Tips voor het inbinden en printen van je scriptie

scriptie-inbinden-voorbeeldEindelijk! Je scriptie is af! Je moet jouw scriptie vaak niet alleen digitaal, maar ook als hardcopy inleveren. Dit betekent dat je op zoek moet naar een drukker en moet kiezen hoe je je scriptie wilt printen en inbinden. Met de volgende tips kun je snel de beste keuze maken.

Alle aanbieders vergelijken

Inbindmogelijkheden voor je scriptie

Metalen ringband

metalen-bindrugDe metalen ringband (wire-o-binding) is sterk en heeft een zakelijke, professionele uitstraling. Soms kun je de kleur van de bindrug kiezen, bijvoorbeeld zilver, zwart, wit, blauw of koper. Daarnaast kun je voor een transparante of gekleurde omslag van kunststof kiezen.

 • Professionele uitstraling.
 • Wire-O bladert erg makkelijk en fijn.
 • Dubbelvouwen/volledig plat openslaan van je scriptie is geen probleem.

Plastic ringband

plastic-bindrugEen plastic ringband is een flexibele oplossing, omdat je eventueel nog pagina’s kunt toevoegen. Dit toevoegen van de pagina’s is overigens niet eenvoudig, omdat je hier een sluiter/opener voor nodig hebt. Heb je die niet dan is het een heel gefriemel. Bovendien moeten de pagina’s ook geponst zijn. Er moeten dus gaatjes in de pagina’s zitten, anders kun je de pagina’s niet toevoegen. De plastic bindrug is in veel vormen verkrijgbaar.

 • Bladert makkelijk.
 • Goedkope oplossing.
 • Heeft een goedkope uitstraling ten opzichte van andere inbindmogelijkheden.

Linnen lijmrug (of ook wel planax of fastback)

linnen-bindrugMet de linnen lijmrug wordt het papier aan elkaar gelijmd door middel van linnen stof en een dikke laag speciale lijm. Het heeft een strakke en zakelijke uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wel is het zo dat de lijm na een tijdje los kan raken, waardoor bladzijdes uit kunnen vallen.

 • Professionele uitstraling.
 • Kaft verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 • De lijm raakt na een tijdje los waardoor bladzijdes eruit kunnen gaan vallen. Dit risico is vooral groot wanneer je kiest voor stevig papier (100 gram).

Softcover (of ook wel garenloos inbinden, boeklijmen of paperback)

boeklijmenWil je jouw scriptie eruit laten zien als een echt boek met zachte kaft? Kies dan voor softcover. Er wordt dan een flexibele kaft om het binnenwerk van jouw scriptie heen geplakt. Het lijmen gebeurt afhankelijk per copyshop met hotmelt- of PURlijm.

PURlijm geeft een aanzienlijk sterkere binding waardoor pagina’s nooit los zullen laten. Het nadeel van PURlijm is dat de lijm 24 uur nodig heeft om te hechten aan het papier, waardoor de levertijd langer is.

 • Je kunt de kaft volledig zelf ontwerpen met bijvoorbeeld Indesign. Bij sommige copyshops kun je eenvoudig de voorpagina van je scriptie gebruiken om de kaft mee te laten bedrukken (de rug en achterkant blijven onbedrukt). Meestal wordt de kaft gelamineerd (plastic laagje), zodat je scriptie lang mooi blijft.
 • Ziet er erg mooi en professioneel uit.
 • Duurzaam en stevig.
 • Langere levertijd doordat de lijm 24 uur moet drogen.
 • Het openslaan en bladeren gaat minder soepel dan bij een ringband.

Hoe kun je het beste je scriptie afdrukken en printen?

Je bent in principe vrij om te kiezen hoe je dit doet. “In principe”, want je wilt natuurlijk wel dat jouw scriptie serieus wordt genomen. We geven je daarom een aantal tips voor een professionele uitstraling van je scriptie.

Tip 1: Kleur of zwart-wit?

Kies voor het printen in kleur. Zwart-wit komt minder professioneel over. Mochten de kosten hierdoor echt de pan uit rijzen dan kun je eventueel alleen de hoofdtekst in kleur printen en de bijlage in het zwart-wit. Let wel op dat niet iedere copyshop je deze mogelijkheid biedt.

Tip 2: Dikte van het papier

Vergeet niet de dikte van het papier: dit kan net dat beetje extra geven. Bijvoorbeeld: koop je het goedkoopste pak papier bij de Hema, dan is de dikte van het papier 75 gram. Wil je papier met een wat professionelere uitstraling, ga dan voor papier tussen de 120 en 150 gram.

Tip 3: Aflopend laten printen

Voor een extra mooi resultaat kun je je scriptie aflopend laten printen. Je hebt dan niet meer de standaard witranden om de pagina’s heen. Dit is vooral van belang wanneer je de titelpagina in een kleur wilt laten afdrukken. Print je de niet aflopend dan zal er rondom de kleur een witte rand zichtbaar zijn. Omdat printers standaard niet tot de rand printen wordt je bestand enkele milimeters groter geprint en vervolgens teruggesneden naar A4 formaat. Let er op dat belangrijke teksten of figuren ver genoeg van de rand staan, aangezien rondom een klein stukje van je oorspronkelijke ontwerp wordt afgesneden. Sommige online drukkers bieden een visuele controle waarin je meteen ziet of dit het geval is.

Tip 4: Dubbel of enkelzijdig printen?

