- Hoelang duurt de Scribbr Plagiaatcheck?
De Plagiaatcheck duurt ongeveer 10 minuten. Voor documenten groter dan 35.000 woorden kan het iets langer duren.
Zodra we het resultaat ontvangen krijg je van ons een e-mail met daarin een link naar het resultaat.
- Kun je meerdere keren met hetzelfde document de Plagiaatcheck doen?
Ja, je kunt meerdere keren gebruikmaken van de Plagiaatcheck met hetzelfde document. De oude versie wordt niet vergeleken met de nieuwe versie die je uploadt.
De check start opnieuw en de inhoud van je document wordt weer volledig met de database van Ephorus vergeleken.
Houd er rekening dat voor iedere Plagiaatcheck de gebruikelijke kosten in rekening worden gebracht.
- Zien onderwijsinstellingen dat mijn document door de Scribbr Plagiaatcheck is gecontroleerd?
Nee, de documenten die Scribbr controleert komen niet in de landelijke Ephorus database terecht.
Dit betekent dat als een onderwijsinstelling jouw document door Ephorus op plagiaat laat controleren er geen overeenkomsten worden gevonden met je eigen document dat je eerder door Scribbr hebt laten controleren.
Zodra je het resultaat van de Plagiaatcheck hebt ontvangen, kun je ook direct in je account alle gegevens en documenten van de Scribbr server verwijderen.
- Verschilt de Plagiaatcheck van de Ephorus plagiaatcontrole van hogescholen en universiteiten?
De plagiaatcheck is 99% hetzelfde. Onderwijsinstellingen en Scribbr maken gebruik van dezelfde software van Ephorus. De Scribbr Plagiaatcheck is geoptimaliseerd voor studenten. Je krijgt bij de Scribbr Plagiaatcheck een gedetailleerd resultaat gericht op het oplossen van plagiaat.
Een klein verschil
Onderwijsinstellingen koppelen vaak een eigen database van (oude) scripties aan Ephorus. Scribbr heeft geen toegang tot deze databases. Dus als je kopieert uit een andere scriptie, die niet op het internet te vinden is, zou het kunnen zijn dat de Plagiaatcheck van Scribbr geen plagiaat detecteert en de scan van jouw onderwijsinstelling wel.
Echter zijn de meeste scripties publiekelijk toegankelijk op het internet, dus worden ze ook door de plagiaat checker van Scribbr gedetecteerd.
- Wordt mijn document in een (openbare) database opgeslagen?
Nee, in tegenstelling tot bij andere plagiaatcheckers wordt je document niet in een openbare database opgeslagen.
Je scriptie wordt dus niet gepubliceerd en scholen en universiteiten zien niet dat je document door de Scribbr Plagiaatcheck is gecontroleerd.
Zodra je het resultaat van de Plagiaatcheck hebt ontvangen, kun je direct alle gegevens en documenten van de Scribbr-server verwijderen.
- Welke talen ondersteunt de Scribbr Plagiaatcheck?
De Scribbr Plagiaatcheck ondersteunt bijna alle Europese talen. De check ondersteunt:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Frans
- Spaans
- Portugees
- Italiaans
- Fins
- Zweeds
- Noors
- Deens
- Pools
- Russisch
- Turks
- Grieks
- Kroatisch
- Servisch
- Bosnisch
- Tsjechisch
- Arabisch
- In welke bronnen zoekt de Scribbr Plagiaatcheck?
De Scribbr Plagiaatcheck maakt gebruik van de software van Ephorus. De inhoud van je document wordt daarbij vergeleken met:
- Meer dan 52 miljard internetpagina’s.
- 130 miljoen artikelen uit wetenschappelijke bronnen en journals van de meeste grote uitgeverijen.
De Plagiaatcheck is voor 99% vergelijkbaar met de Ephorus plagiaatcheck op jouw school of universiteit.
- Welke bestandsformaten zijn geschikt voor de Plagiaatcheck?
De volgende bestandsformaten zijn geschikt om een Plagiaatcheck mee uit te voeren:
Het heeft geen invloed op het resultaat welk format je gebruikt.
- Wat is de Originaliteitsscore?
De Originaliteitsscore is een percentage dat uitdrukt hoeveel procent van de inhoud van je document eigen werk is, en niet is teruggevonden in de Ephorus database.
Een score van 60% betekent dat 60% van de inhoud van je document eigen werk is. Dit betekent niet direct dat de overige 40% plagiaat is. Dit hangt er vanaf hoe je de bronnen hebt geciteerd of geparafraseerd en of je de juiste bronvermelding hebt toegepast.
Hoe hoog moet het percentage zijn?
- Hoe hoog moet het Originaliteitspercentage zijn?
Iedere vorm van plagiaat is natuurlijk verboden. Dit betekent dat je eigenlijk pas bij 100% Originaliteit goed zit. Dit werkt echter in de praktijk net iets anders.
