Proposal of onderzoeksvoorstel voor je scriptie schrijven

Als je begint met het schrijven van je thesis moet je vaak vooraf een plan van aanpak, ook wel onderzoeksvoorstel of proposal genoemd, schrijven. Hierin beschrijf je wat je gaat onderzoeken en hoe je dit gaat doen. Een proposal is je rode draad tijdens het schrijven. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over je plan van aanpak: een goed begin is het halve werk!

Hoe ziet je proposal eruit?

Je onderzoeksvoorstel of proposal bevat de literatuur, de onderzoeksvragen waar je antwoord op wilt, de methode van onderzoek in het onderzoeksplan en de belangrijkste bronnen en referenties die je gaat gebruiken bij het schrijven van je thesis. In vijf onderdelen komen deze aspecten aan bod:

Onderdeel 1 Huidige literatuur

Ga op zoek naar literatuur over onderwerpen die je interessant vindt. Je onderzoeksvraag wordt namelijk gemotiveerd vanuit de literatuur die je gevonden hebt. Onderzoek wat al gedaan is, en welke vragen nog niet beantwoord zijn.

Onderdeel 2 Formuleer de hoofdvraag

Welke vraag wil je beantwoorden met je onderzoek? Formuleer hierbij ook enkele deelvragen die je helpen om je hoofdvraag stapsgewijs te beantwoorden. Vaak is de hoofdvraag gelijk aan de probleemstelling.

Onderdeel 3 Onderzoeksplan

Hoe ga je je hoofdvraag en deelvragen beantwoorden in je scriptie? Welke onderzoekstechnieken ga je gebruiken, welk materiaal is hiervoor geschikt? De antwoorden op onder andere deze vragen komen terug in je onderzoeksplan.

Onderdeel 4 Databronnen

Waar ga je de benodigde data vandaan halen? Ga je gebruikmaken van toonaangevende journals? Gebruik je voor het zoeken Google Scholar?

Onderdeel 5 Referenties

Hier komt een lijst van papers die je hebt gebruikt in je plan van aanpak, of gaat gebruiken in je thesis. Oftewel, je bronvermelding.

Voorbeelden van een onderzoeksvoorstel/proposal

Als je graag een afgerond proposal wilt zien, bekijk dan de volgende voorbeelden:

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

Nog geen reacties

Reageer