U wil of u wilt? | Verschil & Voorbeelden

U wil en u wilt zijn beide correct. In Nederland wordt de voorkeur gegeven aan “u wilt”, zeker in formele of academische teksten. In Vlaanderen is “u wil” ook heel gebruikelijk.

U wil of u wilt
  • U wil / u wilt morgen op bezoek komen?
  • Ik begrijp niet waarom u mijn scriptie met een onvoldoende wil / wilt beoordelen.
  • Op de enquête kunt u aangegeven of u de uitkomsten wil / wilt ontvangen.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Waarom worden u wil en u wilt beide gebruikt?

Vroeger werd u gezien als derde persoon enkelvoud. De derde persoon enkelvoud wordt normaal gesproken gevormd door een “t” achter de stam te plakken, maar het werkwoord willen is een van de uitzonderingen op deze regel.

Bij het werkwoord willen is de derde persoon enkelvoud gelijk aan de eerste persoon enkelvoud: hij wil, zij wil en het wil.

Voorbeelden: Willen (derde persoon enkelvoud)
  • Hij wil vanavond graag lasagne eten.
  • Wil zij morgenavond voetballen?
  • Het bedrijf wil het jaarrapport morgen publiceren.

Tegenwoordig wordt “u” gezien als tweede persoon enkelvoud, net als “jij”. De tweede persoon enkelvoud krijgt in de regel wel een “t”, al is de vorm zonder “t” ook correct. Jij wil of u wil is informeler dan jij wilt of u wilt.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). U wil of u wilt? | Verschil & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 25 maart 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/u-wil-of-u-wilt/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.