Waarom stage lopen tijdens een universitaire opleiding?

Stage lopen is bij de meeste hbo-opleidingen verplicht, maar niet bij de meeste universitaire opleidingen. Een stage kan bij een universitaire opleiding echter ook zeker van toegevoegde waarde zijn.

Je doet werkervaring op, oriënteert jezelf en je leert jezelf beter kennen op zakelijk gebied. Wat kun je daar nu precies mee, een stage lopen tijdens een universitaire opleiding?

Werkervaring op je cv

Solliciteren als pas afgestudeerde kan nog wel eens vies tegenvallen. De arbeidsmarkt is nu niet bepaald op zijn hoogtepunt, waardoor werkgevers hoge eisen kunnen stellen. Werkervaring is vaak een van die eisen, en die heb je niet wanneer je net van de universiteit afkomt. Tenzij je een stage hebt gelopen.

Misschien brengt het een half jaartje studievertraging met zich mee, maar het is wel een goede investering in jouw toekomst. Je neemt namelijk een voorsprong op medestudenten die totaal geen werkervaring hebben.

Wil je het helemaal slim aanpakken, kies dan voor een afstudeerstage. In dat geval koppel je het schrijven van jouw scriptie aan je stage. Met een beetje geluk mag je zelfs na de stage in vaste dienst komen werken bij het bedrijf.

In plaats van een stage kun je natuurlijk ook een bijbaan zoeken in lijn met je studie. Op die manier kan je ook relevante werkervaring opdoen.

Interesses en drijfveren

Een stage is een goede manier om erachter te komen waar jouw interesses en motivaties liggen. Misschien leek iets je erg leuk om te doen, maar valt het tijdens de stage toch een beetje tegen. Of misschien ontdek je iets nieuws, waar je voldoening uithaalt en dat je motiveert.

Het is beter om tijdens een stage erachter te komen wat je wilt, dan wanneer je eenmaal een vaste baan hebt en het moeilijker is om te switchen.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Competenties en verbeterpunten

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er vaak gevraagd naar positieve en negatieve eigenschappen. Waar liggen jouw kwaliteiten, en waar kun je nog aan werken?

Door een stage te lopen leer jij jezelf goed kennen op werkgebied. Zo zijn sommige mensen op de werkvloer erg dominant, terwijl ze zich onder vrienden en familie juist meer op de achtergrond houden.

Een ander voordeel is dat je specifiekere eigenschappen kunt benoemen en deze toe kunt lichten. Dus de positieve eigenschap ‘Ik kan goed organiseren’ wordt ‘Tijdens het uitvoeren van een project ben ik degene die het overzicht bewaakt, structuur aanbrengt en zoekt naar de vergeten details’, met eventueel een voorbeeldsituatie.

Hoe vind ik een stage?

Een stage loop je meestal voor een periode van zes maanden waarbij je vaak ook een stageverslag schrijft. Je maakt het voor jezelf een stuk minder zwaar als de stage je daadwerkelijk interesseert.

Er zijn voldoende manieren om een leuke stage te vinden. Er zijn zelfs speciale stagebemiddelaars voor het universitaire onderwijs.

Kijk in ons artikel ‘Hoe vind ik een stage?’ voor een overzicht van stagevacaturebanken of bekijk onze speciale pagina voor stages en bijbanen.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 maart 2014 om 12:45

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.