Hoe hoog moet het Originaliteitspercentage zijn?

Iedere vorm van plagiaat is natuurlijk verboden. Dit betekent dat je eigenlijk pas bij 100% Originaliteit goed zit. Dit werkt echter in de praktijk net iets anders.

Plagiaatscanners vinden ook overeenkomsten die geen plagiaat zijn. Bijvoorbeeld een overeenkomst in je literatuurlijst. Zo’n bronvermelding is natuurlijk nooit plagiaat.

Een percentage van 95% kan dus ook goed zijn maar het is afhankelijk van de soort overeenkomsten die zijn gevonden of je met 95% tevreden kunt zijn.

Percentage-barometer

0%————————————————————————-90%————95%———–100%

Veel hogescholen en universiteiten houden een grens aan van 95%. Als je op 95% of hoger zit dan zal je docent niet meer verder naar je document kijken. Zit je lager dan 95% dan is de kans groter dat je ook daadwerkelijk plagiaat hebt gepleegd.

Dit betekent dat je school ook eerder geneigd is om naar aanleiding van het resultaat je document eens beter te bekijken.

Is je score lager dan 90%? Dan is de kans heel groot dat je ook daadwerkelijk plagiaat in je document hebt. Bekijk de gevonden overeenkomsten goed en pas je tekst aan waar nodig. Het stappenplan in de handleiding Plagiaatcheck kan je hierbij helpen.

Start Scribbr Plagiaatcheck