Verschillende soorten essays | Uitleg over de essaytypen

“Schrijf een essay”, krijg je als opdracht van je docent. Paniek, want hoe schrijf je eigenlijk een essay? Het woord essay wordt op veel verschillende tekstsoorten geplakt, en dat maakt ‘essay’ een vaag begrip.

Betogend essay

Bij een betogend essay probeert de schrijver de lezer te overtuigen van een standpunt op een bepaald onderwerp. De opinie van de schrijver wordt onderbouwd door verschillende feitelijke bewijzen, zoals statistieken en meningen van experts. De schrijver geeft dus niet alleen een mening, maar beargumenteert deze mening. Om een betogend essay te kunnen schrijven moet je dus (literatuur)onderzoek doen.

Op academische opleidingen wordt meestal gevraagd om de structuur van een betogend essay aan te houden.

Perfectioneer je essay

Zorg voor een foutloos essay met hulp van professionele Scribbr-editors. We kijken je essay na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Essay nakijken Meer weten over nakijken

Beschouwend essay

Een beschouwend essay geeft verschillende visies op een bepaald onderwerp: het informeert, beschrijft en legt uit. De schrijver geeft voor- en tegenargumenten bij een standpunt of onderwerp en geeft ook zijn eigen mening. Het is echter niet het doel de lezer te overtuigen van dezelfde mening (zoals bij een betogend essay). Het is de bedoeling dat de lezer aan de hand van de informatie zijn eigen mening vormt. Het slot van een beschouwend essay heeft dan ook vaak de vorm van een samenvatting.

Verhalend essay

In een verhalend essay wordt een verhaal verteld vanuit een bepaald oogpunt. Verhalende essays bevatten karakters, een setting, een climax en het meest belangrijke: een plot. Het plot is de focus van het verhaal en wordt meestal chronologisch verteld, maar er kunnen ook flash backs of flash forwards plaatsvinden. Waar moet je op letten bij het schrijven van een verhalend essay?

  • Voeg emotionele en zintuiglijke details toe, zodat de lezer het verhaal ervaart in plaats van slechts leest.
  • Zorg dat je verhaal het punt dat je wilt maken ondersteunt. Refereer aan dat punt in de eerste zin.
  • Schrijf in de eerste of derde persoon.

Structuur van een essay

Je bent over het algemeen heel vrij in de structuur van je essay, maar we begrijpen dat het handig kan zijn om enige richtlijnen te hebben. Vaak kiest men voor de volgende (eenvoudige) structuur: inleiding, centraal deel, conclusie.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Essay laten nakijken

Wil je er zeker van zijn dat er geen taalfouten meer in je essay staan en dat je de juiste structuur gebruikt? Je kunt je essay laten nakijken door de specialisten van Scribbr.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik een essay schrijven?

Met een goed opgebouwd en onderbouwd essay toon je aan dat je kritisch kunt nadenken en over de juiste kennis bezit om je stelling te verdedigen. Je kunt je begeleider laten zien dat je voldoende hebt geleerd over een bepaald onderwerp en de verschillende aspecten goed begrijpt.

Je schrijft hierbij in een academische stijl. Let op: Als je een betoog schrijft, is dit meer dan slechts een samenvatting van wat je gelezen hebt.

Hoe lang moet mijn essay zijn?

Een essay dat je schrijft voor de universiteit is meestal tussen de 3 en 9 pagina’s lang. Ga na bij jouw begeleider en opleiding hoe lang jouw essay moet worden.

Kan ik meerdere stellingen in een essay behandelen?

Liever niet. Het risico is dan te groot dat je te zeer uitwijdt over nevenzaken en dat het essay te lang en onduidelijk wordt. Je kunt dit wel doen als bijvoorbeeld twee standpunten leiden tot je uiteindelijke stelling.

Zo kun je aangeven dat je stelen verkeerd vindt, maar dat je ook vindt dat extreme armoede niet de schuld is van de mensen die in extreme armoede zijn geboren. Op basis van deze standpunten kun je vervolgens als stelling aangeven dat je vindt dat stelen in het geval van extreme armoede niet moet worden bestraft.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Koekoek, W. (2023, 13 februari). Verschillende soorten essays | Uitleg over de essaytypen. Scribbr. Geraadpleegd op 19 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/essay/verschillende-soorten-essays/

Wat vind jij van dit artikel?
Wouter Koekoek

Wouter heeft een Bachelor en Master of Arts. Hij is in 2016 bij het Scribbr-supportteam begonnen en deelt graag zijn kennis over het schrijven van teksten, verwijzen naar bronnen en het opmaken van documenten met studenten.