Gebruikt door meer dan 500.000 studenten

 • 100% gratis
 • APA 6 & 7
 • Gebruiksvriendelijk
 • Accurate bronvermeldingen

Wat doet Scribbr?

Scribbr helpt je met afstuderen. Van kennis gratis met je delen tot je scriptie tot in de puntjes nakijken op taal. Bovendien kunnen we je feedback geven op de rode draad in je verhaal, je structuur én je scriptie checken op plagiaat.

APA 7de editie handleiding

APA-richtlijnen voor bronvermelding

De APA-stijl wordt veel gebruikt door studenten, onderzoekers en academici. Scribbrs gratis APA Generator genereert automatisch de juiste bronvermeldingen en verwijzingen in de tekst.

Dit artikel beschrijft de meest belangrijke APA-richtlijnen uit onze gratis te downloaden APA-handleiding. Scribbr biedt ook gratis artikelen voor de oudere 6de editie van APA.

Verwijzingen in de tekst

De basis

Verwijzingen in de (lopende) tekst leiden de lezer naar de bronvermeldingen in de literatuurlijst aan het eind van je tekst. Je voegt ze iedere keer toe als je de ideeën of woorden van iemand anders citeert of parafraseert.

Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je een specifiek deel van een bron citeert, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Roux, 2021, p. 170).

Tussen haakjes vs. narratief citeren

Je kunt in de tekst op twee manieren verwijzen: tussen haakjes en narratief. Beide typen worden automatisch gegenereerd wanneer je een bron citeert met Scribbrs APA Generator.

 • Verwijzing tussen haakjes: Volgens een recente studie … (Nangobi, 2020).
 • Narratieve verwijzing: Nangobi (2020) merkt op dat …

Meerdere auteurs en de organisatie als auteur

De verwijzing in de tekst verandert als de bron door meerdere auteurs of een organisatie is gecreëerd. Let op de interpunctie en het gebruik van de ampersand (&).

Type auteur Verwijzing tussen haakjes Narratieve verwijzing
Eén auteur (Smits, 2021) Smits (2021)
Twee auteurs (Smits & Arends, 2021) Smits en Arends (2021)
Drie of meer auteurs (Smits et al., 2021) Smits et al. (2021)
Organisatie (Scribbr, 2021) Scribbr (2021)

Ontbrekende informatie

Volg onderstaande stappen als de auteur, publicatiedatum of plaatsaanduiding ontbreekt.

Ontbrekend element Wat te doen? Verwijzing tussen haakjes
Auteur Gebruik de titel van de bron* (Titel van de Bron, 2021)
Datum Schrijf “z.d.” voor “zonder datum” (Lombardi, z.d.)
Paginanummer Gebruik een alternatieve plaatsaanduiding of laat het paginanummer weg (Lombardi, 2021, Hoofdstuk 3) of (Lombardi, 2021)
* Gebruik dezelfde opmaak voor de titel als voor de bijbehorende bronvermelding in de literatuurlijst (ofwel schuingedrukt ofwel tussen dubbele aanhalingstekens als de titel in de bronvermelding niet schuingedrukt is). Gebruik hiervoor hoofdletters (title case).

Bronvermeldingen in de literatuurlijst

De basis

APA-bronvermeldingen bevatten over het algemeen informatie over de auteur, publicatiedatum, titel en bron. Afhankelijk van het type bron geef je extra informatie om de lezer te helpen de bron te vinden.

Voorbeelden van bronvermeldingen

Een bron citeren begint met het juiste format kiezen. Gebruik onderstaande tool om meer te leren over het format voor de meest voorkomende brontypes. Let goed op interpunctie, hoofdlettergebruik en of woorden schuingedrukt moeten worden.

Genereer gratis APA-bronvermeldingen

Ontbrekende informatie

Het komt regelmatig voor dat informatie onbekend is of ontbreekt, vooral als het gaat om online bronnen. In deze gevallen wordt de bronvermelding hierop aangepast.

Ontbrekend element Wat te doen? Format voor bronvermelding
Auteur Begin de bronvermelding met de titel Titel. (Datum). Bron.
Datum Schrijf “z.d.” voor “zonder datum” Auteur. (z.d.). Titel. Bron.
Titel Beschrijf de publicatie tussen blokhaken Auteur. (Datum). [Beschrijving]. Bron.