Plagiaatscanners vinden ook overeenkomsten die geen plagiaat zijn. Bijvoorbeeld een overeenkomst in je literatuurlijst. Zo’n bronvermelding is natuurlijk nooit plagiaat.
Een percentage van 95% kan dus ook goed zijn maar het is afhankelijk van de soort overeenkomsten die zijn gevonden of je met 95% tevreden kunt zijn.
Percentage-barometer
0%————————————————————————-90%————95%———–100%
Veel hogescholen en universiteiten houden een grens aan van 95%. Als je op 95% of hoger zit dan zal je docent niet meer verder naar je document kijken. Zit je lager dan 95% dan is de kans groter dat je ook daadwerkelijk plagiaat hebt gepleegd.
Dit betekent dat je school ook eerder geneigd is om naar aanleiding van het resultaat je document eens beter te bekijken.
Is je score lager dan 90%? Dan is de kans heel groot dat je ook daadwerkelijk plagiaat in je document hebt. Bekijk de gevonden overeenkomsten goed en pas je tekst aan waar nodig. Het stappenplan in de handleiding Plagiaatcheck kan je hierbij helpen.
Start Scribbr Plagiaatcheck
- Wat betekent een Originaliteitsscore van 100%?
Een Originaliteitsscore van 100% betekent dat de Plagiaatcheck geen overeenkomsten heeft gevonden. De inhoud van je document komt dus niet overeen met de bronnen in de Ephorus database.
Dit betekent niet direct dat je geen plagiaat in je document hebt, maar het houdt wel in dat Ephorus niets heeft kunnen vinden. En dat is erg zeldzaam. Gemiddeld heeft maar 1 op de 150 studenten een score van 100%.
- Wat doe ik met een gevonden overeenkomst?
Bij iedere overeenkomst moet je gaan beoordelen of het plagiaat is. We hebben hiervoor een stappenplan gemaakt waardoor je er eenvoudig achter kunt komen of je plagiaat hebt gepleegd en wat je moet doen om dit aan te passen.
- Wat doe ik met een citaat dat gevonden is door de plagiaatcheck?
Het komt soms voor dat een citaat wordt gevonden door de Plagiaatcheck.
Een citaat dat door de check wordt gevonden is geen plagiaat. Het is daarbij wel van belang dat je een bronvermelding aan het citaat hebt toegevoegd. Hieronder in het kort de regels voor een citaat volgens de APA-regels.
Citaat van minder dan 40 woorden
Bij het citeren van een tekst van minder dan 40 woorden maak je gebruik van dubbele aanhalingstekens direct voor en direct achter het citaat. Daarnaast vermeld je de auteur, het jaartal en een paginanummer.
Voorbeeld citaat minder dan 40 woordenZo kwam in het interview naar voren: “Het Haagse accent van Willy is erg fijn om in te spreken” (Van de Pavert, 2015, p. 2). |
Citaat van meer dan 40 woorden
Bij een citaat van meer dan 40 woorden moet je de tekst in een apart blok zetten en dit blok laten inspringen. Je gebruikt geen aanhalingstekens.
Voorbeeld citaat meer dan 40 woordenUit de conclusie volgt het volgende: |
Het blijkt dat consumenten het bezoeken van fysieke winkels op zoek naar high-touch producten, als plezierig ervaren. Zo plezierig zelfs, dat consumenten daarom ook niet online naar productinformatie op zoek gaan. Voor producten die rond het midden van het continuüm liggen wordt alleen de daadwerkelijke aankoop als plezierig ervaren. (Swaen, 2009, p. 24) |
Zie het artikel over citeren volgens de APA-regels voor meer info.
- Waarom wordt een bron in mijn literatuurlijst als overeenkomst aangemerkt?
De Plagiaatcheck zoekt het internet en wetenschappelijke bronnen af naar overeenkomsten met jouw document. Omdat veel studenten op dezelfde manier hun bronnen opschrijven in de literatuurlijst (bijvoorbeeld APA-stijl) betekent dit dat de check vaak overeenkomsten vindt met deze bronnen.
Een bronvermelding die is gevonden door Ephorus is nooit plagiaat. Je hoeft dus niets met deze overeenkomst te doen.
- Hoe voorkom ik plagiaat?
Plagiaat kun je voorkomen door zorgvuldig te werk te gaan wanneer je gebruikmaakt van informatie van derden.
Let daarbij op de volgende punten:
- Welke specifieke regels hanteert jouw opleiding bij het gebruik van bronnen?
- Begin direct met het bijhouden en noteren van alle bronnen die je gebruikt.
- Ken de regels van het citeren en parafraseren.
- Pas de bronvermelding toe volgens de referentiestijl (bijvoorbeeld de APA-stijl) die door je opleiding wordt voorgeschreven.
Scan je document op plagiaat