Proefschrift laten drukken: alles op een rijtje | Vergelijking drukkers

Als je klaar bent om je proefschrift te printen zul je een aantal belangrijke keuzes moeten maken: keuzes over de omslag, papiersoort, inbindmethode en uitnodiging. Zo zorg je voor een perfect eindresultaat.

Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet en uitgezocht welke drukkers je het beste kunnen helpen.

Bekijk overzicht drukkers

Aan het promoveren? Onze Engelse PhD-editors tillen je proefschrift naar een hoger niveau!

 • Geen taal- en spelfouten meer
 • Dunglish gecorrigeerd
 • Perfecte academische zinsbouw
 • Gespecialiseerde PhD-editors

Klaar voor een perfect proefschrift?

Ontdek de PhD nakijkservice

Opmaken van je proefschrift

Als je je proefschrift gaat opmaken is het belangrijk om de volgende zaken op een rijtje te hebben:

 • Hanteer 170x240mm als papierformaat.
 • Achterhaal of je specifieke opmaakregels moet volgen (bijvoorbeeld APA).
 • Zorg voor een mooi vormgegeven omslag en zorg dat elk hoofdstuk een aparte titelpagina heeft.
 • Sla je document op als PDF zodat er niets in de opmaak kan verschuiven.

Meer weten? Bekijk onze 8 tips voor het opmaken van je proefschrift.

De opmaak uitbesteden

Je kunt er ook voor kiezen om de opmaak van het binnenwerk en het ontwerp van de omslag uit te besteden. Je kunt hier een extern bureau voor inschakelen, of dit overlaten aan de drukker.

Afhankelijk van de hoeveelheid werk dat je uit handen wilt geven, ligt de prijs over het algemeen tussen de € 500,- (beperkte hulp) en € 1000,- (zeer uitgebreide hulp). Het opmaken duurt meestal ongeveer drie weken.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Je proefschrift laten drukken en inbinden

Omslag

De meeste promovendi laten hun proefschrift in boekvorm drukken. Je kunt daarbij kiezen voor een soft- of hardcover. Een softcover is de voordelige en makkelijke optie, een hardcover ziet er iets mooier uit. Eventueel kun je de grote oplage als softcover afdrukken en een paar hardcover exemplaren toevoegen als “collectors item”.

Papierformaat

Het is gebruikelijk om je proefschrift op 170x240mm te laten drukken (let op, dit wijkt af van het B5-formaat). Drukkers zijn hierin gespecialiseerd, het leest prettig en het is een mooi formaat voor een speciaal ontwerp voor je omslag.

Papiersoort

Papier verschilt in gewicht, kleur, textuur en afwerking. Hier kun je dus keuzes in maken. Jouw persoonlijke voorkeur is hierbij belangrijk (wil je bijvoorbeeld liever glanzend of mat papier).

Zorg ervoor dat je ten minste 100-grams papier hebt. Dat draagt bij aan een professionele uitstraling. Met houtvrij papier zorg je ervoor dat de pagina’s op den duur niet gaan vergelen. Tot slot raden we aan voor gestreken papier te kiezen, omdat de inkt hierop feller oogt.

Bindmethode

De belangrijkste verschillen bij het inbinden zitten in:

 • Wel of niet gebrocheerd inbinden
  Brocheren betekent dat er bundels van pagina’s gemaakt worden zodat het boekje steviger in elkaar zit. Dit is duurzamer en mooier, maar wel duurder.
 • Gelijmde of genaaide rug
  Een genaaide rug is de mooiere optie, maar dit is een stuk duurder dan lijmen. Houd er rekening mee dat als je de pagina’s niet laat brocheren er bij een gelijmde rug wel een risico op uitvallende pagina’s bestaat.

Niet alle drukkers bieden verschillende opties aan voor de bindmethode omdat voor sommige opties specifieke apparatuur nodig is.

Uitnodiging promotie

Het is gebruikelijk om een uitnodiging voor je promotieceremonie toe te voegen in de vorm van een boekenlegger bij het proefschrift. De meeste drukkers bieden aan om dit gratis aan de proefschriften toe te voegen.

