Toendertijd of Toentertijd | Betekenis, Gebruik & Voorbeelden

Toentertijd en toendertijd zijn twee correcte spellingen van het bijwoord dat “toen”, “destijds” of “in die tijd” betekent.

Voorbeelden: Toentertijd en toendertijd in een zin
Ik heb daar toentertijd / toendertijd helemaal niet over nagedacht.

Toentertijd / Toendertijd gebruikten mensen nog geen mobiele telefoons.

Volgens mij kende Adrian zijn vriendin toentertijd / toendertijd nog helemaal niet.

Toendertijd en toentertijd worden als formeel en ouderwets gezien. Vaak kan een alternatief, zoals “toen” of “destijds” de leesbaarheid van je tekst verhogen.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg en voorbeelden!

Veelgestelde vragen over toendertijd of toentertijd

Hoe is de vorm “toendertijd” ontstaan?

De juiste spelling is toendertijd of toentertijd.

  1. Toen te der tijd is de oorspronkelijke, oudste spelling, waarbij een oude naamval zichtbaar is in het verbogen lidwoord “der”.
  2. Deze woordgroep werd samengetrokken tot toen ter tijd.
  3. Die woordgroep werd vervolgens weer samengetrokken tot toentertijd.
  4. Inmiddels is ook de vorm toendertijd met een “d” gangbaar. Deze vorm past beter bij de meest voorkomende uitspraak van het woord.
Wat betekent toen ter tijd?

Toen ter tijd is een niet langer correcte spelling van het woord toendertijd of toentertijd. Het betekent “toen”, “destijds” of “in die tijd”.

Bronnen voor dit artikel

We raden studenten sterk aan om bronnen te gebruiken. Je kunt verwijzen naar ons artikel (APA-stijl) of je verdiepen in onderstaande bronnen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Merkus, J. (2023, 21 februari). Toendertijd of Toentertijd | Betekenis, Gebruik & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 5 juni 2023, van https://www.scribbr.nl/definities/toendertijd-of-toentertijd/

Bronnen

Van Dale. (z.d.). Toendertijd. In Van Dale. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/toendertijd

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.

1 reactie

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
28 oktober 2022 om 19:16

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.