Schrijftips voor je essay | Taalgebruik, titel en werkwoordstijden

Een essay is minder formeel dan andere wetenschappelijke genres zoals een scriptie, maar is nog steeds serieus. Met een originele verwoording scoor je vaak punten, maar ga niet de lolbroek uithangen.

In hoeverre een informele of persoonlijke stijl gewaardeerd wordt, is afhankelijk van je docent. Wees vooral duidelijk. Een ingewikkelde en geleerde schrijfstijl kan interessant lijken, maar je kunt er beter voor zorgen dat alle lezers je essay zonder moeite begrijpen.

Je essay kun je extra duidelijk maken met een boeiende titel, en in een lang essay (meer dan 5 pagina’s) eventueel paragraaftitels. Zorg er ook altijd voor dat je de juiste werkwoordstijden gebruikt.

Schrijftips

 • Een tekst waarvan de opbouw bestaat uit ‘ten eerste’, ‘ten tweede’ en ‘ten derde’ is saai. Probeer te variëren en origineel te zijn in je woordkeus.
 • Vermijd vaag taalgebruik.
 • Vermijd woorden als ‘ook’, ‘verder’ en ‘daarnaast’. Je gebruikt ze al gauw te vaak.
 • Gebruik zoveel mogelijk de bedrijvende vorm, in plaats van de lijdende vorm. Dus ‘de man liet de hond uit’ in plaats van ‘de hond werd uitgelaten door de man’.
 • Wissel lange zinnen (niet langer dan 25 woorden) af met korte zinnen.
 • Gebruik een variatie aan verbindingswoorden om van je essay een samenhangend geheel te maken.
 • Schrijf minimaal drie zinnen per alinea.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Titel essay en paragraaftitels

Je essay titel moet niet alleen de lezer informeren over het onderwerp, maar deze ook aansporen om je essay te lezen. Paragraaftitels doen hetzelfde maar zijn ongebruikelijk in essays tenzij het essay langer is dan 5 pagina’s.

Je kunt paragraaftitels gebruiken om deelonderwerpen te presenteren. Je gebruikt deze niet om bijvoorbeeld aan te geven dat iets een inleiding, achtergrondinformatie of tegenargument is. Je gebruikt de paragraaftitels om de lezers te informeren over het onderwerp en het liefst tegelijk te stimuleren om door te lezen.

Voorbeeld paragraaftitel in een essay
Onderwerp:
De impact van rundveehouderij op de klimaatveranderingMeer bos, meer zuurstof, minder stikstof
Voor duurzame plantaardige landbouw is minder grond nodig dan voor veehouderij. Dit betekent dat…

Werkwoordstijden in je essay

In je essay kunnen alle werkwoordstijden voorkomen doordat de schrijfstijl erg vrij is. Dit kan een valkuil zijn als je hierdoor niet meer weet welke werkwoordstijd je waarvoor moet gebruiken. Houd je daarom aan de volgende regels:

Onvoltooid tegenwoordige tijd

Gebruik de onvoltooid tegenwoordige tijd voor jouw mening en feiten.

 • Ik ben van mening dat…
 • Bedrijf X telt 20.000 medewerkers.

Voltooid tegenwoordige tijd

Gebruik de voltooid tegenwoordige tijd en onvoltooid verleden tijd voor gebeurtenissen in het verleden en referenties naar eerder onderzoek.

 • Auteur X en Y hebben aangetoond dat…
 • In 1983 zonk een olietanker naar de bodem van de Atlantische Oceaan.

Voltooid verleden tijd

Gebruik de voltooid verleden tijd om aan te duiden dat iets afgerond is in het verleden, vóór een ander feit in het verleden.

 • Hij had de politie al gebeld toen hij ontdekte dat de ‘inbreker’ een muis was.

Ben je onzeker over de taal in je essay? Laat dan je voor de zekerheid je essay redigeren door een editor van Scribbr.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Benders, L. (2022, 21 november). Schrijftips voor je essay | Taalgebruik, titel en werkwoordstijden. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/essay/schrijfstijl/

Wat vind jij van dit artikel?
Lou Benders

Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.