je sociaal en lijkt het je leuk om voor verschillende merken te werken? Dan is werken als promotor misschien wel wat voor jou. Het verdient vaak goed en soms krijg je zelf een bonus als je veel verkoopt.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

  • Familie
  • Vrienden
  • Studiegenoten
  • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Freelancen naast je studie

Steeds meer studenten werken als freelancer of zzp’er naast hun studie. Je werkt dus niet meer voor een baas, maar je bepaalt zelf wat je doet, wanneer je het doet en waar je werkt.

Werken als freelancer kan in bijna elke branche. Zo kan je content schrijven of werken als marketeer of grafisch designer. Op deze manier doe je ervaring op die van pas komt als je straks bent afgestudeerd.

Je kunt ook naast je studie freelancen in de horeca via het platform Temper, een digitaal prikbord dat horeca ondernemers en studenten met elkaar verbindt. Er staan klussen op in de categorieën bediening, bartender, host(ess) kok en nog vele andere categorieën. Je bepaalt zelf waar, wanneer en tegen welk tarief je werkt door te reageren op klussen die op het platform staan.

Voordelen van freelance werken

  1. Vrijheid! Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt. Heb je een tentamenweek of een feestje dan kan je zelf bepalen dat je vrij bent. Wanneer je tentamenweek is afgelopen kan je weer meer werk oppakken.
  2. Als freelancer verdien je vaak meer dan wanneer je in loondienst bent. Je bepaalt zelf je uurloon. Als je echt heel goed bent in wat je doet dan kan je dus leuk geld verdienen.
  3. Je kunt zelf bepalen waar en voor wie je werkt. Afhankelijk wat het werk kan je werken vanuit huis, vanaf een kantoor of in de bibliotheek.

Aandachtspunten

Naast de vele voordelen van het freelancen zijn er ook een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Als freelancer ben je namelijk niet automatisch verzekerd en ook als je ziek bent wordt je loon niet doorbetaald.

Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor de boekhouding, btw-aangifte (4 keer per jaar) en de inkomstenbelasting. In loondienst regelt de werkgever dit voor je, maar als freelancer hoor je dit zelf te doen. Gelukkig is het niet al te moeilijk!

Op de website ondernemersplein kan je over al deze onderwerpen extra informatie vinden.

Een stage en/of bijbaan gevonden, en nu?

Je hebt jouw ideale stage en bijbaan gevonden, wat nu? Bekijk ook eens onze andere artikelen over stage lopen en een stage- of reflectieverslag schrijven!

Veelgestelde vragen over een bijbaan naast je studie of stage

Wat zijn de voordelen van werken als freelancer?

Werken als freelancer gaat gepaard met veel voordelen:

  1. Zelf je uren inplannen. Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt. Heb je een tentamenweek of een feestje, dan kun je zelf bepalen dat je vrij bent. Als je tentamenweek is afgelopen, kun je weer meer werk oppakken.
  2. Meer loon. Als freelancer verdien je vaak meer dan in loondienst. Je bepaalt zelf je uurloon. Als je echt heel goed bent in wat je doet, kun je veel verdienen.
  3. Flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen waar en voor wie je werkt. Afhankelijk wat het werk, kun je werken vanuit huis, vanuit een kantoor of onderweg.
Waar vind je een stage?

Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan naar een stage. Zo kun je zelf initiatief nemen en een bedrijf of organisatie aanschrijven, maar je kunt ook op bestaande vacatures reageren. Deze vind je bijvoorbeeld:

Als wo-student kun je ook gebruikmaken van de academische stagebemiddelaar Integrand, en voor internationale stages kun je de website buitenlandsestage.nl raadplegen.

Hoeveel uur kun je werken naast je studie of stage?

Hoeveel uur je kunt werken naast je studie of stage hangt af van het aantal uur dat je aan je studie of stage zit. Gemiddeld besteden studenten nog 16 uur naast hun studie of stage aan een bijbaan. Maar als je studie meer contacturen dan gemiddeld heeft, of als je stage meer uren vraagt, kan dit voor jou anders zijn. Het is aan te raden in een week maximaal 40 uur te besteden aan werken en studeren samen.

Belangrijk is dat je zeker een dag in het weekend vrij hebt voor jezelf, zodat je ook bij kunt komen van je werk- en studietaken.

Hoe werkt de loonheffingskorting met stage én bijbaan?

Loonheffingskorting is korting die je krijgt over de belasting die je betaalt als je werkt. Loonheffingskorting mag je ook toepassen op je stage als je een stagevergoeding ontvangt. Helaas geldt dat je maar voor één baan de loonheffingskorting aan mag hebben staan, dus als je zowel een stage loopt als een bijbaan hebt, kun je maar voor één van de twee banen de loonheffingskorting aanzetten.

Het is aan te raden de loonheffingskorting aan te zetten bij de baan waar je het meeste aantal uren werkt of het meeste verdient.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Streefkerk, R. (2023, 03 april). Populaire (freelance) bijbanen voor naast je studie of stage. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/stage/werken-naast-je-studie/

Wat vind jij van dit artikel?
Raimo Streefkerk

Raimo heeft een bachelor- en een masterdiploma en heeft verschillende scripties en verslagen geschreven. Hij deelt graag zijn kennis en ervaring door makkelijk te begrijpen en behulpzame artikelen te schrijven.