Gefeliciteerd! Je hebt je verslag geschreven en bent klaar om het op plagiaat te controleren.
Jouw doel? Zeker zijn dat je op correcte wijze werk van anderen gebruikt, goede bronvermelding toevoegt en dus geen plagiaat pleegt.
Het plagiaatpercentage vertelt je hoeveel procent van jouw scriptie of verslag overeenkomt met de plagiaatdatabase.
Vuistregel #1: Hoe hoger het percentage, hoe groter de kans dat je plagiaat hebt gepleegd.
Elk fragment uit jouw document dat ook in de plagiaatdatabase wordt gevonden, noemen we een overeenkomst. Een overeenkomst kan uit enkele woorden bestaan, maar ook uit enkele zinnen of paragrafen.
Vuistregel #2: Hoe groter de gevonden overeenkomst, hoe groter de kans dat de overeenkomst daadwerkelijk plagiaat is.
Elke overeenkomst komt uit een andere bron. Deze originele bron kun je aan de rechterkant zien.
Vuistregel #3: Hoe bekender de originele bron voor je is, hoe groter de kans is dat je plagiaat hebt gepleegd.
Je kunt de instellingen van je plagiaatrapport aanpassen door op het tandwieltje te klikken. Je kunt:
Zit er een literatuurlijst in je verslag? Super! Toch maakt dit voor de plagiaatcheck niet veel uit.
De plagiaatcheck analyseert je bronvermelding niet maar kijkt naar overeenkomsten tussen jouw tekst en de tekst van de database. We proberen daarbij de literatuurlijst zelfs te negeren.
Waarom? Het komt soms voor dat de plagiaatcheck de bron in de literatuurlijst als overeenkomst aanmerkt. Bijvoorbeeld omdat de APA-stijl wordt gebruikt en veel studenten dezelfde bronnen gebruiken. Dit beïnvloedt dan ten onrechte het plagiaatpercentage.
Een bron die in de literatuurlijst staat en die is gemarkeerd als een overeenkomst is nooit plagiaat.
Zijn er bronnen in jouw literatuurlijst aangemerkt als overeenkomst? Dan kun je deze overeenkomsten dus negeren.
In ieder verslag maak je gebruik van citaten. Goed geciteerde fragmenten zijn nooit plagiaat. Let er wel op dat er richtlijnen zijn voor citeren:
De plagiaatcheck markeert de citaten soms. Maar als je je aan bovenstaande regels hebt gehouden, hoef je je geen zorgen te maken.
Als je je aan bovenstaande richtlijnen hebt gehouden, kun je overeenkomsten in citaten negeren. Dat is geen plagiaat.
Elke gevonden overeenkomst verhoogt jouw plagiaatpercentage. Maar niet elke gevonden overeenkomst is altijd plagiaat.
Je moet dus zelf elke overeenkomst bekijken en deze aanpassen als er sprake is van plagiaat.
Stel jezelf de volgende vragen:
Het is niet altijd erg om alles te beantwoorden met ‘ja’. Maar hoe meer vragen je met ‘ja’ beantwoordt, hoe groter de kans dat er plagiaat in je tekst zit en je de overeenkomst moet aanpassen.
Als je alles met ‘nee’ kunt beantwoorden, kun je de overeenkomst negeren.
Wil je nog meer informatie over de werking van een plagiaatcheck?
Bij een parafrase herschrijf je de gevonden informatie uit een bron in je eigen woorden op. Het doel is om met deze bron je eigen argumentatie te versterken. Je moet altijd een bronvermelding achter de parafrase toevoegen.
Bij een citaat kopieer je letterlijk de tekst en zet je deze tussen aanhalingstekens. Dit doe je als je precies dezelfde woorden als de oorspronkelijke auteur wilt gebruiken. Ook hier voeg je altijd een bronvermelding toe.
Als je geen aanhalingstekens hebt gebruikt en fragmenten worden nog steeds gevonden in de plagiaatdatabase, dan heb je waarschijnlijk niet juist geparafraseerd. Je hebt misschien enkel wat woordjes aangepast of een stuk helemaal overgenomen.
Er kunnen twee oorzaken zijn waarom het niet goed is gegaan:
Vergeet niet om altijd een bronvermelding toe te voegen.
Bekijk onze tips om te parafraseren.
Perfect. Maak gebruik van de richtlijnen voor het citeren:
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Vergeet nooit een bronvermelding toe te voegen achter je parafrase of citaat en zet je bron in de literatuurlijst.
Kom je ergens niet uit? Geen probleem, wij staan altijd voor je klaar.
