Inwijden of inweiden? | Betekenis & Voorbeelden

Inwijden gebruik je om uit te drukken dat:

  • je iets voor het eerst gaat gebruiken (en dit viert);
  • iemand of iets wordt gezegend (vaak in religieuze betekenis);
  • je kennis die niet iedereen heeft overbrengt op iemand (bijvoorbeeld een ritueel of geheim).

Inweiden wordt gebruikt om aan te geven dat (vee)dieren na een winter weer in de weide mogen. Het woord wordt niet vaak gebruikt en komt niet in alle woordenboeken voor.

Voorbeelden: Inwijden in een zin Voorbeelden: Inweiden in een zin
We willen het huis met jullie inwijden tijdens onze housewarming. Kinderen kijken graag naar het inweiden van de veedieren.
Samantha werd ingewijd in de kunst van het koken. De koeien wachten al dagen op het inweiden nu de winter voorbij is.
De bisschop wijdde de priester. De inweiding van veedieren is een populair gezinsuitje.
Tip
Bekijk ook ons artikel over het verschil tussen uitweiden en uitwijden.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Veelgestelde vragen over inwijden of inweiden

Wat is een synoniem voor inwijden?

Inwijden en inweiden zijn twee woorden die hetzelfde worden uitgesproken, maar iets anders betekenen. Een ander woord voor inwijden is “zegenen”, “inhuldigen” of “in gebruik nemen”.

 

Is het een weids uitzicht of wijds uitzicht?

Weids en wijds zijn twee woorden die hetzelfde worden uitgesproken, maar iets anders betekenen. In de vaste uitdrukking “een weids uitzicht” is de vorm met korte ei correct.

Wat is een synoniem voor uitwijden?

Uitweiden en uitwijden zijn woorden die hetzelfde worden uitgesproken, maar iets anders betekenen. Een synoniem voor “uitwijden” is “wijder maken” of “uitzetten”.

  • Door de hitte kan het metaal uitwijden/uitzetten.
  • Ik kan de jurk uitwijden/wijder maken.
Wat is een synoniem voor uitweiden?

Uitweiden en uitwijden zijn woorden die hetzelfde worden uitgesproken, maar iets anders betekenen. Een synoniem voor uitweiden is “uitvoerig praten” of “afdwalen”.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 10 april). Inwijden of inweiden? | Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/inwijden-of-inweiden/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.