Taalfouten in citaten

Wat moet je doen als er taalfouten staan in citaten? Kun je deze gewoon aanpassen of moet je hier ‘iets’ bij plaatsen?

De regel is dat je spelfouten en interpunctiefouten mag verbeteren, tenzij het citaat tot doel heeft aan te tonen wat voor een slechte speller iemand is (Daniëls, 2011). Ook een verouderde spelling mag aangepast worden aan de gangbare spelling.

Dit druist in tegen de APA-regel die aangeeft dat je spelfouten nooit mag verbeteren. De APA-stijl vermeldt dat je wel eventueel achter een spelfout in een citaat ‘[sic]’ kunt plaatsen, waarmee je aangeeft dat de spelfout er echt staat en dat dit niet een typefout of een spelfout van jou is.

Voorbeeld

Zij word [sic] vaak uitgelachen om haar fratsen” (Janssen, 2010).

Dit ‘[sic]’ komt echter een beetje belerend over, en daarom is het beter om een dergelijke spelfout gewoon te verbeteren.

Voorbeeld

“Zij wordt vaak uitgelachen om haar fratsen” (Janssen, 2010).

Als een editor van Scribbr in jouw tekst spelfouten in citaten tegenkomt, worden deze spelfouten verbeterd en plaatst de editor hierbij een opmerking zodat jij kunt beslissen of je daadwerkelijk de spelfouten in het citaat wilt verbeteren, of dat je ‘[sic]’ wilt gebruiken. Je kunt dus altijd alsnog ervoor kiezen om de APA-richtlijn aan te houden en dus ‘[sic]’ te gebruiken.

Bron: Daniëls, W. (2011). Teksten redigeren. Houten, Nederland: Uitgeverij Unieboek.

Wat vind jij van dit artikel?
Lou Benders

Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

2 reacties

Jeroen Knippenberg
31 maart 2015 11:17

Moet er in deze zin (een citaat) ook een punt aan het einde van het citaat (dus nog voor het sluitende aanhalingsteken)?

Of moet die punt weg en moet alleen de punt na de referentie blijven staan?

‘De PASS wordt gebruikt om de aanwezigheid en de ernst van de symptomen rondom de domeinen spreken, taal, en de functionele en pragmatische aspecten van de communicatie te meten.’ (Sapolsky et al., 2014).

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
31 maart 2015 11:51

Hoi Jeroen,

Je neemt een citaat letterlijk over. Dus wanneer dit citaat eindigt met een punt dan sluit je het citaat gewoon af met een punt en dan pas het sluitende aanhalingsteken en daarna pas de bronvermelding.
Dus als het citaat wat je hier vermeldt eindigt met een punt dan staat het zo juist.

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.