Uitgebreid onderzoek bewijst dat Scribbrs Plagiaat Checker één van de meest nauwkeurige plagiaatcontroles op de markt is.
De software detecteert alles van exacte woordovereenkomsten tot het verwisselen van synoniemen. De plagiaat checker heeft ook toegang tot een volledig scala aan brontypen, waaronder open en beperkt toegankelijke tijdschriftartikelen, scripties en proefschriften, websites, pdfs en nieuwsartikelen.
Soms vindt de Scribbr Plagiaat Checker overeenkomsten die geen plagiaat zijn, zoals bronvermeldingen en citaten met een correcte bronvermelding. Je kunt deze overeenkomsten uitsluiten van je totale plagiaatpercentage.
Overeenkomsten uitsluiten:
Stap 1: Open je plagiaatrapport.
Stap 2: Klik op de gemarkeerde overeenkomst die je wilt uitsluiten.
Stap 3: Klik op de “Bron uitsluiten” knop.
De bron is nu uitgesloten van je totale plagiaatpercentage.
Het gebeurt soms dat je plagiaatrapport een foutmelding toont als je meerdere overeenkomsten hebt uitgesloten. Helaas is dit een probleem dat we momenteel niet op kunnen lossen.
Als dit probleem zich voordoet kun je simpelweg alle irrelevante overeenkomsten tellen, en de totale score van je plagiaatpercentage aftrekken. Zo weet je toch wat je uiteindelijke percentage is.
Bekijk elke gevonden overeenkomst in het rapport van Scribbrs gratis Plagiaat Checker. Per overeenkomst moet je zelf bepalen of dit plagiaat is of niet.
Met andere woorden: heb je de gevonden overeenkomst inderdaad gekopieerd uit de gevonden bron? Dan is het plagiaat.
Stappenplan om gevonden overeenkomsten te verbeteren
Het plagiaatrapport van de Plagiaat Checker toont standaard alleen overeenkomsten van 9 woorden of meer.
Je kunt zelf de minimale lengte van een overeenkomst wijzigen om kleine overeenkomsten van het plagiaatrapport uit te sluiten.
De beste minimale lengte van overeenkomsten verschilt per document. Over het algemeen krijg je veel kleine overeenkomsten die waarschijnlijk geen plagiaat zijn als het minimum op 8 woorden of lager staat. Daarom is de standaardwaarde ingesteld op 9 woorden.
Echter, als je vindt dat je document veel kleine overeenkomsten bevat die geen plagiaat zijn (zoals deze), kun je de minimale lengte wijzigen naar 10 of 11 woorden.
Pas wel op met het verhogen van de minimale lengte; dit verbergt mogelijk plagiaat in je rapport.
1. Klik op het tandwielpictogram rechtsboven in het plagiaatrapport.
2. Vul de gewenste minimale lengte van een overeenkomst in.
3. Klik op “Gereed” om terug te gaan naar het bronnenoverzicht.
In de meeste gevallen is het niet nodig om de standaardinstellingen te wijzigen. Als je echter meer controle wil over de overeenkomsten die in je rapport worden weergegeven en je denkt dat de meeste kleine overeenkomsten niet relevant zijn, kun je de waarde verhogen.
Pas wel op met het verhogen van deze waarde. Plagiaat kan hierdoor ook worden verborgen. We raden je af de waarde te verhogen.
Als je de waarde verlaagt, worden kortere overeenkomsten in het rapport ook getoond. Dit betekent dat je meer overeenkomsten en een hoger percentage plagiaat zult zien.
De meeste van deze extra overeenkomsten zijn waarschijnlijk echter geen plagiaat. Korte overeenkomsten zijn namelijk vaak het resultaat van veelvoorkomende zinnen die in verschillende bronnen voorkomen. We raden je daarom niet aan de waarde te verlagen.
Als je de waarde verhoogt, worden alleen langere overeenkomsten in het rapport getoond. Dit betekent dat je een lager percentage overeenkomsten zult zien.
Omdat de fragmenten langer zijn, is de kans groter dat de overeenkomsten die je nu ziet plagiaat zijn.
Je kunt de instellingen van je rapport wijzigen door op het tandwieltje boven je overeenkomstenpercentage te klikken.
Je kunt bepaalde databases en overeenkomsten in je literatuurlijst uitsluiten. Daarnaast kun je ook de drempel voor kleine overeenkomsten aanpassen en citeerde tekst negeren.
Als je de resultaten van de Plagiaat Checker niet kunt zien, zijn er twee opties om alsnog toegang tot je resultaten te krijgen.
