Handleiding bronvermelding met Word

Het is van groot belang dat je steeds op dezelfde manier naar bronnen refereert. Ook dienen de gebruikte bronnen op een consequente wijze te worden opgenomen in de bronnenlijst.

Dit klinkt als een helse klus. Echter zijn er voldoende softwarepakketten die je hierbij kunnen helpen. Je hoeft de bron dan maar één keer in te voeren en als je verwijst naar de bron wordt deze automatisch op de juiste wijze in de tekst gezet.

Deze functionaliteit ook standaard in Microsoft Word aanwezig.

Bronnen toevoegen

Ga naar het tabblad ‘Verwijzingen’ en klik op ‘Bronnen beheren’.

Bronnen beheren in Word

Hier heb je een overzicht van alle bronnen die je hebt toegevoegd. Wacht niet totdat je klaar bent met je scriptie voordat je de bronnen gaat toevoegen, doe dit meteen als je de bron nodig hebt. Dit doe je door in ‘Bronnen beheren’ op de knop ‘Nieuw’ te klikken.

Nieuwe bron toevoegen in Word

Voor ieder type bron worden andere gegevens opgeslagen. Zo sla je bijvoorbeeld voor een wetenschappelijk artikel het tijdschrift (journal) op waarin het artikel is gepubliceerd en voor een boek de uitgeverij. Selecteer dus eerst het type bron dat je gaat invoeren (nummer 1). Hierna vul je alle velden in. Vergeet niet om ook op de knop linksonder te klikken: ‘Alle bibliografievelden weergeven’.

Het invoeren van auteurs kan verwarrend zijn, om dit te vergemakkelijken gebruik je de knop ‘Bewerken’ (nummer 2). Kijk tijdens het invoeren van een veld altijd naar het voorbeeld dat Word geeft (nummer 3). Het is namelijk essentieel dat je de velden volgens het goede format invoert.

Referentiestijl instellen

Referentiestijl selecterenEr zijn verschillende stijlen ontwikkeld om bronnen weer te geven. Iedere opleiding adviseert om een bepaalde referentierichtlijn te gebruiken. Veelgebruikte stijlen zijn APA en Harvard. Onder het tabblad ‘Verwijzingen’ kun je zelf de juiste stijl selecteren.

Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig en betrouwbaar!

Doe de check

Bronvermelding invoegen

Als je parafraseert of citeert dien je de bron te vermelden. Dit doe je door op de knop ‘Citaat invoegen’ te klikken. Er komt dan een lijst met alle ingevoerde bronnen waarbij je de bron die je nodig hebt kunt selecteren.

Citaat invoegen Word

Het komt voor dat je verwijst naar meerdere bronnen. Je voegt dan eerst één citaat toe door op de knop ‘Citaat invoegen’ te drukken. Hierna zet je de cursor in het zojuist ingevoegde citaat en voeg je een extra citaat toe door nogmaals op ‘Citaat invoegen’ te klikken.

Bronnenlijst genereren

Als je eenmaal alle bronnen hebt ingevoerd kun je eenvoudig automatisch een bronnenlijst genereren. Dit doe je door op de knop ‘Bibliografie’ te klikken. Het invoeren van de bronnen in Word is een tijdrovende klus die je flink wat kopzorgen kan bezorgen. Zo moet je altijd zelf de keuze maken welke velden je wilt gaan invullen en is het niet altijd duidelijk of je alle benodigde gegevens hebt ingevuld.

Om je flink wat tijd te besparen en je te helpen met het maken van de juiste keuzes hebben wij de Scribbr APA Generator ontwikkeld. Met deze gratis tool kun je snel en eenvoudig je literatuurlijst genereren precies volgens de officiële APA-stijl.

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check
Betrouwbaar en snel

23 reacties

Joyce
26 april 2016 om 12:52

Hallo,
Ik ben nog aan het puzzelen hoe je de auteurnaam in moet voegen als iemand 'van' of 'van de' in de achternaam heeft. Want als ik bij achternaam 'van Lunsen' bijvoorbeeld typ, dan komt het in de litaruurlijst ook te staan als 'van Lunsen' terwijl het 'Lunsen, van' moet zijn in de litaruurlijst. Maar als ik 'Lunsen, van' typ in de bronvermelding dan komt het in de tekst ook te staan als (Lunsen, van, 2016)... dat lijkt mij niet kloppen zo of hoort dat wel? 

Hopelijk kan iemand me hiermee helpen en heb ik het een beetje begrijpelijk beschreven.

