Intranetbronnen en interne bedrijfsgegevens volgens de APA-stijl

Gepubliceerd op door Laatste update op: 9 maart 2016

De APA-stijl geeft precies aan hoe je een bron moet opnemen in de literatuurlijst.

Maar hoe ga je om met een bron die je via je stagebedrijf hebt verkregen, bijvoorbeeld via het intranet, maar die niet publiekelijk toegankelijk is? Je hebt dan geen link naar de bron die je kunt gebruiken en via het internet is de bron niet te vinden.

Kort antwoord

Wij raden aan om een intranetbron in je scriptie te behandelen als een normale internetbron. Een korte verwijzing in de tekst en volledig opnemen in je literatuurlijst. Daarnaast vermeld je door middel van een voetnoot dat de bron niet publiekelijk toegankelijk is. Je kunt hiervoor de Scribbr APA Generator gebruiken.

Voorbeeld intranetbron en APA

Je maakt gebruik van een richtlijn die op het intranet van het bedrijf Ahold staat.

Verkorte verwijzing in de tekst
Uit de richtlijn (Ahold, 2014)1 blijkt dat de vaste werktijden van 09:00 tot 18:00 zijn…
Volledige verwijzing in de literatuurlijst
Ahold. (2014, 18 september). Richtlijn werknemers [Richtlijn]. Geraadpleegd van intranet.ahold.nl/nieuwsupdate/richtlijn.pdf
Voorbeeld voetnoot bij intranetbron
Intranetbron APA voetnoot

Het volledige, genuanceerde antwoord kun je hieronder lezen.

Een bron van het intranet

Bronnen van het intranet, zoals bijvoorbeeld een figuur of tabel over de verkoopcijfers of een intern werkreglement, zijn niet publiekelijk toegankelijk.

Wanneer je gebruikmaakt van een bron die niet publiekelijk toegankelijk is dan vermeld je de bron wel verkort in de tekst maar niet in de literatuurlijst. We noemen de bron dan ‘persoonlijke communicatie’. Dit zou dus betekenen dat je een bron afkomstig van het intranet als ‘persoonlijke communicatie’ moet beschouwen.

In de officiële richtlijn van de APA-stijl staat niets over het gebruik van een bron van het intranet vermeld. Wel is er antwoord gegeven op een vraag over het gebruik van intranetbronnen op het blog van APA. Uit het antwoord blijkt dat er twee opties zijn.

Optie 1 bron is niet toegankelijk voor de lezers van je scriptie

Wanneer je als schrijver weet dat de lezers van je scriptie geen toegang hebben tot de bron dan behandel je de bron van het intranet als ‘persoonlijke communicatie’. Je schrijft de bron dus niet op in de literatuurlijst.

Voorbeeld van optie 1

Een tabel die je hebt gevonden op het intranet.

Verkorte verwijzing in de tekst
Uit de cijfers uit de tabel (Ahold, persoonlijke communicatie, 18 september, 2014) blijkt dat het bedrijf het afgelopen jaar minder kledingstukken heeft verkocht dan vorig jaar.

Optie 2 bron is toegankelijk voor de lezers van je scriptie

Als je weet dat lezers ook toegang hebben tot het intranet dan behandel je de bron als normale internetbron. Dit betekent dat je op normale wijze naar de bron verwijst in de tekst en de bron ook opschrijft in de literatuurlijst. Met de Scribbr APA Generator kun je de bron eenvoudig genereren.

Voorbeeld van optie 2

Een illustratie die je hebt gevonden op het intranet.

Verkorte verwijzing in de tekst
Op de illustratie (Ahold, 2014) staan de volgende concurrenten…
Volledige verwijzing in de literatuurlijst
Ahold. (2014, 18 september). Nederlandse concurrenten [Illustratie]. Geraadpleegd van intranet.ahold.nl/nieuwsupdate/concurrentennl.jpg

De oplossing

Nu komt het erg vaak voor dat sommige lezers van je scriptie wel toegang zullen hebben tot de bron en andere lezers niet. Loop je bijvoorbeeld stage bij een bedrijf dan zal je baas wel toegang hebben tot de bron op het intranet maar je begeleider bij je hogeschool uiteraard niet. Optie 1 en optie 2 passen hier beide niet bij. We raden je de volgende oplossing aan.

