Alles over de stagevergoeding | Mbo, hbo en wo

Wanneer je stage gaat lopen, kun je een stagevergoeding krijgen. Een bedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding uit te keren. Als je de hoogte van je stagevergoeding belangrijk vindt, informeer hier dan naar voordat je een stagecontract ondertekent.

Een stagebedrijf dat wel een stagevergoeding geeft baseert deze meestal op je opleidingsniveau en het aantal uren dat je stage loopt. Er is geen minimum- of maximumbedrag voor stagevergoeding.

Gemiddelde stagevergoeding mbo, hbo & universiteit

Omdat bedrijven niet verplicht zijn je te betalen kunnen stagevergoedingen erg verschillen. Sommige bedrijven betalen € 130,- in de maand, anderen € 750,-. Bedenk voor jezelf wat jij een redelijke stagevergoeding vindt.

Stage lopen is bij universitaire studies meestal niet verplicht, maar het is wel een goede manier om wat praktijkervaring op te doen.

Over het algemeen krijg je een reiskostenvergoeding (onkostenvergoeding) als je geen ov-kaart hebt of ver moet reizen, maar ook dit is het stagebedrijf niet verplicht om te geven.

Opleidingsniveau Stagevergoeding
Mbo Stagevergoeding is het minst gebruikelijk voor mbo-studenten, maar ook zij kunnen stagevergoeding ontvangen. Dit is gemiddeld rond de € 180,- tot € 250,- per maand.

Omdat dit tot stagediscriminatie leidt, is er tegenwoordig meer aandacht voor dit probleem. Zo loopt er van 2023 tot 2027 een Stagepact mbo, ondertekend door o.a. de overheid, waarin staat dat mbo-studenten minimaal een dekkende onkostenvergoeding moeten ontvangen.

Hbo Een stage in het hbo is vaak verplicht. Hier staat soms een stagevergoeding tegenover, die kan variëren van € 130,- tot € 750,-, afhankelijk van de opleiding, het stagebedrijf en het aantal stage-uren.
Wo (universiteit) Een stage in het wo is meestal niet verplicht. Toch kunnen wo-studenten kiezen voor een universitaire stage. Ook hier kan er een stagevergoeding worden gegeven, maar dit is wettelijk niet verplicht.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

 • Familie
 • Vrienden
 • Studiegenoten
 • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Wat als je ziek bent?

Wanneer je stage loopt krijg je alleen betaald wanneer je werkt. Een stageovereenkomst is namelijk niet hetzelfde als een arbeidscontract. Dit betekent dat wanneer je ziek bent je in principe niet doorbetaald krijgt, tenzij jouw stagebedrijf besluit je wel uit te betalen wanneer je slechts een paar dagen ziek bent. In de stageovereenkomst vind je de afspraken die jij hierover hebt gemaakt met jouw stagebedrijf.

Als stagiair wordt je aangemerkt als ‘een werknemer zonder vaste werkgever’. Hierdoor kun je bij langdurige ziekte een beroep doen op de Ziektewet. Het stagebedrijf kan je vragen de gemiste dagen in te halen, of het kan de stage voortijdig afbreken als je te vaak of te lang ziek bent.

Wat als je eerder wilt stoppen?

Seksuele intimidatie, geen fijne werkomgeving of geen leuke stage kunnen redenen zijn waardoor je vroegtijdig wilt stoppen met de stage. Meestal is dit mogelijk, maar loop je wel studievertraging op.

Probeer daarom eerst te praten met jouw stagebegeleiders. Misschien kun je het op een andere manier oplossen, door bijvoorbeeld op een andere afdeling stage te gaan lopen.

Belasting over stagevergoeding

Over een stagevergoeding moet je belasting betalen, omdat het een vorm van inkomen is. Het kan voorkomen dat je teveel belasting betaalt. In dat geval kun die belasting later terugvragen via een P-formulier.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Een stage gevonden, en nu?

Je hebt jouw ideale stage gevonden, wat nu? Bekijk ook eens onze andere artikelen over stage lopen en een stage- of reflectieverslag schrijven!

Veelgestelde vragen over de stagevergoeding

Wat is een goede stage?

Een stage is bedoeld om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen brengen. Zoek dus naar een stage die aansluit bij je studie. Verder is het belangrijk om een uitdagende stage te vinden die past bij je niveau, zodat je nog kunt leren en je jezelf niet gaat vervelen.

Ook is het handig om goed uit te zoeken of het bedrijf bereid is een goede leeromgeving te vormen. Dit betekent dat ze een plan moeten hebben met activiteiten die je kunt oppakken. Soms stelt de onderwijsinstelling enkele activiteiten of vaardigheden verplicht. Vraag dus goed na of ze deze begeleiding kunnen bieden.

Waar vind je een stage?

Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan naar een stage. Zo kun je zelf initiatief nemen en een bedrijf of organisatie aanschrijven, maar je kunt ook op bestaande vacatures reageren. Deze vind je bijvoorbeeld:

Als wo-student kun je ook gebruikmaken van de academische stagebemiddelaar Integrand, en voor internationale stages kun je de website buitenlandsestage.nl raadplegen.

Welke informatie bevat een stageovereenkomst?

Een stageovereenkomst kan variëren per bedrijf of organisatie, maar dient in ieder geval de volgende onderdelen te bevatten:

 • Een functieomschrijving met je taken en verantwoordelijkheden
 • Duur van de stageperiode
 • Hoogte van de stagevergoeding
 • Vaste werktijden op vaste dagen
 • Begeleidingsafspraken tussen de onderwijsinstelling en de stageomgeving
 • Regels van de stageomgeving
 • Richtlijnen voor de toetsing en/of verslaglegging
Hoe werkt de loonheffingskorting met stage én bijbaan?

Loonheffingskorting is korting die je krijgt over de belasting die je betaalt als je werkt. Loonheffingskorting mag je ook toepassen op je stage als je een stagevergoeding ontvangt. Helaas geldt dat je maar voor één baan de loonheffingskorting aan mag hebben staan, dus als je zowel een stage loopt als een bijbaan hebt, kun je maar voor één van de twee banen de loonheffingskorting aanzetten.

Het is aan te raden de loonheffingskorting aan te zetten bij de baan waar je het meeste aantal uren werkt of het meeste verdient.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. (2023, 03 april). Alles over de stagevergoeding | Mbo, hbo en wo. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/stage/stagevergoeding/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.