Houd rekening met de voorschriften van je onderwijsinstelling. Soms mag je niet dubbelzijdig printen. Indien je graag dubbelzijdig wilt printen let dan op de volgende twee punten:

 1. Hoofdstukken beginnen doorgaans op de rechterzijde. Je dient bij het opstellen van de scriptie dus rekening te houden met het invoegen van ‘blanco pagina’s’ om ervoor te zorgen dat de nieuwe hoofdstukken altijd rechts beginnen.
 2. Het is ook mooier om de titelpagina enkelzijdig te hebben. Vergeet dus niet een blanco pagina na de titelpagina in te voegen. Zo voorkom je dat het voorwoord op de achterzijde van je titelpagina worden geprint.
 3. De paginanummering staat vaak rechtsonder op de rechterzijde van de pagina en linksonder op de linkerzijde. Je kunt dit eenvoudig in Word doorvoeren door in de voettekst voor ‘Even en oneven verschillend’ te kiezen.

Tip 5: Kies voor een metalen ringband of een softcover

Afhankelijk van je smaak raden wij je aan te kiezen tussen een metalen ringband of een softcover. Beide inbindmogelijkheden hebben een professionele uitstraling en zijn erg duurzaam. Een voordeel van de ringband ten opzichte van de softcover is dat je de ringband makkelijker kunt omslaan. Voor je begeleider is het dan makkelijker om opmerkingen in je scriptie aan te brengen.

Tip 6: Print in ieder geval 4 of 5 exemplaren

Het aantal scripties dat je begeleider wil ontvangen is verschillend voor iedere opleiding. Vaak wil je begeleider minimaal twee exemplaren ontvangen, omdat je scriptie door meerdere docenten wordt beoordeeld. Daarnaast wil je zeker één exemplaar voor het stagebedrijf en één exemplaar voor jezelf. Een exemplaar voor jezelf is altijd handig, al is het maar om te laten zien aan familie en vrienden. Je komt dan dus uit op totaal vier of vijf exemplaren.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Wat kost het inbinden en afdrukken van een scriptie?

Het afdrukken van je scriptie hoeft niet duur te zijn. Wanneer je een scriptie hebt van 35 pagina’s die je graag in kleur wilt uitprinten ligt de prijs per exemplaar rond de € 10. Hieronder twee voorbeelden.

Bij Netjesgeprint.nl je scriptie inbinden met een metalen ringband of met een softcover:

Metalen ringband

 • 35 pagina’s (alle in kleur);
 • 150 gram papier;
 • enkelzijdig geprint;
 • transparant voor- en achterkantje;
 • verzenden via post.

Kosten: € 9,49 per stuk bij vijf exemplaren bij Netjesgeprint.nl.

Softcover (PURlijm)

 • 35 pagina’s (alle in kleur);
 • 150 gram papier;
 • enkelzijdig geprint;
 • bedrukte kaft;
 • verzenden via post.

Kosten: € 12,03 per stuk bij vijf exemplaren bij Netjesgeprint.nl.

Waar kan ik mijn scriptie laten inbinden?

Je kunt bij de lokale copyshop langsgaan, maar je kunt tegenwoordig ook bij verschillende websites een pdf-bestand uploaden en de ingebonden exemplaren thuis laten bezorgen. Een aantal online copyshops:

Vergelijk alle aanbieders

Korting op het inbinden van je scriptie

Als klant van Scribbr heb je geluk. In je account staat namelijk een kortingscode van 7,5% voor je klaar. Deze kortingscode kun je direct inwisselen bij netjesgeprint.nl.

Wat is de bezorgtijd?

De levertijd is vaak twee werkdagen bij een metalen ringband en 3 werkdagen bij softcover. Neem het zekere voor het onzekere en geef je bestelling ruim op tijd door.

Scriptie als boek inbinden

Wil je jouw scriptie iets extra’s geven? Je kunt ook kiezen om je scriptie in een met garen gebonden boek te laten drukken. Dit is niet zo geschikt om in te leveren bij je begeleider maar wel leuk als cadeau voor bijvoorbeeld je ouders of stagebegeleider.

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

6 reacties

Sanne
19 januari 2017 om 14:50

Hallo,
ik wil mijn stageverslag dubbelzijdig printen
en wil mijn hoofdstukken op de rechterzijde laten beginnen, zodat ik blanco pagina's moet invoegen. Hoe zit het met de nummering van deze blanco pagina's? Dient het paginanummer ook op deze bladzijdes gedrukt te worden? Of moeten de pagina's geheel blanco blijven? Wanneer ze blanco moeten blijven, moet de paginanummering dan wel doorgaan op deze blanco pagina's, zodat je 1, 2, 3, blanco, 5 krijgt? Of laat je de nummering dan pas verder doorlopen op de bladzijde na de blanco pagina?
Groetjes Sanne

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
20 januari 2017 om 12:12

Hoi Sanne,
Je kunt de paginanummering gewoon door laten lopen op de blanco pagina's.
Succes!

Beantwoorden

Saskia
13 juli 2015 om 20:50

Is er een bedrijf die ook in de avond in Utrecht inbind? Kan het nergens vinden.

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
14 juli 2015 om 16:26

Hoi Saskia,

Check even het volgende artikel: https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/inbinden-en-afdrukken-van-een-scriptie/

Hier vind je verschillende bedrijven die je kunnen helpen bij het inbinden van je scriptie.

Beantwoorden

Amy
25 maart 2015 om 14:46

hey,
Ik ben op zoek naar een bedrijf die inbindt met een koperkleurige bindrug. Ik lees hier dat ze wel bestaan maar ik kan zelf geen bedrijf vinden! Bij welk bedrijf hebben jullie dit gezien?

Groetjes, Amy

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
25 maart 2015 om 19:02

Hoi Amy, als je de bindrug niet kunt vinden bij een van de links in het artikel dan weten wij het helaas ook niet. Het kan ook zijn dat dit niet langer mogelijk is. Misschien dat iemand anders die dit artikel leest jou kan helpen?

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.