Bij het gebruik van een bron van het intranet kies je altijd voor optie 2. Je behandelt de bron als een normale internetbron en vermeldt de bron verkort in de tekst en volledig in de literatuurlijst. Daarnaast maak je gebruik van een voetnoot om aan te geven dat de bron afkomstig is van het intranet en mogelijk niet toegankelijk is voor de lezer.

Voorbeeld intranetbron en APA

Je maakt gebruik van een richtlijn die op het intranet van het bedrijf Ahold staat.

Verkorte verwijzing in de tekst
Uit de richtlijn (Ahold, 2014)1 blijkt dat de vaste werktijden van 09:00 tot 18:00 zijn…
Volledige verwijzing in de literatuurlijst
Ahold. (2014, 18 september). Richtlijn werknemers [Richtlijn]. Geraadpleegd van intranet.ahold.nl/nieuwsupdate/richtlijn.pdf
Voorbeeld voetnoot bij intranetbron
Intranetbron APA voetnoot
Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
48 lezers vinden dit artikel handig. 50 stemmen in totaal.
Scribbr prof

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel

Geschreven door Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

33 reacties

 1. hans:

  Hallo Bas,

  Ik wil in mijn scriptie refereren aan een PDF bestand van Internet.
  Hoe verwijs in de tekst naar dit pdf bestand?

  BVD

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Hans, het gaat er bij de bronvermelding niet om of het een pdf-bestand of een Word-bestand is. Het gaat om het type bron. Vaak is een pdf die je van het internet hebt een rapport. Op onze APA Generator kun je hiervoor het tabblad ‘Rapport’ pakken. Succes!

   • hans:

    Hallo Bas,

    Bedankt voor je snelle antwoord!
    Dat is voor mijn bronnenlijst, maar ik moet ook in het scriptie zelf refereren naar deze bron. Zover ik het goed heb begrepen tenminste. Hoe refereer ik in de tekst naar deze bron. Is dat de naam van het bestand, met het jaartal.
    voorbeeld: (Camffermann,2008) ..?

    BVD
    Hans

 2. Michel:

  Hallo Bas

  Hoe refereer je in je scriptie naar een (AutoCAD) tekening wat op de computer van het bedrijf staat?

  M.v.g.
  Michel

 3. Mike:

  Beste Bas,

  Hoe verwijs ik naar een document, powerpoint of excel bestand wat verkregen is vanuit het interne netwerk van een bedrijf?

  Ik begrijp de opzet van optie 2 bij intranetoplossing waarbij een internetbron wordt aangeraden, maar bij documenten heb ik natuurlijk geen url waar ik naar kan verwijzen. Verwijs ik dan gewoon naar de naam van het document, excel of ppt op de plek van URL?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Mike, goede vraag! De url kun je blijven hanteren. De url is namelijk niets anders dan de locatie van het bestand. Hier een voorbeeldje: Ahold. (2015, 22 juni). Jaarcijfers Ahold [Powerpoint-bestand]. Geraadpleegd van intranet.ahold.nl/jaarcijfers/jaarcijfers_ahold_2014.ppt.

   • Sharon:

    Dag Bas, ik wil graag even inhaken op deze vraag. Ik zit met hetzelfde ‘probleem’. Ik gebruik een PvE (programma van eisen) om informatie uit te halen voor mijn scriptie. Deze PvE heb ik verkregen via de organisatie waar ik stage loop en dus niet van hun intranet gehaald. Wat zet ik dan op de plek van de URL? Dus wat komt er te staan bij: Geraadpleegd van … ? Alvast bedankt!

    • Bas Swaen (Scribbr-team):

     Hoi Sharon, omdat je helemaal geen link hebt raad ik je aan om te kiezen voor ‘persoonlijke communicatie’. Je hoeft dan ook de bron niet op te nemen in de literatuurlijst. Als het document van groot belang is voor je onderzoek dan zou je nog kunnen overwegen om het document in de bijlage te zetten. Je kunt dan doorverwijzen naar de bijlage in plaats van de APA-bronvermelding.