Groet Joyce

Beantwoorden

Elke
18 mei 2016 om 23:24

Hey Joyce

Volgens welke richtlijnen refereer je? 
Als je volgens de APA-richtlijnen refereert, moet de 'van' gewoon vooraan staan, dus dan moet je niets veranderen. Bij andere referentiestijlen weet ik het niet.

Groetjes! 

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 mei 2016 om 13:32

We geven meer informatie over het voorvoegsel in dit artikel.

Beantwoorden

Ben
4 september 2015 om 23:01

Besten,

Ik heb gebruikt gemaakt van de automatische bronvermelding in Word. Echter heb ik het volgende probleem: de bronnen in de voetnoten staan nu allemaal tussen haakjes. Weet iemand hoe ik de haakjes weg kan laten? Dank!

Groet,
Ben

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
7 september 2015 om 14:18

Hoi Ben,

Wij werken zelf niet met de automatische bronvermelding van Word, maar met onze APA Generator. We zijn niet bekend met de automatische bronvermelding in Word en dat de gegenereerde bronnen in voetnoten worden vermeld, dus ik durf niet te zeggen hoe je dit moet aanpassen.

Wellicht heeft iemand anders die dit artikel leest een antwoord?

Beantwoorden

Mariëlle
3 juni 2015 om 17:05

Klopt het dat ik meerdere bronnen in 1 bronvermelding alleen op alfabetische volgorde kan zetten door dat handmatig te doen? Als ik nu later een bron toevoeg, dan staat deze automatisch achteraan. Wil ik dat deze volgens het alfabet vooraan staat, dan lukt me dat alleen door alles opnieuw in te voeren. Is hier nog een handigheidje voor?

Beantwoorden

Marlene
28 april 2015 om 13:29

Hallo,

Wellicht dat iemand hier het antwoord op weet... In Word heb ik een literatuurlijst, en hierachter wil ik de bijlagen toevoegen. Echter lukt dit niet zonder een doorlopende zwarte streep boven aan de pagina. Hoe kan ik die streep weghalen? Of de literatuurlijst ''beëindigen''?

Alvast bedankt.
Groet,
Marlene

Beantwoorden

Joyce
2 april 2015 om 13:04

Hi!
Heel erg handig deze site!
Ik vraag me alleen nog af hoe ik kan verwijzen naar meerdere bronnen zonder dat elke bron apart tussen haakjes staat. Dus in plaats van (auteur, jaartal)(auteur, jaartal)(auteur, jaartal) --> (auteur, jaartal; auteur, jaartal; auteur, jaartal).
Ik hoop dat je me hierbij kan helpen, alvast bedankt!

Groet,
Joyce

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
2 april 2015 om 16:38

Hoi Joyce, dat weet ik helaas niet. Sinds dat we de APA Generator hebben gemaakt werken we zelf niet meer met de functie. Ik hoop dat iemand anders die dit artikel leest het antwoord voor je heeft.

Beantwoorden

Bart
11 mei 2015 om 14:28

De oplossing is (gelukkig) vrij eenvoudig. Je gaat met je cursor op de eerste verwijzing staan, bijv. (Janssen, 2015). Vervolgens klik je op 'citaat invoegen' en kies je de tweede bron, enz. Hij zet ze nu als (auteur, jaartal; auteur, jaartal; auteur, jaartal)

Let wel op dat je in alfabetische volgorde verwijst.

Succes!

Beantwoorden

Sara
30 maart 2015 om 18:03

Hey Bas,

Echt super handig! Zeker wanneer je geen geld hebt om EndNote te kopen ;).

Ik heb alleen een vraagje. Ik ben heel erg gewend aan EndNote en die manier van refereren (dus nummeriek). De IEEE 2006 komt hier aardig mee overeen, alleen kwam ik er achter dat Word de bronnen niet groepeert. Met andere woorden: als ik meerdere bronnen gebruik voor een stuk tekst, maakt Word er [1, 2, 3, 4] van i.p.v. [1-4]. Weet jij of ik dit kan instellen in Word?

Alvast bedankt!

Groetjes,

Sara

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 maart 2015 om 12:56

Hoi Sara, nee mijn kennis wat betreft numeriek refereren in Word is beperkt. Misschien dat iemand anders die dit artikel leest het antwoord voor je heeft.

Beantwoorden

Monica Verschuur
18 maart 2015 om 19:30

Hallo Bas,

Ik heb mijn bronnen ingevoerd apa 5th en ook een bibliografie gemaakt. Echter geeft de bibliografie automatisch alleen de eerste auteur weer maar ik wil in de eind lijst alle auteurs weergegeven hebben. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik zit er nu al een paar dagen mee te klooien!

