Wat doet Scribbr?

Scribbr helpt je met snel en succesvol afstuderen. Van meer dan 250 gratis Knowledge Base-artikelen tot je scriptie nakijken op taal, structuur en rode draad en het detecteren van plagiaat.

MLA-stijl samenvatting

MLA Citation handbook

MLA is een van de meestgebruikte referentiestijlen in de academische wereld. Deze samenvatting legt de belangrijkste regels uit de achtste (meest recente) editie van het MLA Handboek uit.

Refereren volgens de MLA-stijl bestaat uit twee belangrijke onderdelen:

 1. Verwijzingen in de tekst: elke keer dat je een bron citeert of parafraseert, noem je de auteur en het paginanummer tussen haakjes.
 2. Literatuurlijst: aan het einde van je document voeg je een lijst met bronvermeldingen toe. Deze lijst is op achternaam van de auteur gealfabetiseerd.

MLA-literatuurlijst

De literatuurlijst bevat alle details van elke bron waarnaar je in de tekst verwijst. Elke bronvermelding kan worden opgebouwd uit negen elementen:

Auteur. “Titel van de Bron.” Titel van het Omvattende Werk, Andere bijdragers, Versie, Nummer, Uitgever, Publicatiedatum, Locatie.

Als je deze standaard volgt, kun je een bronvermelding voor ieder type bron maken, bijvoorbeeld voor een boek, wetenschappelijk artikel, website of film. Je voegt alleen de elementen toe die relevant zijn voor het type bron waarnaar je verwijst.

Voorbeelden van MLA-bronvermeldingen

In het overzicht hieronder vind je voorbeelden van veelvoorkomende bronvermeldingen in MLA-stijl.

 • Thomas, Casper. “Oorlog is Vrede? Alleen in Trumps Schimmige Werkelijkheid.” De Groene Amsterdammer, 8 jan. 2020, www.groene.nl/artikel/oorlog-is-vrede-alleen-in-trumps-schimmige-werkelijkheid.

Uitleg:
Het artikel over Trump is onderdeel van de website van De Groene Amsterdammer. Daarom is dit de naam van het omvattende werk. Er zijn geen andere bijdragers, versies of volumes. Voor websites hoef je meestal geen uitgever te noemen.

 • Tokmetzis, Dimitri, en Maurits Martijn. Je Hebt Wél iets te Verbergen: Over het Levensbelang van Privacy. De Correspondent, 2016.

Uitleg:
Bij twee auteurs vermeld je beide namen en wordt alleen de eerste naam omgedraaid. Als er andere bijdragers (zoals een vertaler of redacteur), edities of volumes zijn moeten deze ook aan de bronvermelding worden toegevoegd.

 • Wieseke, Jan, et al. “Willing to Pay More, Eager to Pay Less: The Role of Customer Loyalty in Price Negotiations.” Journal of Marketing, vol. 68, nr. 6, 2014, pp. 17-37, doi.org/10.1509/jm.13.0104.

Uitleg:
Dit wetenschappelijke artikel heeft drie auteurs. Om ruimte te besparen noem je vanaf drie auteurs in MLA alleen de eerste auteur, gevolgd door “et al.” (en anderen). Er zijn geen andere bijdragers en de uitgever hoeft bij een wetenschappelijk artikel niet genoemd te worden.

 

MLA-bronvermeldingen met ontbrekende informatie

In iedere MLA-bronvermelding zijn de auteur, de titel en de publicatiedatum het belangrijkst, onafhankelijk van het type bron. Als een deel van deze informatie ontbreekt, zal de literatuurlijst er iets anders uitzien.

Wat ontbreekt er?Wat te doenVoorbeeld literatuurlijst
Geen auteurBegin met de titel van de bron. Alfabetiseer op basis van het eerste woord.“Weer Protestacties door Boeren, Waarom Gingen ze nu de Straat op?” NOS, 18 dec. 2019, nos.nl/artikel/2315333-weer-protestacties-door-boeren-waarom-gingen-ze-nu-de-straat-op.html.
Geen titelGeef een korte beschrijving van de bron. Gebruik een hoofdletter aan het begin van de zin en gebruik geen cursieve tekst of aanhalingstekensMackintosh, Charles Rennie. Stoel van gekleurd eikenhout. 1897-1900, Victoria and Albert Museum, London.
Geen datumLaat de publicatiedatum weg. Voeg de datum waarop je de bron geraadpleegd hebt toe aan het einde van de bronvermelding.“Wie zijn de Scribbr-editors?” Scribbr, www.scribbr.nl/over-ons/editors/. Geraadpleegd op 10 juni 2019.

Verwijzingen in de tekst volgens MLA

Verwijzingen in de tekst zijn korte referenties die de lezer verwijzen naar de volledige bronvermelding. Je voegt deze toe iedere keer dat je gebruikmaakt van een citaat, blokcitaat, parafrase of samenvatting van een bron.

