Faux pas | Betekenis, Vertaling & Voorbeelden

Een faux pas is een overtreding van sociale normen of gebruiken, waardoor iemand een sociale misstap of blunder begaat. Dit komt vaak doordat iemand de regels van een cultuur of gebruik niet kent of doordat iemand signalen van andere mensen niet goed interpreteert.

Voorbeelden: Faux pas in een zin
  • De faux pas van de president leidde bijna tot een wereldwijd schandaal.
  • Spaghetti snijden wordt in Italië gezien als een faux pas.
  • Annabelle maakte haar faux pas goed door aan te geven dat ze niet op de hoogte was van de Nederlandse traditie.

De term “faux pas” komt uit het Frans, maar je hoeft deze niet te cursiveren, omdat faux pas al jaren ingeburgerd is in de Nederlandse taal. Dit geldt ook voor veelgebruikte leenwoorden uit het Latijn, zoals vice versa, mea culpa, ad nauseam en ad hoc. De term faux pas kan letterlijk worden vertaald met “misstap”.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg en voorbeelden!

 

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 24 februari). Faux pas | Betekenis, Vertaling & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/definities/faux-pas/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.