 4. Liesbeth:

  Hallo Bas,
  Ik wil voor de voorpagina van mijn scriptie een plaatje gebruiken dat ik van internet heb gehaald. Hoe verwijs ik dan naar de bron? Zet ik de bron dan gewoon in mijn literatuurlijst, of moet het ook onder de illustratie staan?

  groet Liesbeth

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Liesbeth,

   Bij de afbeelding zet je de korte verwijzing die je normaal gesproken ook in de tekst zou gebruiken (, ). Bijvoorbeeld: Driessen, 2015.

   In de literatuurlijst zet je dan de volledige verwijzing.

   Groetjes,

   Koen

 5. Kiran:

  Beste,

  Ik heb een procesbeschrijving gedaan op basis van documenten van het intranet van mijn organisatie. Deze bronnen zijn niet beschikbaar voor een derde. Is de bronvermelding voor deze procesbeschrijving dan ook ‘persoonlijke communicatie’?

  Mvg,

  Kiran

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Hoi Kiran,

   Deze bron kun je inderdaad behandelen als een intranetbron en kun je aangeven met ‘persoonlijke communicatie’. Ik zou hierbij wel een voetnoot plaatsen en melden dat deze bron niet toegankelijk is voor derden en waar je de bron vandaan hebt. Dat zie je hierboven in het voorbeeld. De bronvermelding kun je wel toevoegen aan de literatuurlijst voor degenen voor wie de bron wel toegankelijk is.

   Hopelijk gaat het zo lukken!

 6. Inge:

  Hallo,

  Ik heb drievragen.
  1. Hoe verwijs je naar een offline pdf-bestand die via het intranet, en dus alleen voor bevoegden, van een organisatie is te raadplegen? Op de betreffende website op het intranet staat dus een link naar het betreffende offline pdf-bestand.
  2. Hoe ga je te werk als bovenstaande voor een PowerPointpresentatie geldt?
  3. Wanneer gebruik je bij de APA-generator bijvoorbeeld ‘Rapport’ en wanneer ‘Internetbron’? Stel dat ik een tijdschriftartikel heb gebruikt die op dezelfde manier opent als de manier die ik bij vraag 1 heb omschreven, maar dan uiteraard op een openbare website. Hoe noteer je dat dan?

  Sorry voor mijn hoeveelheid vragen, maar ik hoop dat ik kan worden geholpen.

  Groeten,
  Inge

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Inge,

   Voor het antwoord op vraag 1 en 2 verwijs ik je graag door naar het artikel over intranetbronnen. Bij een powerpointpresentatie verandert er niet veel. Je zet alleen in de verwijzing er tussen haken bij dat het om een powerpointpresentatie gaat. Zie daarvoor ook onze APA Generator en dan bij het kopje internetbron de verschillende type soorten bronnen.

   3) Rapporten zijn vaak pdf-documenten die door een instantie zijn gepubliceerd. Wanneer je een online artikel uit een tijdschrift raadpleegt ga je voor het kopje Krant/tijdschrift.

   Succes!

 7. Tamara:

  Beste,

  In mijn verslag gebruik ik een intranetbron meerdere malen. Moet ik bij iedere verwijzing in de tekst eenzelfde voetnoot plaatsen (dat de bron van intranet afkomstig is) of kan ik ook een voetnoot plaatsen bij de bronvermelding in de literatuurlijst?

  Bij voorbaat dank voor de reactie!

 8. Giel:

  Hallo,

  Ik heb een pdf bestand gedownload die online gegenereerd wordt. Dus er is in principe geen link van. Ik kan dit bestand wel in de bijlage van mijn scriptie zetten. Hoe kan ik dit het beste in de literatuurlijst plaatsen. Ik heb momenteel dit staan: *Naam website* (2015). *Naam van pdf bestand*. Geraadpleegd van Bijlage 1.

