Voorbeeld APA-stijl: Wetenschappelijk tijdschrift (Journal)

Gepubliceerd op door Laatste update op: 25 oktober 2016

Wetenschappelijk onderzoek wordt gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften (in het Engels: journal). In een (universitaire) scriptie zul je veelal verwijzen naar artikelen uit deze wetenschappelijke tijdschriften. Check wel altijd of het journal van goede kwaliteit is.

Als je citeert of parafraseert uit een journal moet je altijd de bron vermelden. Hieronder zie je hoe je volgens de APA-stijl bronnen uit een wetenschappelijk tijdschrift (journal) moet vermelden.

 Wetenschappelijk tijdschrift (Journal)
APA-formatAuteurAchternaam, EersteInitiaal., & AuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar). Titel van artikel. Titel van Journal, Volume(Issue), Paginanummer(s). doi:nummer
In literatuurlijstAndreff, W., & Staudohar, P. D. (2000). The evolving European model of professional sports finance. Journal of Sports Economics, 1(3), 257-276. doi:10.1177/152700250000100304
In de tekst
 • Uit recent onderzoek blijkt dat … (Andreff & Staudohar, 2000).
 • Uit onderzoek van Andreff en Staudohar (2000) blijkt dat … .
Open voorbeeld in APA Generator
 Wetenschappelijk tijdschrift (Journal)
APA-formatAuthorLastName, FirstInitial., & Author LastName, FirstInitial. (Year). Title of article. Title of Journal, Volume(Issue), Page Number(s). doi:number
In literatuurlijstAndreff, W., & Staudohar, P. D. (2000). The evolving European model of professional sports finance. Journal of Sports Economics, 1(3), 257-276. doi:10.1177/152700250000100304
 In de tekst
 • Recent research suggests that … (Andreff & Staudohar, 2000).
 • In a recent study Andreff and Staudohar (2000) found that … .
Open voorbeeld in APA Generator
Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
21 lezers vinden dit artikel handig. 25 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

14 reacties

 1. Rosa:

  Wanneer een tijdschrift geen volume heeft maar wel een afleveringsnummer hoe moet je dit dan vermelden?

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Rosa,

   Dan kun je het volumenummer gewoon weglaten. Het doi-nummer kun ook je ook weglaten, dat wordt enkel bij wetenschappelijke tijdschriften gebruikt.

   Dus:
   AuteurAchternaam, EersteInitiaal & AuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar). Titel van artikel. Titel van tijdschrift, (afleveringsnummer), Paginanummer(s).

   Groetjes,

   Koen

 2. Loes:

  Wat moet je doen als er geen paginanummers te vinden zijn?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Loes, weet je zeker dat er geen paginanummers zijn? Een artikel in een journal heeft altijd paginanummers. Als je ze echt niet kan vinden dan vermoed ik dat het artikel nog niet is gepubliceerd. Je hebt dan 4 opties. Succes!

 3. caroline:

  Hoi!

  Als in het artikel een naam wordt benoemd met daarbij zijn/haar uitspraken over een bepaald onderwerp en je deze wilt gebruiken, hoe zet je die dan in je literatuurlijst? De naam van de persoon die de uitspraak maakt of weer de naam gebruiken van het desbetreffende artikel? 

 4. Marieke:

  Hallo,
  Ik wil de bron van een wetenschappelijk artikel dat ik op internet heb gevonden in een een literatuurlijst zetten. Kies ik dan voor ‘internetbron’ of wetenschappelijk artikel? Iemand zei tegen mij dat ik de DOI moet gebruiken, wat is dat? 
  Bedankt alvast

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Marieke, Is het artikel gepubliceerd in een journal? Dan is er sprake van een journal article. In onze APA Generator kun je dan voor journal kiezen. Een DOI is niet verplicht als je een url hebt.

 5. Esra:

  Dag,

  Mijn docent heeft aangegeven dat je niet altijd een issue nummer moet vermelden. Wanner moet je het weglaten?

  Groetjes,
  Esra

 6. Merel Kauffman:

  Hallo,

  Hoe verwijs je naar een naam met een dubbele voornaam, zoals Mei-Yueh Chang, Chung-Hey Chen and Kuo-Feng Huang? Moet je dan Chang, M-Y., Chen, C-H., & Huang, K-F. opschrijven? Of alleen de eerste letter van de voornaam?
  Alvast bedankt!

 7. Yoeri:

  Hoi,

  Ik heb van een onderzoeker zijn onderzoek doorgestuurd gekregen. Bovenaan staat echter dat hij graag wil dat de bronvermelding verwijst naar een Journal waar het onderzoek ingestaan heeft. Ik kan dit Journal echter niet inzien en weet hierdoor de pagina’s niet. De rest van de informatie staat bovenaan wel vermeld (issue en Volume).
  Bedankt!

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Yoeri, dan is het misschien idee om de paginanummers te vragen aan de auteur. Anders ben je genoodzaakt de paginanummers weg te laten.

Reageer