De verwijzing in de tekst moet overeenkomen met het eerste woord van de vermelding in de literatuurlijst, meestal is dat de achternaam van de auteur. Er staat ook een paginanummer of -reeks in de verwijzing om de lezer naar de relevantie passage te sturen.

AuteurWat te doenVoorbeeld bronvermelding
1 auteurGeef de achternaam van de auteur.(Bregman 34-35)
2 auteursGeef de achternaam van beide auteurs.(Bregman en Frederik 34-35)
3+ auteursGeef de achternaam van de eerste auteur gevolgd door “et al.”(Bregman et al. 34-35)
Zakelijke auteurAls de bron gemaakt is door een organisatie, geef je de naam van de organisatie als auteur.(Trimbos Instituut 24)
Geen auteurAls de auteur hetzelfde is als de uitgever, of als er geen auteur genoemd is, gebruik dan de titel van de bron. Schrijf deze in dezelfde stijl als in de literatuurlijst, maar gebruik een verkorte versie als de titel meer dan vier woorden bevat.(“Weer Protestacties Boeren”)
Meerdere bronnen van dezelfde auteurVoeg na de naam van de auteur in elke bronvermelding de (verkorte) titel van de bron toe.(Bregman, Meeste Mensen Deugen, 23)
(Bregman, Gratis Geld, 45)

Als je de auteur al benoemt in je zin voeg je alleen het paginanummer tussen haakjes toe:

 • Smith en Morrison claimen dat in de geesteswetenschappen “MLA de op-één-na meestgebruikte stijl van bronvermelding is” (17).
 • Volgens Bregman is de mens van nature ‘goed’ en presenteren de media alleen de slechte kanten (10–12).

Bronnen zonder paginanummers

Als de bron geen paginanummers heeft, kun je een alternatieve plaatsaanduiding gebruiken of het paginanummer weglaten uit de bronvermelding:

Type bronWat te doenVoorbeeld bronvermelding
Audiovisuele bron (bijv. een film of YouTube-video)Geef de tijdspanne van de relevante sectie.(TouzaniTV 02:10-02:26)
Bron met genummerde secties (bijv. een online boek)Geef een paragraaf-, sectie- of hoofdstuknummer.(Wijnberg par. 8)
(Tolkien hst. 7)
Bron zonder genummerde secties (bijv. een webpagina)Laat het paginanummer weg.(Bregman)

Veelgestelde vragen over de MLA Generator

Waarom zou ik de Scribbr MLA Generator gebruiken?

De Scribbr MLA Generator is heel gebruiksvriendelijk en accuraat. Een aantal van de grootste voordelen zijn:

 • Automatische bronvermeldingen met een URL, DOI, ISBN of boektitel
 • Specifieke en efficiënte formulieren met duidelijke uitleg
 • Behulpzame tips en artikelen die je helpen met bronvermelding
 • 100% gratis, zonder vervelende advertenties
Voor welke referentiestijlen kan ik de Scribbr Bronnengenerator gebruiken?

Momenteel ondersteunt de Scribbr Bronnengenerator:

 • APA (6e editie)
 • MLA (8e editie)

We zijn hard aan het werk om meer referentiestijlen te ondersteunen.

Welk type bronnen worden ondersteund?

We hebben specifieke formulieren ontwikkeld voor de meestgebruikte MLA-bronnen:

 • Webpagina’s
 • Boeken (geheel boek of bundel, hoofdstuk of werk in een bundel)
 • Artikelen (wetenschappelijk, krant of tijdschrift)
 • Woord in een woordenboek
 • Encyclopedie-artikel
 • Online video

We werken hard verder aan het ondersteunen van meer brontypes. Laat het ons via de paarse feedback-knop weten als je een specifiek type bron mist.

Wat als er informatie in een bron ontbreekt?

Het kan gebeuren dat er informatie over je bron ontbreekt (bijvoorbeeld de auteur of een publicatiedatum). Maak je hier geen zorgen over, meestal kan de bron alsnog correct gegenereerd worden.

Onmisbare informatie staat als verplicht veld in het formulier.

Kan ik mijn literatuurlijst in Word downloaden?

Ja, je kan je literatuurlijst met één muisklik downloaden. Klik bovenin de MLA Generator op “Download” en kies voor Microsoft Word.

De lijst wordt automatisch gealfabetiseerd op de achternaam van de auteur en de richtlijn voor MLA-opmaak wordt toegepast.

Kan ik feedback geven?

Zeker, we houden van feedback! Klik op de paarse feedback-knop rechts in je scherm en laat ons weten wat er verbeterd kan worden. We lezen alles en lossen problemen direct op.