Enquêtes & SPSS: Gegevens importeren en invoeren

Importeren van gegevens kan vaak wanneer je jouw enquête online hebt afgenomen. Heb je jouw enquête offline afgenomen, dan zit er niets anders op dan de gegevens handmatig in te voeren. Geen lastige klus, wel een tijdrovende.

Online enquêtes invoeren

Je gegevens importeren in SPSS kan vaak als je jouw enquête online hebt afgenomen, maar ook als je de onderzoeksresultaten al via een ander programma hebt gedigitaliseerd.

Je kunt verschillende bestandsformaten importeren in SPSS. De meest gebruikte bestandsformaten zijn: .xls,  .xlsx,  .xlsm, .txt., .dat en .csv.

Het importeren van deze bestanden doe je als volgt: Ga naar FileOpenData.

Je kunt ervoor kiezen de variabelennamen al in te voeren in de eerste rij van het bestand dat je gaat importeren. Wanneer je namelijk het bestand gaat importeren, kun je aanvinken: ‘Read variable names from the first row of data’.

Je kun er natuurlijk ook voor kiezen om de namen in SPSS pas in te voeren. Hoewel SPSS veel variabelen automatisch al goed invoert, is het verstandig om na het importeren alle variabelen zelf nog een langs te lopen, om te checken of ze goed gedefinieerd zijn.

Offline enquêtes invoeren

Om snel je data in te kunnen voeren, moet je eerst je variabelen definiëren.  Als je dit gedaan hebt, gaat het invullen vrij eenvoudig via het Data view scherm. Iedere rij staat voor een  enquête, iedere kolom voor een vraag uit je enquête. Je SPSS-bestand moet er ongeveer zo uit gaan zien:

gegevens invoeren spss

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
30 januari 2014 om 16:04

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Heb je nog vragen? Ik doe mijn best om ze zo snel mogelijk te beantwoorden. :)

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.