Alvast bedankt,
Groeten Monica

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 maart 2015 om 09:57

Hoi Monica,

Helaas heb ik niet het antwoord. Omdat wij zelf ook regelmatig tegen kleine probleempjes aanliepen hebben we de APA Generator ontwikkeld. Ik hoop dat iemand anders het antwoord op je vraag weet die ook dit artikel aan het lezen is. Mocht het niet lukken dan heb je dus ook nog de optie om de bronnen in de APA Generator in te voeren.

Succes!

Beantwoorden

Yvonne
9 februari 2015 om 15:33

Hallo Bas,

Voor mijn afstudeerscriptie maak ik gebruik van deze toepassing in Word, erg fijn! Echter een vraag: Hoe weet ik welk type bron ik moet selecteren? Wat valt onder welk type? Bijvoorbeeld een afstudeerscriptie, valt dat onder een boek/sectie van een boek/ artikel uit een tijdschrift etc... Is er ergens een overzicht van wat onder welk type valt?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 februari 2015 om 15:53

Hoi Yvonne, er is hiervan geen duidelijk overzicht. Dit is ook een van de redenen waarom wij de APA Generator hebben gemaakt. Daarin laten we precies zien welke onderdelen je moet invullen om de juiste bronvermelding te krijgen. Als je naar de APA Generator gaat kun je onder het tabblad 'Rapport' een afstudeerscriptie toevoegen.

Succes!

Bas

Beantwoorden

Juliana
21 januari 2015 om 22:06

Hallo,

Ik moet voor mijn scriptie de Harvard Referentiestijl gebruiken. Echter zie ik niet in mijn office word deze stijl. Wat kan ik doen om alsnog deze stijl te gebruiken?

Groet,
Juliana

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
22 januari 2015 om 12:20

Hoi Juliana,

Je zou daarvoor referentiesoftware kunnen gebruiken. Dat is software om bronnen te beheren en je kunt hiermee dan ook de bronnen in de Harvard-stijl zetten. In het volgende artikel hebben we hiervan enkele opgesomd: https://www.scribbr.nl/category/bronvermelding/.

Succes!

Beantwoorden

Caroline
16 december 2014 om 22:28

Hoi! Zag je bericht en hoopte dat je mij misschien kon helpen? Ik gebruik voor mijn thesis deze functie in word maar (ik denk) door een instelling die is veranderd kloppen de referenties niet meer. Inplaats van de juiste APA vermelding in de tekst (richards, 2014) staat er nu (richards, TITEL TEKST, 2014). Ik krijg dit niet terug veranderd, heb alle stappen opnieuw nagelopen maar keurig volgens het boekje alles ingevoerd. Kun jij mij helpen?

Mvg,
Caroline

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 december 2014 om 10:37

Hoi Caroline,

Ik heb nog even op Google gezocht maar ik kan het antwoord ook niet vinden. Wat je voor nu wel kunt doen is met je rechtermuisknop op de verwijzing klikken en de verwijzing omzetten naar tekst. Je kunt dan de verwijzing handmatig aanpassen.

Succes!

Beantwoorden

Caroline
17 december 2014 om 10:54

Hoi Bas!

Bedankt voor je reactie :) Heb het gevonden! Wanneer je op het citaat in de tekst klikt, rechtermuisknop --> Edit citation. Hier kan je normaal pagina nr. invoeren maar wanneer je hier bij suppress op titel klikt, verdwijnt de titel uit het citaat.

Beantwoorden

Martin
5 oktober 2014 om 20:43

Handige tip, super.

Ik heb wel een probleem: bij mij staat in Word 2007 deze functie "grijs", dus kan hem niet gebruiken. Zoeken op Google levert geen resultaat op, iemand hier die weet wat dit probleem kan zijn?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
6 oktober 2014 om 12:50

Ik heb twee dingen kunnen vinden:

"Check to see whether Office Button=>Prepare=>Mark as Final is checked. That will turn off the ability to edit the document and will grey out most of the 'References' tab.

On the status bar at the bottom of the screen look for the 'Mark as Final' icon ( a tiny page with a rubber stamp that says 'final'on it). If it's there use'Office button=>Prepare=>Mark as Final again to unmark the document."

Of je moet Office opnieuw installeren. Voor meer info zie:
http://answers.microsoft.com/en-us/office/forum/office_2010-word/citations-bibliography-are-greyed-out/8de5195d-3fe5-4693-921c-3b8dfe192e8f

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.