Opmaak van een APA-literatuurlijst

De basis

APA Literatuurlijst (7de editie) In de literatuurlijst som je alle bronnen op waar je in je tekst naar hebt verwezen. Plaats de pagina of pagina’s direct na de hoofdtekst en voorafgaand aan de bijlagen.

De meeste hogescholen en universiteiten hanteren de APA-richtlijnen alleen voor de bronvermelding en niet voor de opmaak. Mocht je toch van de APA-opmaak willen uitgaan, dan hebben we hierbij een overzicht:

 • Schrijf op de eerste regel van de pagina de titel van de sectie “Literatuurlijst” (dikgedrukt en gecentreerd).
 • Begin op de volgende regel met de opsomming van je bronnen in alfabetische volgorde.
 • Stel dubbele regelafstand in (binnen en tussen bronvermeldingen).
 • Spring vanaf de tweede regel in met 1 tab.
 • Gebruik een leesbaar lettertype (zoals Times New Roman 12 of Arial 11).
 • Voeg rechtsboven in de koptekst paginanummers toe.

Welke bronnen neem je op in de literatuurlijst?

In de literatuurlijst voeg je alleen bronnen toe waar je naar hebt verwezen in je tekst (met een citaat of in een parafrase). Voeg geen bronvermeldingen toe voor persoonlijke communicatie waar je lezer geen toegang toe heeft (zoals e-mails, telefoongesprekken of online privémateriaal).

Tools en diensten

Naast de APA Generator biedt Scribbr nog veel meer tools en diensten aan waarmee maandelijks miljoenen studenten en academici worden geholpen.

 • APA Checker: Upload je tekst en laat je bronvermeldingen door kunstmatige intelligentie nakijken op fouten en inconsistenties.
 • Bronvermeldingservice: Laat al je bronvermeldingen nakijken door een APA-expert om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie hebt toegevoegd, de juiste opmaak hebt toegepast en dat je hoofdlettergebruik en interpunctie correct zijn.
 • Plagiaat Checker: Detecteer, begrijp en verbeter plagiaat door jouw tekst te vergelijken met miljarden bronnen.
 • Artikelen, templates en checklists: Ontdek honderden artikelen, templates en checklists om je te helpen bij je onderzoek, academisch schrijven en bronvermelding.

Veelgestelde vragen over Scribbrs APA generator

Zijn de APA en MLA Generator gratis?

Ja, de Scribbr Bronnengeneratoren zijn 100% gratis.

Kan ik mijn literatuurlijst in Word downloaden?

Ja, je kunt je literatuurlijst met één muisklik downloaden. Klik boven in de APA Generator of MLA Generator op “Exporteer naar Word”. De gratis download start dan direct.

De lijst wordt automatisch gealfabetiseerd op de achternaam van de auteur. Ook worden de richtlijnen voor opmaak in de gebruikte referentiestijl toegepast.

Voor welke referentiestijlen kan ik de Scribbr Bronnengenerator gebruiken?

Momenteel ondersteunt de Scribbr Bronnengenerator:

We zijn hard aan het werk om snel meer referentiestijlen te ondersteunen.

Wat doet een bronnengenerator?

Een bronnengenerator is een handige tool die je helpt met het correct vermelden van je bronnen.

Je vult het formulier in met informatie over de bron, zoals de auteur(s), titel en publicatiedatum. De tool maakt er dan automatisch een correcte bronvermelding van, zowel voor je literatuurlijst als de verwijzing in de tekst.

Waarom zou ik de Scribbr Bronnengenerator gebruiken?

De Scribbr Bronnengeneratoren (APA en MLA) zijn heel gebruiksvriendelijk en accuraat. Een aantal van de grootste voordelen zijn:

 • Automatische bronvermeldingen met een URL, DOI, ISBN of boektitel
 • Specifieke en efficiënte formulieren met duidelijke uitleg
 • Behulpzame tips en artikelen die je helpen met bronvermelding
 • 100% gratis, zonder vervelende advertenties
Wat als bepaalde informatie over een bron ontbreekt?

Het kan gebeuren dat er informatie over je bron ontbreekt (bijvoorbeeld de auteur of een publicatiedatum). Vink in dat geval “onbekend” aan of sla het veld simpelweg over, meestal kan de bron alsnog correct gegenereerd worden.

Onmisbare informatie staat als verplicht veld in het formulier.

Meer informatie en voorbeelden