Stellingen

Als je gebruik maakt van stellingen is het handig om deze direct mee te laten drukken. Zo weet je zeker dat deze bijlage in dezelfde stijl gedrukt wordt als je proefschrift.

Kosten voor het laten drukken van je proefschrift

Naast de bovengenoemde opties zijn de kosten voor het laten drukken van je proefschrift sterk afhankelijk van de drukmethode, oplage en kleurgebruik. Houd er rekening mee dat de kosten voor een proefschrift van 200 pagina’s in een oplage van 200 al snel rond de € 1500,- liggen.

Oplage

Hoe groot de oplage van jouw proefschrift moet zijn is natuurlijk aan jou en je promotor. In onze ervaring laten de meeste promovendi 150 tot 200 stuks drukken.

Kleurgebruik

De prijs per pagina van pagina’s in kleur is 2 tot 4 keer hoger dan van pagina’s in zwart-wit. Zorg er dus voor dat je alleen de pagina’s waarop je kleur gebruikt in kleur laat printen. Drukkers bieden deze splitsing aan.

Drukmethode: digitaal of offset

Een digitale druk is vergelijkbaar met jouw printer thuis, maar dan op grotere schaal. Offset is een andere drukmethode die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor kranten en tijdschriften. Voor een oplage groter dan 500 is het voordelig om voor offset te kiezen, kies anders gewoon voor digitaal.

Waar kan ik mijn proefschrift laten drukken?

Verschillende drukkers zijn gespecialiseerd in het afdrukken van proefschriften. Om je een beeld te geven van de opties hebben wij een aantal aanbieders op een rijtje gezet met de prijs, de mogelijkheid tot hulp bij opmaak en ontwerp, het gemak van het aanvragen van een offerte en de levertijd na goedkeuring van de proefdruk.

Drukker Prijs (excl. btw)* Opmaak- en ontwerpservice Gemak offerte-aanvraag Levertijd na goedkeuring proefdruk
Ridderprint € 1253,00 8 werkdagen
Gildeprint € 1368,00 6 werkdagen
Ipskamp Printing € 1320,98 6 werkdagen
ProefschriftMaken € 1179,55 8 werkdagen
Proefschriftenprinten.nl € 1297,50 5 werkdagen

*De prijs is gebaseerd op een zelfontworpen en -opgemaakt proefschrift in een oplage van 200. Het proefschrift is 200 pagina’s, waarvan 25 in kleur, en is gedrukt op minstens 100-grams papier, met een gelamineerde softcover omslag. De prijs is exclusief 9% btw.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

 • Familie
 • Vrienden
 • Studiegenoten
 • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Levertijd van je proefschrift

Houd rekening met twee tot vier weken levertijd. Omdat je veel geld uitgeeft aan het afdrukken van je proefschrift, bieden bovengenoemde drukkers een gratis proefexemplaar aan.

Het afdrukken en verzenden van het proefexemplaar neemt meestal een week in beslag. Nadat je het proefexemplaar goedgekeurd hebt kan de gehele oplage gedrukt worden. Dit duurt meestal ongeveer anderhalve week. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van je inleverdatum bij de bibliotheek, dit is meestal twee tot vier weken voor je promotiedatum.

Een ISBN aanvragen

Om je proefschrift als echt boek te registreren kun je een ISBN-nummer aanvragen. Je drukker of ontwerper kan dit voor ongeveer € 25,- in orde maken. Je kunt dit ook zelf doen, maar dan kost het je meer geld.

Een proefschrift zonder taal- en stijlfouten

Als je je proefschrift gaat laten drukken wil je natuurlijk zeker weten dat er geen taal- en stijlfouten meer in staan. Bij Scribbr kun je je proefschrift na laten kijken door gespecialiseerde native English proefschrift-editors, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over fouten.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Smits, L. (2023, 07 februari). Proefschrift laten drukken: alles op een rijtje | Vergelijking drukkers. Scribbr. Geraadpleegd op 26 februari 2024, van https://www.scribbr.nl/printen-inbinden/je-proefschrift-laten-drukken/

Wat vind jij van dit artikel?
Leon Smits

Leon heeft een bachelor en master afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Hij gebruikt zijn kennis en ervaring nu om studenten vooruit te helpen bij het afronden van hun studie.