  Overigens nog een vraag. Bij ‘Bijlage 1’ heb ik een hyperlink toegevoegd naar de betreffende Bijlage in hetzelfde word document. Is dit toegestaan?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Giel, Ik begrijp niet zo goed waarom je er geen link van hebt maar je kunt inderdaad het bestand ook in de bijlage stoppen. De bron komt dan niet in je literatuurlijst maar je verwijst in de tekst naar de pdf in de bijlage. Het toevoegen van hyperlinks is toegestaan maar ongebruikelijk. Ik denk niet dat je er heel veel mee bereikt. Lezers die snel naar de bijlagen willen zullen waarschijnlijk gebruikmaken van het navigatievenster. Succes!

 9. Mehmet:

  In mijn scriptie heb ik een intranetbron. Ik heb gelezen dat ik de voetnoot van deze bron zo kan vermelden:

  Bron afkomstig van het intranet (niet publiekelijk toegankelijk) van Ahold.

  Mijn vraag is of er ook achter “Ahold” bijvoorbeeld geraadpleegd op 16 juni 2015, verwerkt moet worden?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Mehmet, nee dat is niet nodig. Het is niet relevant om dit te vermelden, omdat de lezer van je verslag de bron niet kan raadplegen. Daarnaast vermeld je geen raadpleegdatum bij bronnen die niet veranderlijk zijn. Succes!

 10. Stefan Kappetein:

  Beste Bas,

  Tijdens de bespreking van de APA normen kwamen wij tot de volgende conclusie. De aangegeven bron is niet volgens de APA norm:
  Ahold. (2014, 18 september). Richtlijn werknemers [Richtlijn]. Geraadpleegd van intranet.ahold.nl/nieuwsupdate/richtlijn.pdf

  De bron moet zijn:
  Ahold. (2014, 18 september). Richtlijn werknemers. Opgehaald van intranet Ahold: http://www.intranet.ahold.nl/nieuwsupdate/richtlijn.pdf

  Kun jij hier duidelijkheid over geven?

  mvg Stefan

 11. Nadieh:

  Hallo,

  Voor mijn onderzoek maakt stel ik zelf een overzicht op in de vorm van een tabel met een aantal gegevens over diverse evenementenlocaties.
  De informatie in deze tabel is afkomstig van diverse websites en informatie die ik heb opgevraagd via de mail/telefoon. Deze gegevens heb ik helemaal verwerkt in een tabel. Nu is mijn vraag hoe hier de bronvermelding voor dient te zijn. Dien ik dan iedere pagina waar ik iets van informatie vanaf heb gehaald te vermelden? Dit is voor iedere locatie namelijk de website, facebookpagina, twitterpagina, en extra informatie via persoonlijke communcatie. In totaal zijn het 25 locaties, dus ik vind het lastig hoe ik dit dan overzichtelijk kan noteren volgens de APA richtlijnen.

  Alvast bedankt,

  Nadieh

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Nadieh, officieel moet je al deze bronnen vermelden. Wat je in jouw geval zou kunnen doen is deze bronnen in een aparte lijst zetten en die dan als aparte bijlage op te nemen in je onderzoek. Dan staat het overzichtelijk bij elkaar.

 12. Rik:

  Hallo,

  Ik heb een marketingplan doorgestuurd gekregen van eerdere jaren van het bedrijf. Dit rapport is niet publiekelijk toegankelijk en ook niet via het internet/intranet te openen.
  Op welke manier moet ik dit rapport gebruiken volgens APA?

 13. Emma:

  Hoi Bas,
  Het document waar ik naar wil verwijzen is een document over de organisatiestructuur van de organisatie. Dit document is afkomstig van het intranet van de organisatie. Hoe ik hiernaar moet verwijzen is duidelijk. Het probleem is echter dat ik niet weet naar welke auteur ik moet verwijzen. Er staat namelijk:

  Versie dd 12 mei 2016
  Eigenaar: Raad van Bestuur/A. Voorbeeldnaam; auteur: B. C. Achternaam

  Wie is dan de auteur? De eigenaar van het document, degene die de tekst getypt heeft of de organisatie?

  Hopelijk zou je me verder kunnen helpen!

  Groetjes,
  Emma

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Emma, in dit geval zou ik voor de organisatie gaan. Dat is het duidelijkste en iedereen begrijpt dan meteen waar de bron vandaan komt! Succes!

Reageer