Hoe neem ik offline enquêtes af?

Hoewel veel studenten tegenwoordig vaak hun enquêtes online kunnen afnemen, moeten sommige enquêtes nog steeds volgens de ouderwetse manier afgenomen worden. Je moet dan je enquêtes afdrukken, sorteren en mensen gaan aanspreken. Dat kan lastiger zijn dan het lijkt.

Wat is bijvoorbeeld een goede plek? Hoe zorg je ervoor dat mensen bereid zijn je enquête in te vullen? En welke voorbereiding is er nodig?

Waar kun je enquêtes afnemen?

Dit is natuurlijk enigszins afhankelijk van je doelgroep. Als je studenten nodig hebt ga je naar de universiteit, en als je enquêteert over boodschappen ga dan naar de supermarkt. Ga in ieder geval naar een plek waar veel mensen binnen jouw doelgroep naar toe gaan. Het beste is om een plek te kiezen waar deze mensen moeten wachten, zodat ze eigenlijk niets beters te doen hebben dan jouw enquête in te vullen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een zwembad (wachtende ouders tijdens zwemles);
 • De studentenbalie (veel wachtende studenten);
 • De wachtkamer van de tandarts of fysiotherapeut.

Let op! Vraag altijd even van tevoren of je op de door jouw gekozen plek je enquêtes af mag nemen.

Hoe zorg ik ervoor dat mensen mijn enquête willen invullen?

Kun jij niets met de genoemde locatievoorbeelden, dan kun je altijd nog de straat op. Je zal merken dat dit wel lastig is, omdat niemand ‘tijd heeft’. Wat enorm kan helpen is het uitdelen van goodies, een kleine beloning als ze de enquêtes ingevuld hebben. Verder werkt het mee als je mensen positief benadert.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

 • Familie
 • Vrienden
 • Studiegenoten
 • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Hoe spreek ik mensen aan?

Er zijn meerdere manier om mensen aan te spreken. Bekijk wat voor jouw situatie het beste is.

1. De eerlijke manier – voor wachtende potentiële respondenten

‘Hallo, mag ik u even iets vragen? Ik ben [naam] student aan [instelling] en ik ben bezig met het schrijven van mijn scriptie. Nu heb ik [aantal] mensen nodig die voor mij een enquête willen invullen van [aantal] minuten. Zou u dat voor mij willen doen?’

Deze manier werkt goed bij wachtende mensen. Het is voor hen enigszins lastig de vraag af te wijzen, omdat ze niets anders aan het doen zijn. De vraag is echter vrij lang voor mensen op straat met haast en ook gemakkelijk af te wijzen.

2. Four-walls-techniek – voor op straat

Het is bewezen dat mensen sneller toegeven aan een verzoek, wanneer ze op een eerdere vraag al positief geantwoord hebben. In de ideale situatie hebben ze drie eerdere vragen met ‘ja’ beantwoord. Bijvoorbeeld:

‘Hallo [meneer/mevrouw], mag ik u iets vragen?’

Vrijwel iedereen zal ‘ja’ antwoorden op deze vraag. Nu kun je een volgende vraag stellen, die relevant is voor je enquête. Bijvoorbeeld:

‘Leest u wel eens de krant?’

Als hier weer een ‘ja’ op komt, en je vervolgens vraagt of ze je enquête willen invullen zodat jij kunt afstuderen, is de kans groter dat ze ook hier ‘ja’ op zullen antwoorden. Denk maar aan straatverkopers, zij doen het ook op die manier.

Belangrijk!

Waar je zeker op moet letten als je mensen aanspreekt:

 • Blijf altijd vriendelijk. Als een respondent halverwege de enquête besluit niet verder te gaan: ‘Jammer, maar geeft niets, toch bedankt!’. De mensen eromheen zien namelijk ook hoe jij reageert.
 • Leg uit wie je bent en waarom je er staat.
 • Schep vertrouwen. Geef aan wat er met de gegevens gebeurd die mensen invullen, zeker bij een gevoelig onderwerp.
 • Bedank de mensen voor het invullen van je enquête.

Waar moet ik vooraf over nadenken?

Denk goed na hoe de situatie eruit kan zien tijdens het afnemen, oefen desnoods een keer. Misschien kom je erachter dat je vragen niet handig geordend zijn: zorg dat mensen de enquête soepel van voor naar achter in kunnen vullen. Vraag ook niet naar aspecten die je zelf in kunt vullen, zoals de sekse van de respondent. Denk verder aan:

 • Genoeg pennen zodat je meerdere respondenten tegelijk kunt laten invullen;
 • Een oppervlak waarop de respondenten kunnen schrijven, zoals een tafel of klembord;
 • De weersomstandigheden: als het waait moet je ervoor zorgen dat je enquêtes niet wegwaaien;
 • Eventueel een beloning voor het invullen.

Na het afnemen

Na het afnemen moet je de enquêtes gaan verwerken, vaak doe je dit door de enquêtes in te voeren in SPSS.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr Team)
30 januari 2014 om 16:42

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Is er nog iets onduidelijk of ontbreekt er iets aan het artikel? Laat een opmerking achter, dan zal ik proberen je te antwoorden.

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.