1. Gebruik je Google Chrome?
Als je Google Chrome gebruikt, treedt deze fout vaak niet meer op. Probeer daarom eerst de resultaten van de plagiaatcheck met Google Chrome te openen. Als je deze browser al gebruikt of als deze oplossing niet werkt, kijk dan bij optie 2.
2. Neem contact op met support om een pdf-versie van je bestand te ontvangen
Als optie 1 niet werkt, kun je contact opnemen met ons supportteam via de chat of via e-mail met het verzoek een pdf-versie van de resultaten op te sturen. Zo kun je alsnog met de resultaten aan de slag!
Ben je niet tevreden met het resultaat van de Scribbr Plagiaat Checker? Of heb je moeilijkheden met je document? Lees hier wat je moet doen als….
Echter, je kunt de overeenkomsten zelf verlagen door onze handleidingen over het interpreteren van je plagiaatrapport en het voorkomen van plagiaat te raadplegen. Het plagiaatpercentage van je ingezonden document zal dan een stuk lager zijn. Als je na de wijzigingen je nieuwe score wilt zien kun je een tweede check kopen.
Geen zorgen! Deze foutmelding beïnvloedt de nauwkeurigheid van jouw Plagiaatcheck niet.
Als je een automatische inhoudsopgave en/of lijst van tabellen en figuren hebt, is het mogelijk dat je een foutmelding ziet in plaats van de paginanummers. De foutmelding ziet er waarschijnlijk uit als “Error! Bookmark not defined”.
Helaas is dit een probleem dat we niet kunnen oplossen. Het kan zijn dat de Scribbr gratis Plagiaat Checker deze foutmeldingen als overeenkomsten markeert. Je kunt deze overeenkomsten negeren.
Geen zorgen! Deze foutmelding beïnvloedt de nauwkeurigheid van jouw plagiaatcheck niet.
Als je de titel van je hoofdstuk in de koptekst hebt toegevoegd, kan dit resulteren in een foutmelding bij het verwerken van de plagiaatcheck.
In plaats van de hoofdstuktitel zie je een tekst die vergelijkbaar is met het screenshot hierboven. Helaas kunnen we dit niet oplossen.
De gratis Plagiaat Checker ziet deze foutmelding in sommige gevallen als een overeenkomst. Je kunt deze overeenkomsten negeren.
Je document mag helemaal geen plagiaat bevatten. Een score van 1% is dus eigenlijk al te hoog.
Alleen zijn in de praktijk niet alle gevonden overeenkomsten ook daadwerkelijk plagiaat. De Scribbr gratis Plagiaat Checker markeert soms ook:
Daarnaast zijn ook overeenkomsten in bepaalde hoofdstukken in je scriptie minder belangrijk.
Zelfs met een score van 1% moet je voor de zekerheid elke gevonden overeenkomst bekijken en verbeteren waar nodig.
Wat moet ik doen met een gevonden overeenkomst?
Het plagiaatpercentage geeft aan welk percentage van jouw document is gevonden in de plagiaatdatabase.
Een percentage van 15% betekent dat 15% van jouw document overeenkomt met de plagiaatdatabase. Dit betekent nog niet meteen dat je ook plagiaat hebt gepleegd.
Zo zijn in de praktijk niet alle gevonden overeenkomsten ook daadwerkelijk plagiaat. Onze gratis Plagiaat Checker markeert soms ook:
Iedere overeenkomst die in jouw document wordt gevonden moet je daarom analyseren.
Wat is een goed percentage? Hoe verbeter ik overeenkomsten?
De Plagiaat Checker zoekt het internet en wetenschappelijke bronnen af naar overeenkomsten met jouw document. Omdat veel studenten op dezelfde manier hun bronnen opschrijven in de literatuurlijst (bijvoorbeeld volgens de APA-stijl) betekent dit dat de check vaak overeenkomsten vindt met deze bronnen.
Een bronvermelding die is gevonden door de Scribbr Plagiaat Checker is nooit plagiaat. Je hoeft dus niets met deze overeenkomst te doen.
Je kunt overeenkomsten uit je literatuurlijst niet laten meetellen in het resultaat van je Plagiaatcheck. Dit is bij sommige documenten echter niet mogelijk. Je kunt het op deze manier proberen:
Stap 1: open het resultaat van je Plagiaatcheck
Stap 2: klik op de instellingenknop onder ‘Sources overview’ (zie afbeelding hieronder)
Stap 3: kies voor de optie om je literatuurlijst niet mee te rekenen (zie afbeelding hieronder)
Stap 4: klik op ‘Done’