De Facto & De Jure | Betekenis, Voorbeelden & Gebruik

De facto is een term uit het Latijn die “in feite”, “feitelijk” of “in praktijk” betekent. Het tegenovergestelde van “de facto” is “de jure”, wat “formeel” of “volgens het recht” betekent.

De termen worden vaak samen gebruikt als de praktijksituatie afwijkt van de wet of regeling.

Voorbeeld: De facto in een zin Voorbeeld: De jure in een zin
Het aannemen van de wet mag niet de facto leiden tot een gebrek aan financiële controle. Het delen van een Netflix-account met de buren is de jure verboden.
De advocaat beargumenteerde dat er de facto geen sprake was van samenwonen. De militairen houden het land bezet, maar de jure wordt de regering niet erkend.

Andere voorbeelden van termen uit het Latijn die al honderden jaren in het Nederlands worden gebruikt, zijn vice versa, mea culpa en ad nauseam. Je hoeft deze termen niet te cursiveren als je ze gebruikt.

Veelgestelde vragen

Kan de facto worden gebruikt in samenstellingen?

De facto kan worden gebruikt in samenstellingen, zoals de-factoregering en de-facto situatie.

Wat is het tegenovergestelde van de facto?

Het tegenovergestelde van “de facto” (feitelijk, in de praktijk) is “de jure” (volgens de wet).

Moet ik anderstalige woorden cursiveren?

Je mag anderstalige woorden gebruiken zonder ze te cursiveren of tussen aanhalingstekens te zetten, tenzij je denkt dat de lezer ze niet kent. In dat geval cursiveer je het woord de eerste keer, en daarna niet meer.

Woordgroepen uit het Latijn die al honderden jaren in het Nederlands worden gebruikt (zoals mea culpa, ad nauseam, vice versa, de facto, ad hoc en a priori) worden niet gecursiveerd.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2022, 30 oktober). De Facto & De Jure | Betekenis, Voorbeelden & Gebruik. Scribbr. Geraadpleegd op 28 november 2022, van https://www.scribbr.nl/taalregels-schrijftips/de-facto-betekenis/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie, waardoor ze heel wat scripties heeft geschreven. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.