Stage lopen tijdens een universitaire opleiding | Voordelen & Tips

Denk je erover om een universitaire stage (wo-stage) te lopen? Stage lopen is bij de meeste hbo-opleidingen verplicht, maar niet bij de meeste universitaire opleidingen. Een stage kan bij een universitaire opleiding echter ook zeker van toegevoegde waarde zijn.

Je doet werkervaring op, oriënteert jezelf en je leert jezelf beter kennen op zakelijk gebied. Wat kun je daar nu precies mee, een stage lopen tijdens een universitaire opleiding?

Voordeel 1: Werkervaring op je cv

Solliciteren als pas afgestudeerde kan nog wel eens vies tegenvallen. De arbeidsmarkt is nu niet bepaald op zijn hoogtepunt, waardoor werkgevers hoge eisen kunnen stellen. Werkervaring is vaak een van die eisen, en die heb je niet wanneer je net van de universiteit afkomt. Tenzij je een stage hebt gelopen.

Misschien brengt het een half jaartje studievertraging met zich mee, maar het is wel een goede investering in jouw toekomst. Je neemt namelijk een voorsprong op medestudenten die totaal geen werkervaring hebben.

Tip
Wil je het helemaal slim aanpakken, kies dan voor een afstudeerstage. In dat geval koppel je het schrijven van jouw scriptie aan je stage. Met een beetje geluk mag je zelfs na de stage in vaste dienst komen werken bij het bedrijf.

In plaats van een stage kun je natuurlijk ook een bijbaan zoeken in lijn met je studie. Op die manier kan je ook relevante werkervaring opdoen.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Voordeel 2: Interesses en drijfveren ontdekken

Een stage in het wo is een goede manier om erachter te komen waar jouw interesses en motivaties liggen. Misschien leek iets je erg leuk om te doen, maar valt het tijdens de stage toch een beetje tegen. Of misschien ontdek je iets nieuws, waar je voldoening uithaalt en dat je motiveert.

Het is beter om tijdens een stage erachter te komen wat je wilt, dan wanneer je eenmaal een vaste baan hebt en het moeilijker is om te switchen.

Voordeel 3: Competenties en verbeterpunten bepalen

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er vaak gevraagd naar positieve en negatieve eigenschappen. Waar liggen jouw kwaliteiten, en waar kun je nog aan werken?

Door een stage in het wo te lopen leer jij jezelf goed kennen op werkgebied. Zo zijn sommige mensen op de werkvloer erg dominant, terwijl ze zich onder vrienden en familie juist meer op de achtergrond houden.

Een ander voordeel is dat je specifiekere eigenschappen kunt benoemen en deze toe kunt lichten. Dus de positieve eigenschap ‘Ik kan goed organiseren’ wordt ‘Tijdens het uitvoeren van een project ben ik degene die het overzicht bewaakt, structuur aanbrengt en zoekt naar de vergeten details’, met eventueel een voorbeeldsituatie.

Hoe vind ik een stage?

Een wo-stage loop je meestal voor een periode van zes maanden waarbij je vaak ook een stageverslag schrijft. Je maakt het voor jezelf een stuk minder zwaar als de stage je daadwerkelijk interesseert.

Er zijn voldoende manieren om een leuke stage te vinden. Er zijn zelfs speciale stagebemiddelaars voor het universitaire onderwijs.

Kijk in ons artikel ‘Hoe vind ik een stage?’ voor een overzicht van stagevacaturebanken of bekijk onze speciale pagina voor stages en bijbanen.

Perfectioneer je stageverslag

Zorg voor een foutloos verslag met de hulp van onze professionele Scribbr-editors. We kijken je verslag na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Verslag nakijken Meer weten over nakijken

Een stage gevonden, en nu?

Je hebt jouw ideale stage in het wo gevonden, tijd om een motivatiebrief te schrijven en te solliciteren! Waar moet je op letten en waar heb je recht op? Bekijk ook eens onze andere artikelen over stage lopen en een stage- of reflectieverslag schrijven!

Veelgestelde vragen over een universitaire stage

Wat is een goede stage?

Een stage is bedoeld om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen brengen. Zoek dus naar een stage die aansluit bij je studie. Verder is het belangrijk om een uitdagende stage te vinden die past bij je niveau, zodat je nog kunt leren en je jezelf niet gaat vervelen.

Ook is het handig om goed uit te zoeken of het bedrijf bereid is een goede leeromgeving te vormen. Dit betekent dat ze een plan moeten hebben met activiteiten die je kunt oppakken. Soms stelt de onderwijsinstelling enkele activiteiten of vaardigheden verplicht. Vraag dus goed na of ze deze begeleiding kunnen bieden.

Waar vind je een stage?

Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan naar een stage. Zo kun je zelf initiatief nemen en een bedrijf of organisatie aanschrijven, maar je kunt ook op bestaande vacatures reageren. Deze vind je bijvoorbeeld:

Als wo-student kun je ook gebruikmaken van de academische stagebemiddelaar Integrand, en voor internationale stages kun je de website buitenlandsestage.nl raadplegen.

Welke soorten afstudeeropdrachten zijn er bij een stage?

Met jouw afstudeeropdracht help je het stagebedrijf, bijvoorbeeld door bij te dragen aan de ontwikkeling van een product, de verbetering van bedrijfsprocessen of met een adviesplan.

De twee belangrijkste soorten zijn:

  1. De praktijkgerichte opdracht (komt het meest voor bij hbo-opleidingen). Je voert een opdracht uit voor het stagebedrijf, waarna je een stageverslag schrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuw product.
  2.  De onderzoeksopdracht. Je opdracht is verbonden aan een onderzoek op de hogeschool of universiteit. Over dit onderzoek schrijf je een scriptie onder begeleiding van een docent of hoogleraar.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. (2023, 03 april). Stage lopen tijdens een universitaire opleiding | Voordelen & Tips. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/stage/waarom-stage-lopen-tijdens-een-universitaire-opleiding/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.